Fasiten etter årets Eurobest er to sølv og tre bronse. Det første sølvet gikk til SMFB i radiokategorien for RiksTv-jobben «Silence of the lambs». Det andre sølvet gikk til Pol i interaktiv-kategorien for fjorårets tv-aksjon.

To av de norske bronsene gikk til Try for djuice-filmen «Lick your lips» i både film og film craft-kategorien, mens Pols jobb for Kirkens Nødhjelp og tv-aksjonen også vant ett bronse i filmkategorien.

- Håpet på metall
Jobben som Pol har gjort for Kirkens Nødhjelp og tv-aksjonen i 2014, hadde hele fem shortlist-nominasjoner i Eurobest. Dette resulterte altså i ett sølv – i interaktivkategorien, samt bronse i filmkateorien.

- Hadde dere forventet å vinne?

- To metall i EM! Det jubles! Det må jo være lov å innrømme at vi håpet på metall etter at etter at kampanjen for tv-aksjonen hadde fått fem shortlist fordelt på fem forskjellige kategorier, sier Art Director og partner Thorbjørn Ruud i Pol til Kampanje.

Kampanjen «Vann forandrer alt» har vunnet mange priser så langt, blant annet bronse i Cannes , én Grand Prix, tre gull og flere sølv.

- Viktigst av alt er det at kampanjen samlet inn 250 millioner kroner for Kirkens Nødhjelp under TV-Aksjonen, det er greit å minne seg selv på det, sier Ruud.

Les også: Flere reklamebyråer videre i reklame-EM

-Kjempegøy
Sølv i radio for SMFB er noe byråleder Christian Steen liker godt.

- Kreativitet er kjernen i alt vi gjør i SMFB, og da er det selvsagt veldig inspirerende å få faglig bekreftelse på at vi holder et høyt internasjonalt nivå, sier byråleder Christian Steen i SMFB  i en kommentar til Eurobest-sølvet.

Kreatør og partner André Koot i SMFB kan fornøyd legge sølvet til merittlisten.

- Det er kjempegøy med sølv for RiksTV, en kunde vi har gleden av å lage mye bra for. Vi jobber jo for å hevde oss blant de beste der ute, så det er stas å nå nesten helt til topps i Eurobest. Vi forventer aldri å vinne noe, men har som regel en liten følelse på hva som kan nå opp og ikke. Denne jobben hadde vi en god følelse på og det er deilig når man får rett, sier Koot i en kommentar til Kampanje.

Her kan du høre spoten.

Mindre metall
I fjor vant norske byråer to gull, ti sølv og ni bronse under Eurobest, mens årets fasit altså er to sølv og to bronse. Men Thorbjørn Ruud synes ikke resultatet skaper krisestemning. Han trekker frem utfordringen det er å forklare nasjonale fenomener og ideer for en internasjonal jury

 - Jeg føler ikke egentlig at det er så krisestemning i Norge. Det er gjort mange gode ideer for nasjonale annonsører. Kampanjer som har fungert godt her hjemme, og den type ideer kan fort bli «lost in translation» for en jury.  Hvis man da må innom en forklaring på et lokalt fenomen, er det fort gjort å miste en jurys interesse for en ukjent, norsk merkevare. Vi får håpe Norge kommer sterkere tilbake neste år, går det like «dårlig» da, så kan vi kanskje snakke om en tendens, ikke bare uflaks, understreker han.

- Reklamekonkurranser ikke målet
I fjor var Try mestvinnende byrå under Eurobest med ett gull, fire sølv og to bronse. I år må altså Kjetil Try ta til takke med to bronse - begge for filmen «Lick your lips» som byrået har laget for djuice. Men Try henger ikke med hodet fordi det «kun» ble to bronse, proklamerer han.

- Reklamekonkurranser er ikke målet med det vi driver med, men en hyggelig bonus hvis vi vinner. Når det er sagt, så ville 99,9 prosent av Europas reklamebyråer antagelig festet hele natten med to bronse i kofferten, sier Try til Kampanje.

Les også: Fire norske filmsjanser i reklame-EM

Les også: Saatchi med vinnersjanse

Her er den norske delegasjonen etter gårsdagens prisutdeling i Antwerpen:

Fra venstre: Sara Hødnebø (Try), Maja Folgerø (Pol), Pia Ølstad (SMFB), Fanny Vaager Brekke (Saatchi), Sveinung Arnestad (SMFB), Silje Helen Fjeld (Naug & venner), Eirik Sørensen (Try), Caroline Ekrem (Try). Foto: Espen Strand Henriksen