To av de største kjedene i markedet for briller og synsundersøkelser, Brilleland og Interoptik, har valgt å bytte byråforbindelse på mediesiden. Ut går WPP-byrået MEC og inn kommer Interpublics IUM.

- Våre to kjeder Brilleland og Interoptik står svært godt i sine respektive segmenter og har en solid posisjon i det norske markedet. Samtidig blir markedet stadig mer konkurransedrevet og vi må hele tiden være i forkant for å sikre fortsatt lønnsom vekst. Da trenger vi dyktige rådgivere på alle områder, sier Kathrine Ayling, markedsdirektør i Synoptik.

Les også: Brille-trøkk på radio (Krever innlogging)

- Naturlig med pitsj nå
Synoptik er et danskeid selskap som altså eier og driver de to landsdekkende optikerkjedene Brilleland og Interoptik, som til sammen selger briller og synsundersøkelser for i overkant av én milliard kroner i fjor. Det er med andre to store kjeder som nå kommer inn i stallen til IUM.

- IUM har vist oss at de forstår kjededrift. Samtidig har de nødvendig strategisk kompetanse og et operativt set-up som ser svært solid ut. Det som også imponerte oss i prosessen er det store engasjementet menneskene i IUM har vist, sier Ayling.

Ut går dermed mediebyrået MEC. Omsetningen til MEC har siden 2012 falt fra over én milliard kroner til rundt 450 millioner kroner i fjor etter selskapet først og fremst mistet Norgesgruppen som kunde. Selskapet har også fått på plass en helt ny ledelse i byrået.

På spørsmål om det er den siste tidens utvikling i MEC som har spilt inn i valget av nytt byrå, svarer markedsdirektøren at begge kjedene har en lang historie med MEC.

- Sist gang vi var i pitsj var i slutten av 2008, da falt valget på MEC. Vi har altså benyttet MEC for begge kjedene de siste syv årene, og det var naturlig for oss å gjennomføre en pitsj nå. MEC var også invitert med i pitsjen, men det var IUM som fremstod best av alle i denne prosessen.

MEC: - Lå i kortene
Toppsjef i MEC, Martin Bentzen, sier et byråbytte har ligget i kortene lenge.

- MEC har ikke hatt noen formell kontrakt med Synoptik i over ett år så det lå i kortene at de ønsket å forsøke et samarbeid med et annet byrå. Vi ønsker derfor Kathrine Ayling og Synoptik lykke til med et nytt samarbeid, sier Bentzen.

Han sier selskapet allerede har en ny kunde i samme segment på vei inn.

- Vi har i denne perioden jobbet med å posisjonere oss innenfor samme bransje og det har vi lykkes med. Aktøren utfordrer et etablert marked som ligger ekstremt langt bak innenfor blant annet ehandel. Vi har med andre ord nå startet opp et spennende samarbeid og vil derfor kommer med et par gode nyheter når vi er tilbake i januar. Med andre ord så skal vi ta juleferie med god samvittighet og gleder oss til et nytt år med nye partnere, sier MEC-sjefen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Brillefin kunde:

Mediebyrået IUM kan glede seg over å få kjedene Brilleland og Interoptik inn som kunder. Her flere ansatte i markedsavdelingene i Brilleland og Interoptik, samt de sentrale medlemmene av IUM teamet som skal betjene kunden.

- Svært motiverende
Ifølge IUM har det vært gjennomført «en omfattende mediebyråevaluering» som nå har resultert i utskiftningen og at IUM fremover skal bistå Synoptiks to detaljkjeder med strategisk rådgivning, taktisk medieplanlegging og operativ håndtering av tiltak innenfor alle mediekanaler. Totalt er det en konto på rundt 70 millioner kroner brutto som nå skifter hender.

- Denne prosessen har vært en svært motiverende reise for oss. Allerede fra vi ble invitert inn i pitchen, forsto vi at IUM og Synoptik kunne være en god match, sier daglig leder i IUM, Børre Sunde.

Sunde sier «følelsen forsterket seg gjennom oppgavene som ble løst og møtene man hadde utover høsten».

- Når vi nå står i startfasen på et samarbeid, er jeg selvsagt utrolig fornøyd. For meg er det nok en bekreftelse på at IUMs byråfilosofi, relasjonsorientering og sterke engasjement for fag og kunder, er riktig, sier Sunde.

Samarbeidet starter opp allerede i desember i år og i IUM er det rådgiverne Hanne Thomassen og Cathrine Jarning som skal ha ansvar for henholdsvis Brilleland og Interoptik. IUM betjener i dag kunder som Brilleland, Interoptik, Statoil ASA, Block Watne, Grilstad, Match.com, Johnson & Johnson og Clas Ohlson og hadde en medieomsetning på nesten 680 millioner kroner i 2014.

Les også: Kjøper mindre reklame - tjener mer penger