Vi forventet et godt kino-år i 2015. Det ble enda bedre enn det vi forventet. Ikke bare på antall solgte kino-billetter, men også kinoreklamen har fått en pen vekst-kurve.

2014 ble et kino-år på det jevne da de store amerikanske filmene uteble. Året som vi nå snart takker farvel til, har vært et kino-år hvor både norske og amerikanske filmer har levert godt over forventningene.

De som trodde at kinoen hørte fortiden til, må derfor belage seg på mange nye år med flotte kinoopplevelser. Spådommene om mediekanaler som blir borte, er stort sett blitt gjort til skamme. Så også dommedagsprofetier om kinoen som mediekanal.

Og når endelig status for kinobesøket i 2015 snart er klar, så regner vi med en pen oppgang fra 2014. I 2014 ble det solgt 11,1 millioner kinobilletter i Norge. I år blir sluttsummen høyere, men samtidig lavere enn i 2009 da det ble solgt hele 12,7 millioner billetter.

Når kino-julen er ferdig, regner jeg med at besøkstallet for 2015 lander rundt 12 millioner. Etter årets 11 første måneder var det solgt 10,7 millioner kinobilletter i Norge mot 9,9 millioner på samme tid i 2014. Det er en oppgang på 7,5 prosent fra 2014 til 2015, ifølge tall fra Film & Kino.

Ifølge Filmweb per 22.12.15 er norske «Bølgen» den mest sette filmen på norske kinoer i år, med 832 342 besøk. På andreplass følger James Bond og «Spectre» med 676 321 besøk. «Minions» følger på tredjeplass med 457 166 besøk. Deretter følger «Fast & Furious» (423 724), «Jurassic World» (411 991) og «Fifty Shades of Grey» (321 548). Og på slutten av året kommer «Star Wars: The Force Awakens» for fullt.

Nå krysser vi fingrene for at veksten fortsetter i 2016. Vi vet at kino-menyen kommer til å bestå av mange store filmer, både norske og internasjonale. Her blir det storfilmer for alle målgrupper.

På kino-menyen for 2016 står blant annet filmer som «Istid 5», den amerikanske superheltfilmen «Batman v Superman: Dawn of justice», «Alvin 4», «Inferno» fra Ron Howard, ny Star Wars-film i desember, «Kongenes nei» fra Erik Poppe og «Fantastic Beasts» fra ingen ringere enn J.K. Rowling.

Det er grunn til å tro at kinopublikummet også det kommende året vil finne veien til sine respektive kinosaler. Ja, også «Birkebeinerne» med Kristofer Hivju, «Independence Day 2» og «Kung Fu Panda 3» står på film-menyen.

Også kino som reklamebærer har hatt en solid oppsving. Etter årets 11 første måneder er veksten i omsetning for kino på 31,8 prosent, ifølge tall fra Mediebyråforeningen. Det er ingen tvil om at kino som mediekanal er en vekst-vinner i 2015.

Og det er nok flere grunner til at kino får den oppsvingen i reklamemarkedet som vi nå har sett i 2015. Det ene er at kino har vært på dagsorden med mange kino-suksesser, både nasjonale og internasjonale. En annen årsak er at kinopublikummet har fått med seg at mange kinoer er blitt moderniserte, med bedre sitteplasser, bedre digitalt bilde og bedre digital lyd. Og når det gjelder annonsørene, så har stadig flere annonsører oppdaget at kinoreklame gir resultater. Det selger rett og slett produkter og tjenester da kinoreklamen treffer et attraktivt publikum i en situasjon hvor publikum er fokusert mot kinolerretet.

I reklamemarkedet tror mediebyrået Group M på en ytterligere vekst på 10 prosent fra 2015 til 2016. Også IRM tror på en videre vekst for kino som reklamekanal. Mens IRM tror på en oppgang på 2,7 prosent inneværende år, estimeres en videre oppgang på 1,6 prosent i 2016, nærmere bestemt til 135 millioner kroner. Dette i et totalt reklamemarked som forventes å falle med 0,3 prosent som helhet.

Vi i Media Direct Norge har stor tro på 2016 som kino-år. I 2015 har vi solgt rundt 56 prosent av den totale kino-reklamen i Norge. Med større fokus på research og dokumentasjon, er vi offensivt på vei inn i et nytt og spennende kino-år.

Det er derfor grunn til å håpe på nok et år hvor pilene peker oppover for mediekanalen kino.

 Claus Rothoff Brix er nordisk sjef for Media Direct Norge og Dansk Reklame Film.