2015 tikker mot slutten og aktørene i medie- og kommunikasjonsbransjen har startet planleggingen av neste år. Mange er spente på hvordan 2016 blir.

- Jeg har vært noen år i bransjen, og jeg må si at det er lenge siden – om noen gang før – jeg kan huske at vi har gått inn i et år med så mye usikkerhet, sier forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis, som kjøper reklame for annonsører for over to milliarder kroner årlig.

Mediebyrågruppen tror det norske reklamemarkedet vil vokse ørlite neste år, opp 0,2 prosent, sammenlignet med 2015, viser den nye prognosen (se tall nederst i artikkelen).

- I Dentsu Aegis’ prognose for 2016 tror vi alt i alt på et flatt marked totalt sett, eventuelt med en svak oppgang, sier Eide-Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke helsvart: - Makroutsiktene er på ingen måte entydig positive, men for annonsemarkedet peker ikke alle piler nødvendigvis nedover, sier Harald Eide-Fredriksen.

- Tv lider under tapet av yngre seere
- Hvem vinner og hvem taper?

- Det er store forskjeller mellom enkeltkanalene, der trendene vi har sett de senere år vil fortsette inn i det nye året. Vinnerne blir digitale kanaler, fulgt av kino, utendørs og radio. Tv vil få et godt år, men lider litt under tapet av yngre seere, og legger seg på en vekst mer i tråd med totalmarkedet. Print og DM vil svekke seg ytterligere, sier han.

- Det er langt mellom de gode nyhetene for norsk økonomi. Hvordan vil det prege reklamemarkedet neste år?

- Makroutsiktene er på ingen måte entydig positive, men for annonsemarkedet peker ikke alle piler nødvendigvis nedover. Vi ser at husholdningene har tro på egen økonomi, og svak kronekurs og lav rente kan like gjerne bety økt konsum innenlands, til glede for norske bedrifter – og annonsører, sier Eide-Fredriksen.

- Annonsørene eksperimenterer mindre
- Hva skjer om nedturen for norsk økonomi blir kraftigere enn ventet?

- Om det skulle komme litt trangere tider, viser all erfaring fra tidligere år at annonsørene eksperimenterer mindre og samler seg om kjente og «trygge» løsninger som de vet fungerer, sier Eide-Fredriksen.

Skulle det lysne, kan mediebyråene og annonsørene snu seg raskt.

- Alt tyder også på at de store mediekanalene tv og internett vil ha flere seere og brukere i 2016, slik at tilbudssiden er der om annonsørene ønsker å kjøpe plass, sier Eide-Fredriksen.

Les også: - Her er en av årets reklamevinnere

- Det vi har sett så langt av annonsebudsjetter og inngåtte kontrakter for neste år bekrefter denne utviklingen, men her er det som sagt stor usikkerhet, og mye kan endre seg på kort tid, påpeker Eide-Fredriksen.

Forhandlingssjefen i Dentsu Aegis beskriver utviklingen i desember slik:

- For desember er det relativt bra trykk i annonsørenes aktiviteter, så jeg tror på en moderat god avslutningsmåned. Totalt er det dermed gode muligheter for å hente inn de siste desimalene vi nå ligger bak 2014, og kanskje bikker vi til og med litt over og går inn i nyttårsaften med en bitteliten pluss, undrer Eide-Fredriksen på.

Her ser du prognosene til Dentsu Aegis for 2016:

Mediekanal Prosent
Dagspresse - 18
Magasiner - 12
Fagpresse - 12
Tv + 0,5
Radio + 2,5
Digital + 9,0
Kino + 6,0
Utendørs + 4,0
DM - 8,0
Andre medier + 5,0
Totalt + 0,2