Audi setter punktum for et av landets lengste reklamesamarbeid når de nå avslutter samarbeidet med Thorbjørn Naug og hans ferske reklamebyrå Naug & Venner. Naug har jobbet med Audi-merkevaren siden 1994.

Audi-importøren Harald A. Møller har i det stille avholdt en ny byråkonkurranse der fem byråer har vært invitert inn. Naug & Venner har ikke vært blant dem. Av de fem byråene er det Trys søsterbyrå Pol som har gått seirende ut.

I T/A Pol blir Kjetil Botten-Skogly Audis nye rådgiver og Thorbjørn Ruud og Petter Bryde blir kreativt team.

- I løpet av 23 år har de fleste store aktører byttet byrå både en, to og tre ganger. Vi har en unik historie sammen med Thorbjørn Naug og hans team. De har vært med å bygge grunnmuren til Audi i Norge over lang tid - og gjort en fantastisk jobb, sier Audis direktør Harald Edvardsen-Eibak.

Les også egen sak: -En ny fase i Audis reklamehistorie

Sjefsbytter i Audi
Audi var inntil i fjor kunde av Bates United, der Naug var kreativ leder. Da WPP la ned byrået for et år siden, fikk Naug med seg Audi over til sitt nye byrå Naug & Venner. Daværende Audi-sjef Vidar Eriksen, som har jobbet tett med Naug i en årrekke, uttalte på det tidspunktet at det var «helt naturlig» å bli med videre.

En drøy måned senere forsvant imidlertid Eriksen over til stillingen som daglig leder i Volkswagen Møller Bilfinans, og Harald Edvardsen-Eibak tok over som ny Audi-sjef.

Også markedssjefen i Audi er ny. Her har Tommy Bekkevold Jensen nylig overtatt etter Trine Johansen, som har gått over til en stilling som ansvarlig for digitalt innhold.

Les mer: - Naturlig å bli med videre

- Var det naturlig for deg å starte med blanke ark som ny Audi-sjef?

- Nei, ikke nødvendigvis, men jeg har sett på alle prosesser for å finne ut hva som skal til for å bygge Audi videre, sier Edvardsen-Eibak.

Saken fortsetter etter bildet.

Ny Audi-sjef: Harald Edvardsen-Eibak har lang fartstid fra importøren Harald A. Møller og den tilknyttede forhandlervirksomheten. Foto: Harald A. Møller.

Varsler hyppigere vurderinger
Han avviser også at samarbeidet har sviktet som følge av etableringen av Naug & Venner.

- Vi har hatt et fantastisk samarbeid med Thorbjørn og hans team. Når endringen fra Bates til Naug & Venner skulle skje, var det helt naturlig å bli med på den reisen. Samtidig er vi inne i en periode nå der vi i lang tid har vært nummer én i premium-segmentet og opplever nå at andre aktører i større grad er tettere på oss og at konkurransen tilspisser seg. Vi står foran en prosess nå med nye elektriske biler og et marked i endring, som gjør at det er helt naturlig å sondere markedet, sier Edvardsen-Eibak.

Nå varsler han hyppigere byråvurderinger.

- Det er heller ikke unaturlig med byråskifter over en så lang tidsperiode som 23 år, og det kan da hende at våre veier krysses på nytt i fremtiden.

Audi-sjefen bekrefter at Naug & Venner ikke ble invitert inn i høstens byråkonkurranse.

- Hele hensikten var å se hva som ellers var i markedet. Et av kriteriene var at det selvsagt ikke var aktuelt å gå inn i partnerskap med et byrå som hadde konkurrerende bilmodeller. Vi ønsket også en helhetlig profil knyttet til den digitale satsingen og vi ville se på prestasjonene til byråene over tid.

- Da Bates United ble lagt ned i fjor ble det spekulert i at reklamebyråer sirklet rundt kundene deres som gribber. Opplevde dere noe av det?

- Egentlig ikke. Jeg tror mange byråer har vært vant med at vi har hatt et så tett samarbeid med Thorbjørn Naug og hans team. Det samarbeidet har vært veldig verdifullt for oss og en viktig del av Audi-merkevaren som vi kommer til å jobbe videre med nå sammen med Pol.

Les mer: - Bates til gribbene

Saken fortsetter etter bildet.

Opp av asken til Bates: De to tidligere Bates-toppene, Morten Kjærnes og Thorbjørn Naug, startet byrået Naug & Venner i januar.

Naug: - Trist

Thorbjørn Naug forteller at de har visst om byråbyttet en stund.

- Jeg opplever dette som trist, men vil takke Audi for et langt og fantastisk samarbeid, som har vært ganske unikt, og ønsker Audi og Pol lykke til videre, sier han til Kampanje.

- Hvorfor avsluttes samarbeidet nå?

- Jeg ønsker ikke å si så mye om det, annet enn at vi har hatt tid til å områ oss, slik at det kommer til å gå fint med oss.

- Skal klare å erstatte Audi
Audi var en av de tre største kundene Naug fikk med seg videre fra Bates, i tillegg til Coop og kaffedivisjonen til Joh. Johannson.

- Må dere nedbemanne nå?

- Nei, det ser det ikke ut som. Vi har vært i flere pitsjer og er optimistisk på veien videre. Jeg tror vi skal klare å erstatte omsetningen.

Etter 23 år bak rattet i Audi, ser Naug nå etter et nytt bilmerke.

- Ja, det er naturlig at vi ser etter det. Vi har bra erfaring og bemanning nå.

Det er bare en snau uke siden Naug & Venner lanserte det som blir deres siste jobb for Audi, en rekke filmer med Aksel Lund Svindal, Bjørn Sundqvist og Kjetil Jansrud.

Les også: Mer beis på sjarken for Audi

- Ny fase i Audis reklamehistorie
I T/A Pol er stemningen en helt annen etter dagens nyheter.

- Vi har stor respekt for det arbeidet som har blitt gjort på Audi frem til nå, så det er med ærefrykt vi tar over stafettpinnen fra Thorbjørn Naug og hans kompanjonger. Vi håper å kunne bidra med å ta Audi videre, og gleder oss til en ny fase i Audis reklamehistorie, sier rådgiver i Pol, Kjetil Botten Skogly.

- Vi står foran svært spennende tider i bilmarkedet, blant annet gjennom et betydelig teknologisk skift som trolig bare vil akselerere i årene som kommer. For oss er Audi rett og slett en drømmekunde, så det er klart engasjementet er stort, avslutter Botten-Skogly.