Denne uken la verdens største kommunikasjonskonsern WPP frem sine tredjekvartalstall. Konsernet eier en rekke reklamebyråer, PR-byråer og mediebyråer. Ifølge Bloomberg kunne konsernet vise til en vekst på 3,3 prosent i salg, når man ikke regner med oppkjøp og valutasvingninger. Vekst i Nord-Amerika ble dempet av lavere vekst i Storbritannia.

Netto kunne WPP vise til nysalg i årets ni første måneder på 3,21 milliarder britiske pund. For ett år siden var tilsvarende tall på 3,59 milliarder pund. Inntekten økte fra 2,76 milliarder pund samme periode i fjor, til 2,93milliarder pund, heter det i enmelding fra konsernet.

Det meldes også fra konsernet at kunder i stadig mindre grad er villige til å ta risiko og er mest fokusert på kostnadskutt. Dette kombinert med geopolitisk usikkerhet og stadig lavere inflasjon, preger tallene.

- Det er signifikante endringer i medielandskapet i forhold til nye media og fragmenterte media, har økt kompleksiteten når man skal beslutte medieinvesteringer. De ser på hvor mye de burde bruke og hvor de burde bruke dem, uttalte konsernets toppsjef Sir Martin Sorrell til Bloomberg.

WPP-aksjen falt mellom 3,2 og 1,4 prosent på London-børsen etter at tallene ble lagt frem.

I august advarte Sorrell om at «en tsunami» av kunder evaulerte sine konti, men nå har Sorrell uttalt at resultatet av kontoevalueringene har vært tilfredsstillende. Det samme kan ikke den franske konkurrenten Publicis si, som i forrige uke uttalte at de ikke hadde noe vekst forrige måned fordi kunder har avbestilt eller utsatt kampanjer, skriver Bloomberg.

I Norge eier WPP byråer som PR-byråene Burson-Marsteller og Gambit Hill + Knowlton, mediebyråene MediaCom, Maxus, Mindshare og GroupM, samt analysebyrået TNS Gallup. De har for tiden ingen norske reklamebyråer i stallen, etter at Bates ble lagt ned i 2014. Da Kampanje spurte WPP-sjef Sir Martin Sorrell om det var hans oppfatning at reklamemarkedet i Skandinavia var spesielt vanskelig, under Cannes Lions juni i år, svarte han;

- Viktige utfordringer i disse markedene er blant annet skattepolitikken og den veldig individuelle innstillingen til folk i kreative jobber. I tillegg er det en utfordring at markedene er såpass små og at de ikke er sammensveiset eller kulturelt det samme, selv om det geografisk henger sammen, sa Sorrell den gangen.

Les også: - Skandinavia er et vanskelig marked