Rubicon TV er mest kjent for å stå bak dramaserier som «Lilyhammer» og brede underholdningskonsepter som «Luksusfellen» og «Masterchef». Nå har Rubicon-sjef Pål Kruke Kristiansen ansatt Martin Aarestrup som kommersiell leder for å tappe inn i et nytt marked. Aarestrup vil sitte i ledergruppen i selskapet og delta i utviklingen av selskapet videre. Satsingen skal både resultere i billigere produksjoner for tv-kanalene og nye oppdrag fra kommersielle aktører.

- Den norske produksjonsbransjen har vært på 1,2 til 1,5 milliarder kroner de siste årene og markedet kommer ikke til å bli større. Vi ønsker å ha en større portefølje, sier Kristiansen.

- Ikke utenkelig å produsere reklamefilm
Aarestrup kommer fra stillingen som partner i Inbetween Entertainment, som har hatt som hovedfokus på å bygge relasjoner mellom merkevarer og underholdning. Tidligere har han vært markedsdirektør i Fox International Channels, markedssjef i SBS Radio, og digital leder i McCann.

- Med tilbakegangen i lineær-tv seingen og introduksjonen av ulike typer annonseblokkeringer på nett, ser annonsørene etter muligheter til å være en del av innholdet, og ikke bare før og etter. Selv om fokuset på content marketing  i stor grad har vært på det som er skrevet, er det like aktuelt med levende lyd og bilde, sier Aarestrup.

- Dere ønsker å lage reklamefilmer?

- Vi vil ha flere bein å stå på og ikke utenkelig at vi også produsere reklamefilm i løpet av det neste året, sier Kristiansen.

- Reklamefilmer trenger ikke være tradisjonelle reklamespotter. Det kan være at vi kommer til å produsere innhold direkte for annonsører, merkevarer og med samarbeidspartnere som er med i våre produksjoner, som også kan fungerer på typiske reklameflater og ikke minst i egne kanaler, legger Aarestrup til. 

- Det er viktig å understreke at vi ønsker å være en god samarbeidspartner for tradisjonelle reklamebyråer, PR-byråer og mediebyråer, men i den diskusjonen som pågår nå rundt content marketing ønsker vi å melde oss som en aktør som kan utvikle og produsere fra A til Å, sier han.

- Før har vi ikke sittet i de diskusjonene i det hele tatt, men nå ønsker vi å legge igjen et visittkort, sier Kristiansen.

Rubicon TV omsatte for over 300 millioner kroner i det avvikende regnskapsåret 2013/2014 og satt igjen med et resultat før skatt på 20,7 millioner kroner.

Les mer: - Merker en nervøsitet i tv-bestillingene

Vil dele på regningen
Tøffere konkurranse om tv-seerne har også tvunget frem et krav om billigere underholdning, og én løsning mener Kristiansen kan være å utvikle tv-konsepter i samarbeid med kommersielle samarbeidspartnere, som igjen tar sin del av regningen.

- Kringkasterne kommer til oss og ber oss om å forsøke å finne mer varierte finansieringsmodeller på underholdning, slik at vi kan komme med billigere produksjoner og særlig på ukedager, sier Kristiansen.
- Er det blitt for dyrt å produsere underholdning for seerne som er på lineær-tv?

- Før har kringkasterne finansiert 100 prosent av underholdningsproduksjonene sine selv, men det kommer et punkt der regnestykket ikke går helt opp når man ser på hvor mange som ser på tv og hva det koster. Vi ligger 30 prosent høyere i lønn enn i Sverige og Danmark. Nå tror jeg man må se på litt mer kreative finansieringsmodeller, sier Kristiansen.

- Men aldri på bekostning av kvalitet. Det handler om å finne naturlige partnere og kanskje være mer bevisst kommersielt, men alltid med det gode innholdet i fokus, legger Aarestrup til.

Internasjonal satsing
- Snakker vi om annonsørfinansiert tv?

- Det finnes mange ulike modeller, men det er viktigere enn noen gang at man får på seg kommersielle briller i alle produksjoner og ser hvilke muligheter som ligger der.

Satsingen på nye kommersielle muligheter har sitt utgangspunkt i Rubicon TVs internasjonale morseslskap Endemol Shine og den digitale delen av selskapet Endemol Shine Beyond.

- Fra et produsentståsted handler det om å ha en mer bevisst holdning til hva vi gjør og kapitalisere på det. Ellers er det lett å bli stående igjen med én prosent i margin mens absolutt hele resten av verden kapitaliserer på underholdningen vår, sier Kristiansen.