Som Kampanje skrev tidligere i dag er Statoil Fuel & Retail først ute med reklame på fargeskjermene i moderne DAB-radioer med både heldekkende annonser og mindre bannere.

Det er over en halv million biler med DAB-radio på norske veier i dag. Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange av disse som har fargeskjerm, men Starcom regner med at Statoils annonser vil nå ut til i underkant 100.000 bilister.

Les mer: Statoil først ut med fargereklame på radio

I Trygg Trafikk er de ikke glade for nyvinningen.

- Vi synes dette er en uklok utvikling. Det øker risikoen for ulykker og det er det ikke verdt. Selv om man tenker at man selv har kontroll som sjåfør, så vil en jo gjerne at sjåførene i de bilene man møter også skal ha blikket på veien og ikke være opptatt av reklame, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk til Kampanje.

- Reklame mer distraherende
Det er kun få dager siden Trygg Trafikk i samarbeid med Gjensidige rullet ut sin nye holdningskampanje «Hold fokus», som med sterke virkemidler oppfordrer bilister til å holde blikket på trafikken. Kampanjen har på kort tid opplevd en massiv spredning i sosiale medier.

Les mer: - «Vilt», «rørende» og «nyskapende»

- Vi er opptatt av at bilføreren skal ha fokus på veien når en kjører og ikke på alt annet. Trygg Trafikk og Gjensidige har nettopp fått en undersøkelse fra YouGov som viser at én av tre er opptatt av alt annet enn å holde blikket på veien når de kjører. Det betyr alt fra å surfe på nettet, taste på mobilen, sitte i egne tanker og spise. Nå må de også ta stilling til visuell reklame som tar blikket og oppmerksomheten vekk fra veien, sier Årøen.

- Folk bruker allerede GPS i bilen. Blir ikke dette litt av det samme?

- GPS-en er også en slags distraksjon, men samtidig kan GPS-en ha lyd og du trenger ikke nødvendigvis ha blikket på den. En reklame vil visuelt sett være mer distraherende.

Også Kampanjes lesere reagerer på visuelle reklamebudskap i bilen.

«Ærlig talt, det her kan ikke være alvorlig? Det kunden har blitt lurt med på er å kommunisere 'Kjør forsiktig' på skjermen, for å ta sjåførens oppmerksomhet vekk fra veien. Sjåfører, skjermer i bil? Ringer det noen bjeller?» spør Snorre Martinsen i T/A Pol i kommentarfeltet på den første saken.

- Blikket vent fremover
Salgsdirektør Trond Killingstad sier at han forstår reaksjonene, men mener folk ikke trenger å bekymre seg for teknologien.

- Skjerm i bil har kommet for å bli. Der har den vært i mange år. Spørsmålet er hva den skal brukes til og det er viktig at den ikke blir forstyrrende for trafikanten, men gir nyttig og relevant informasjon som ikke tar oppmerksomheten vekk fra kjøringen, sier han til Kampanje.

- Dette er ikke en skjerm man skal berøre, men er fastmontert slik at man har blikket vent fremover, legger han til.

Han inviterer Trygg Trafikk til en dialog om hvordan både skjerm og lyd i bil kan brukes på en tillitsvekkende måte.

- Jeg skjønner problemstillingen til Trygg Trafikk, hvis skjermen blir brukt på en forstyrrende måte, men det vil vi fraråde på det sterkeste og trafikksikkerhet vil stå i høysetet på all kommunikasjon vi utreder med samarbeidspartnerne våre. Det har Statoil gjort på en utmerket måte i henhold til hva Statoil og P4 ønsker å stå for i trafikken. Vi har ingen bilister å miste og ingen lyttere å miste.