Norske byråer leverte inn 29 bidrag til cyber-kategorien i Cannes Lions og ble belønnet med fem plasseringer på shortlist. Dermed er det status quo for den norske reklamebransjen i verdens største konkurranse for kreativ, digital reklame.

Les mer: Fem norske cyber-vinnerlodd

Stockholm-baserte Digge Zetteberg Odh mener mye av forklaringen ligger i at nordmenn er mer opptatt av seg selv og mindre av alle andre. Hun er talentsjef i den nordiske byråkonstellasjonen The North Alliance, som ledes av Thomas Høgebøl.

Høgebøl har sammen med Petter Stordalen skrevet en kronikk i VG i dag der de skriver at nordmenns manglende interesse for utlandet kan bli spikeren i kisten for mange i norsk næringsliv.

Les også: - Det er ikke Norge som er i vinden

- Jeg tror det er en av grunnene til at Norge ikke hevder seg i internasjonale sammenhenger som Sverige gjør, sier Zetteberg Odh til Kampanje.

- Bedre på tech
Selv om Norge henger etter svenskene, tar også Zetteberg Odh litt selvkritikk på vegne av svensk reklamebransje.

- Man er ikke like interessert i hva som foregår utenfor Norge og det virker som om det går helt tilbake til reklameskolen. Sverige er ganske raske på å plukke opp trender og innflytelser. Man vil ikke være sist på ballen. Det har gjort at Sverige har vært i fremkant, men det er ikke sånn at Sverige er verdensledende på digital kommunikasjon lengre, sier hun.

Det kan dagens shortlister være et signal på, der Sverige må ta til takke med kun åtte cyber-nominasjoner, ned fra hele 17 i fjor.

- Hvis man skal skryte av noe, så er nok Sverige bedre på tech enn på digital kommunikasjon sånn som det ser ut nå, for resten av verden har absolutt kommet etter.

- Skal gifte IT og kommunikasjon
Tirsdag stod Zetteberg Odh på scenen i Cannes sammen med Ted Persson, som er innovasjonssjef i The North Alliance og kreativ direktør i Great Works, og snakket om den skandinaviske samarbeidsmodellen. De mener teknologi har blitt en sentral del av reklamefestivalen.

- For oss handler det om miksen og å gifte disse to sammen og veldig mange av foredragene her handler om nettopp det, sier Zetteberg Odh.

- Det er ikke noe man kan ta for gitt. Mange kreatører tenker på teknologifolk som noen som hjelper til med å utføre en idé. Fordi det å utvikle krever en annen utholdenhet enn å jobbe med ideer, kan kreatører tenke at teknologifolk er langsomme, sier Persson.

- Jeg tror også at den manglende forståelsen av teknologi som man kan møte på i kommunikasjonsbransjen er litt old-school. Det ser man ganske tydelig på Anorak, som er et ungt byrå og har vært digitale fra begynnelsen. For dem fungerer det veldig godt å jobbe med Making Waves. De har ikke vokst opp med gamle forestillinger om hvordan det skal være, sier Zetteberg Odh.

- Samtidig begynner teknologisiden mer og mer å få øynene opp for design og branding og hvor viktig det er å begynne med innsikt og å designe med mennesket i sentrum, legger Persson til.

På Kampanje Premium kan du denne uken lese om maktkampen mellom markedssjefer og IT-sjefer i norske selskaper.

Les også: Slik møter markedssjefene IT-trusselen

Les også: - Markedsdirektøren stikker av med IT-budsjettet