I går lanserte Gjensidige og Trygg Trafikk sin nye holdningskampanje «Hold fokus», som er utarbeidet av det islandske byrået Tjarnargatan. Samarbeidspartnerne har lagt listen høyt for seerne. For å ta del i den interaktive opplevelsen må brukerne nemlig både oppgi telefonnummeret sitt og logge seg inn med Facebook, men resultatet vekker både begeistring og forferdelse.

«Vilt», «rørende» og «nyskapende» er blant reaksjonene på Twitter.

En ny undersøkelse gjort av Trygg Trafikk og Gjensidige viser at en av tre nordmenn er uoppmerksomme bak rattet. Målet med kampanjen er å endre holdningene til norske bilister, og å redusere antallet ulykker som følge av førerdistraksjoner. Kampanjens viktigste element er en interaktiv film og Facebook-applikasjon, hvor du selv spiller en viktig rolle i filmen.

- Kampanjen er kjempeviktig. Rundt 30 prosent av alle trafikkulykker skjer fordi føreren er uoppmerksom. Å lese en SMS mens du kjører tar i gjennomsnitt 23 sekunder, og det er tid du ikke følger med på veien. I denne personlige filmen blir du en del av handlingen, og tror det vil engasjere og bidra til at folk deler det viktige budskapet videre med venner og kjente, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Inspirert av Island
Utgangspunktet for kampanjen er hentet fra Island, hvor en lignende kampanje spredte seg som en farsott i sosiale medier i 2013. Det er altså samme byrå, Tjarnargatan, som har produsert den norske kampanjen og som også står bak webproduksjonen. Addi Atlondres i Tjernargatan har hatt regi. Karl Oskarsson er fotograf. Han jobbet blant annet med storfilmen «Noah», som ble skutt på Island.

PR-operatørene står bak PR-arbeidet i Norge. Fra Trygg Trafikks side er det Magnus Jordheim som har vært prosjektleder og initiativtaker. Gro Grotle har vært prosjektleder i Gjensidige.

- Vi tror på sette fokus på tematikken og mener det er viktig å bruke virkemidler som oppleves som personlige for å ha en effekt. At det er en personlig opplevelse gjør at man sitter igjen med budskapet på en annen måte enn man ellers ville, sier Gro Grotle i Gjensidige til Kampanje.

Hun håper filmen vil få et langt liv i sosiale medier.

- Vi er godt fornøyd så langt. Vi har et ønske om viral spredning og har lagt opp en egen spredningsstrategi som skal gi de effektene vi er på jakt etter. Vi følger dette tett.

Dropper annonser
Annonser inngår ikke i kampanjeplanen.

- Vi bruker utelukkende egne nettverk for å få spredning, alt fra strategiske samarbeid, partnere, sponsoravtaler og Trygg Trafikk sitt nettverk, og selvfølgelig også egne ansatte.

- Hvor lenge skal den gå?

- Det kommer an på hvor lenge effekten varer. Vi har mer innholdsproduksjon utover denne filmen, så det er naturlig at det kommer flere ting om denne problemstillingen. Vi følger løpet tett og har en god plan i bakhånd.