Et nytt kommunikasjonsbyrå i Aegis-gruppen er klare med tallene sine og de viser at Iprospect fortsetter å vokse på salg av reklameløsninger digitalt og i nye vekstmarkeder som søk og sosiale medier.

Selskapet økte omsetningen fra snaue 51 millioner kroner i 2013 til fjorårets rekordomsetning på 92,5 millioner kroner. De sist tre årene har omsetningen til selskapet vokst med nesten 200 prosent. I 2012 var omsetningen på 31,7 millioner kroner.

- Vi fortsatte den gode veksten vår i fjor. Vi er nå 45 ansatte og har ytterligere forsterket vår posisjon som landets ledende søk- og performancemiljø, sier daglig leder Magne Uppman.

Byråinntekten vokste fra 31,7 millioner kroner til 41,2 millioner kroner.

Uppman jobbet tidligere i Schibsted, men sluttet for å starte opp søkeselskapet Qualité Search Marketing. Qualité ble fusjonert med iProspect i 2012 og har siden vært en del av Aegis Media som opererer mediebyråene Carat, Vizeum og reklamebyrået Isobar.

- Vår «operating model» i Dentsu Aegis fungerer svært godt. Veldig mange kunder bruker flere byråer på huset, og opplever oss som samkjørte og utfyllende byråer, sier Uppman.

Uppman jobber i markeder som de siste årene har vokst svært mye som eksempelvis søkeordsannonsering og sosiale medier.  Etterspørselen etter Googles annonseprodukter har vært formidabel de siste årene og vokste ifølge reklametallene til mediebyråene med 34 prosent i 2014.

I IRM-prognosene spås søkeordannonsering å vokse fra 1,7 milliarder kroner i 2014 til 1,9 milliarder neste år, det tilsvarer en vekst på 11 prosent. Samlet har Facebook og Google en reklameomsetning som i år vil ligge på rundt 3,7 milliarder kroner av et nettmarked på rundt seks milliarder kroner.

Les også: Digitalt sug i reklamemarkedet

- Våre viktigste tjenester i fjor var betalt og organisk søk, content marketing, og sosiale medier, sier han,

Uppman mener deler av veksten også skyldes flere kunder og viser til at blant annet Norrøna, NRK, XXL, Hafslund, SATS Elixia og Peppes Pizza har kommet til.

- Flere og flere kunder får en svært digital- og performancesentrert markedsføring som følge av endrede medievaner. Iprospect er for mange av disse et naturlig valg av byrå, og vi ser at vi går fra å ha vært et tilleggsbyrå til stadig oftere å bli hovedbyrået for våre kunder, sier han.

Samtidig er det en tydelig trend i det norske reklamemarkedet at de tradisjonelle reklamebyråene nå ønsker å ta opp kampen med de såkalte perfomance-byråene som nettopp Iprospect. SMFB har etablert SMFB Engine, Try/Apt lanserte nylig T/A Opt og Kitchen har lansert Plot for å ta ut en større del av verdikjeden og kundereisen fra annonsør til forbruker. Også Schjærven har etablert byrå som skal spise av dette markedet under ledelse av Ben Christensen.

Les også: Try starter nytt digitalbyrå

Les også: Pizzakjede valgte SMFB Engine

- Alt konveregerer i det digitale. Mediehusene blir mer digitale og byråene blir mer digitale. Det skjer helt naturlig, sier den internasjonale Iprospect-sjefen, Ben Wood, som nylig var i Norge i forbindelse med Gulltaggen,

Heller ikke Magne Uppman endrer på planene som en følge av at reklamebyråen nå vil by performance-byråene på mer kamp. 

- Jeg tror dette kommer som en veldig naturlig utvikling, sier han. 

- Kommer denne konkurransen til å påvirke inntektene til Iprosepct?

- Vi endrer ikke på våre treårsplaner på grunn av dette, sier han.

Uppman sier fjoråret ble brukt mye til å viderutvikle byrået.

- Vi har som følge av dette arbeidet entret 2015 med enda mer fokus på strategisk tung rådgivning og større tjenestespekter, og vi mener vi har svært gode forutsetninger for videre vekst i dagens marked. Inngangen til 2015 bekrefter dette, sier han.

I  forhold til mer datadrevne annonsekjøpt eller såkalt programmatic mener Uppman at Iprospect allerede er kommet langt gjennom sin sterke digitale posisjon og kjøpene og bruken av Googles og Facebooks annonseplattformer.

- Vi er veldig godt posisjonert innen programmatic, og gjør allerede svært mye innen programmatiske reklamekjøp for våre kunder. Dette er et område vi kan godt. Mens programmatic er nytt for mange byråer og medier, har vi holdt på med dette i mange år allerede. Vi opplever at veksten innen programmatic gir oss ytterligere et ben å stå på, heller enn at det spiser av de øvrige aktivitetene vi allerede er godt posisjonert innen, sier han.

Tidligere i år ble det imidlertid kjent at sjefen selv slutter.

Les også: Uppman vil ut av Aegis-byrå

- Vi er i avslutningen av prosessen med å få min etterfølger på plass. Denne personen starter jobben i høst og vi vil ha en periode med overlapping før jeg trer helt ut. Det vil si, jeg forlater ikke iProspect helt, jeg vil fortsatt bidra tungt gjennom styrearbeid. Men den daglige ledelsen av byrået, det får noen andre æren av å ha i løpet av kort tid, sier Uppman.

- Hva skal du gjøre?

- Jeg har planene klare for hva jeg skal gjøre videre, men det er for tidlig å prate om det nå. Men jeg kan gjenta det jeg har sagt tidligere, jeg skal starte opp noe nytt og det er ikke et nytt byrå, sier han.

Her ser du tallene til Iprospect for 2014. Alle tall i MNOK.

Iprospect 2014 2013 Endring i prosent
Omsetning 50,9 92,5 +81
Driftsresultat 0,8 3,3 +312
Res f. skatt 0,6 3,4 + 466