Denne uken er den norske mediebransjen samlet på de store mediekonferansene til Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Norsk Redaktørforening og «Nordiske mediedager». På den første handlet det mye om innovasjon og hvorvidt medieindustrien i Norge står sterkt digitalt. Svaret på det var ikke oppløftende, ifølge administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, og en ny rapport fra konsulentselskapet CapGemini.

Les også: - Digitalt umoden mediebransje

Les også: - Lite disrupsjon i norske medier

Innovasjon Norge-sjefen trakk likevel frem noen mediehus som TV 2 og Schibsted som eksempler på selskaper med evne til å endre sine forretningsvirksomheter ved å skape helt nye verdikjeder. Traaseth trakk også frem innovasjonsprosjektet til Media City Bergen, NCE Media der Innovasjon Norge har bidratt med finansiering.

Og det er nettopp fra den nye medieklyngen på Vestlandet at den neste medieinnovasjonen eller kanskje disrupsjonen kommer. Et norsk programvareselskap har kommet opp med konseptet «Rad», eller «Responsible advertisement» som er et helt nytt annonseprodukt som skal få brukerne til å se mer reklame. Annonser er fortsatt medieindustriens viktigste inntektskilde og det samlede annonsemarkedet i Norge beløper seg til rundt 20 milliarder kroner.

- Rad er et produkt som kombinerer reklamer med bedrifters samfunnsansvar. Vi kopler medier, annonsører og veldedige organisasjoner sammen med sluttbrukere, sier daglig leder Christian Erichsen i Mobiletech som står bak konseptet.

I TV 2 sier digitaldirektør Jørgen Dønnum at de følger produktet med spenning.

- Folk elsker jo å mene noe om reklamefilmer, så dette blir spennende å følge. Kanskje Rad kan føre til at web-tv-reklame både får enda høyere oppmerksomhet og blir bedre innholdsmessig. Kanskje nøtten er knekket av Mobiletech, sier digitaldirektør Jørgen Dønnum i TV 2.

Les hele saken på Kampanje Premium:  - Skal redde verden og medieøkonomien (krever innlogging)

Meningsfull reklame:

Testingen med Rad-reklame er ikke i gang ennå, men starter i høst på TV2.no. Både mediekanalen og storannonsøren Orkla er svært spente på mottakelsen (Foto: Mobiletech)

Forretningsmodellen til Rad er tuftet på vanlige innarbeidede forretningsmodeller for videoreklame.

Prisen vil imidlertid være noe høyere enn en vanlig annonse og overprisen går blant annet til donasjon av saken og til å betale for produktet. Tesen er at videoene vil konvertere bedre enn vanlige videoannonser og at produktet eller merkevaren vil oppnå en tilleggseffekt gjennom at produktet også blir assosiert med ett godt formål.

- Vi ser at web-tv fungerer, og vi går inn i dette fordi vi tror det vil gi en kommersiell effekt over tid. Vi bruker en del ressurser på nye konsepter og ideer. Rad er en god idé som vi har sterk tro på. Så får vi se om den faktisk kommer til å fungere etter intensjonen, sier mediesjefen i Orkla, Anne Jorunn Bjoner, til Kampanje.