Under en mediekonferanse i Bergen nylig trakk Anita Krohn Traaseth fram det norske gründerselskapet Unacast. Hun oppfordret de etablerte mediehusene til å følge bedre med på det som skjer i disse oppstartsbedriftene og selskaper som Unacast.

- Hvor mange mediehus følger med på disse selskapene, spurte Traaseth i intervju med Kampanje.

Unacast tilbyr en plattform som utnytter en teknologi kalt beacons. Den tilrettelegger for at bedrifter kan kommunisere med kundene i sanntid, basert på kundens fysiske plassering.

Beacons er små bluetoothsendere som koples opp mot smarttelefoner. De kan for eksempel brukes til personlige tilbud og utvidet informasjon i butikker, automatisk innsjekk på hoteller og flyplasser, guidede turer på museum, og billettkjøp på offentlig transport.

Hoppet av Wimp
- Hele 70 prosent av vår aktive tid brukes offline. Likevel er all annonsering vi blir møtt med på nettet basert på datasett fra de resterende 30 prosent av tiden vi bruker online. Dette handler om å koble sammen den fysiske og digitale verden. Det betyr både å kunne få kommunikasjon i fysiske lokasjoner, og senere i digitale medier, alt basert på hvem og hvor du er, sier Kjartan Slette til Kampanje.

 Slette er i dag daglig operativ leder i selskapet. Han og medgründer Thomas Walle Jensen hoppet i fjor av strømmetjenesten Wimp (som nylig ble solgt til artisten Jay Z) for å satse på proximityteknologi, som beacons.

Sammen med CAPA og VG
De beveger seg nå inn i norske kinosaler. I et nytt samarbeid med CAPA Kinoreklame og VG installeres det beacons på et utvalg av norske kinoer for å gjøre kommersielle tester hvor VG fungerer som digital mediekanal.

Unacasts beaconteknologi PROX sender informasjon basert på kunders aktive bruk og kobler denne opp mot VG, slik at de kan forstå kundereisen fra kinoen, til VG, og tilbake til kinoen

- Et typisk brukereksempel i kinoene er at man får tilbud om en gratis forfriskning, tilbud på andre filmer man vil kunne like, reserver eller kjøpe seg opp på seteplasseringer når man går inn døren, forklarer Slette.

Satser på teknologi: Kjartan Slette er i dag daglig operativ leder i selskapet Unacast. Han og medgründer Thomas Walle Jensen hoppet i fjor av strømmetjenesten Wimp.  Nå har de hentet inn 13 millioner kroner i en emisjon for å etablere seg internasjonalt.

 CAPA har som mål å installere beacons på alle sine kinoer slik at også kinoreklame fremover kan tilby samme grad av presisjon og målbarhet som de digitale kanalene.

- Ved å koble oss opp mot Unacast PROX vil CAPA kunne tilby merkevarer og annonsører en ny digital kanal hvor de kan kommunisere med sine kunder, som VG, samt også tilby kinobesøkende en mer tilpasset og personlig kinoopplevelse, sier kommersiell Gareth Williams, i CAPA Kinoreklame.

- Gir betraktelig bedre effekt
VG ser på lokasjonsbasert annonsering som et viktig vekstområde de neste årene.

- Vi ser at lokaltilpassede annonsebudskap gir betraktelig bedre effekt enn de generelle annonsene som går ut til hele Norge, og annonsørene som er dyktige på dette får mer igjen per annonsekrone. VG har nå mulighet til segmentere på bydel, flyplass, kjøpesenter eller til og med ned til den enkelte butikk - noe som gir annonsørene mulighet til å fronte hyperlokale annonsebudskap der dette er ønskelig, sier direktør for produkt- og forretningsutvikling i VG, Marius Olsen. 

- Det som er mest spennende er at annonsøren ved et senere tidspunkt kan treffe leseren med relevant budskap på VG basert på hvor vedkommende har vært i den fysiske verden, såkalt «offline retargeting». Unacasts teknologi muliggjør at vi kan koble offline brukeratferd med VGs digitale flater, fortsetter Olsen.

Kundene slipper unna
Får dermed potensielle kunder disse tilbudene uansett om de vil eller ikke?

Slette forklarer at bruken er helt frivillig.

 - Alt er opt-in, og en kunde kan når som helst melde seg ut. Vi vil i tillegg i løpet av året lansere brukervennlige verktøy hvor brukeren selv kan logge inn og se sine egne data, og slette de hvis han eller hun vil, sier han.

 I kinosamarbeidet må kunder aktivt akseptere å dele sin lokasjonsdata med CAPA og VG for å motta relevante tilbud. De kan når som helst velge reservere seg fra kampanjen. Det er kun kunder som aktivt besøker kinoen og som bruker VG som vil kunne motta tilbudene

 - Vi mener man må forholde seg til personvern som en feature, noe man er stolt over å snakke om hvordan man løser, og ikke noe man gjemmer bort. Vi skal gi gode kundeopplevelser med faktisk verdi. I tillegg til å selvfølgelig alltid følge lovverket, lagre data sikkert og gi kunden anledning til å se og slette sine data.

Etablerer seg i London og New York
Unacast hevder selv at de allerede er verdens største backend for proximityteknologi for å harmonisere datastrukturer, personvern og taggingstrukturer. På konferansen South by Southwest Interactive, som ble avholdt tidligere i år, lanserte det norske teknologiselskapet nettverket. På det tidspunktet hadde de inngått avtaler syv av de største selskapene som plasserer ut beacons. I dag er tallet snart det dobbelte.

Det finnes pr. i dag totalt 150 selskap over hele verden som driver med dette. 

 - Vi ønsker at en global mediebransje kan forholde seg til all denne informasjonen fra ett sted, og én api. Innen året er omme har vi minst over 100.000 beacons i bruk, mener Slette.

 Selskapet har hentet inn 13 millioner kroner i en emisjon for å etablere seg med kontorer i London og New York. 

- Våre investorer er erfarne innenfor varehandel og media og bidrar også med kompetanse og nettverk. Vi ansetter også mange flere utviklere for å kunne fortsette å innovere på produktsiden.