Etter et veldig dårlig år i 2013 kan byråkjempen Dentsu Aegis skilte med overskudd og omsetningsvekst i Norge i 2014.
- Vi har lagt bak oss to krevende år med betydelige omstruktureringer og store investeringer. Markedet er slik at jeg på langt nær vil si at det ikke vil bli utfordrende også i fremtiden, men 2014-resultatet viser i hvert fall at vi har valgt riktig strategi, sier konsernsjef Paal Fure.
Tapte 37 millioner i 2012
Driftsinntektene økte med drøyt 30 prosent, fra 2,060 milliarder i 2013 til 2,696 milliarder i 2014. Tre milliarder i omsetning blinker dermed et sted i fremtiden, Veksten i driftsresultatet var på nesten 200 prosent, og økte dermed til 18,4 millioner kroner mot 6,1 millioner året før. I 2014 satt Dentsu Aegis, med byråer som Carat, Vizeum og Iprospect i porteføljen, igjen med et overskudd på 18,7 millioner mot et underskudd på 1,9 millioner kroner.
Paal Fure ble ny toppsjef i Aegis etter Helge Onsum i 2012. Det året fikk selskapet et underskudd på hele 37 millioner kroner. Året etter ble det overskudd på driften, men Fure mener det var først i fjor man kunne se de reelle resultatene av endringene i selskapet. Det har blant annet handlet om investeringer i teknologi, men også restruktuering av byråkonsernet.
Les mer: - Historisk dårlig resultat
- Vi har blant annet gjort helt nødvendige større investeringer i teknologi, både innen kompetanse og infrastruktur, og styrket oss ytterligere innenfor den digitale delen av markedet, sier Fure.
Han mener man må være forberedt på kontinuerlige, tidvis drastiske endringer i markedet fremover.
- Det er vanskelig å se at vi noensinne kommer tilbake til perioden hvor alt var trygt og forutsigbart. Vi er gode til å drive langtidsplanlegging, og vi vet at det vil kreve evne til stadige investeringer og vilje til rask og kontinuerlig omstilling, sier Fure.
- Konkurrenter mangler vilje og evne
- Hvordan ville det gått med Dentsu Aegis hvis dere ikke hadde investert i teknologi og gjennomført restruktureringen av selskapet?
- Man kan se på en del av våre konkurrenter som enten ikke har evne eller vilje, eller begge deler, til å forandre seg. Vi mener helt bestemt at vi har evnen og viljen til å gjøre investeringer og til å utvikle oss i takt med endringene i markedet og næringslivet. Dette er kritiske suksessfaktorer, ja, mer enn noensinne. Ja, vi er i markedet for mediebyråer, ja, vi er i kommunikasjonsmarkedet, men gjennom å tilby kundene digital rådgivning har vi et mye bredere tilbud av tjenester enn mange andre, sier Fure, som ga ordre om flere tiltak da han inntok sjefskontoret høsten 2012. Styret i Aegis Media Norge la høsten 2012 ned reklamebyrået Dist som følge av svak økonomisk utvikling og at enkelte sentrale personer ga seg. Blant dem som sa opp var administrerende direktør Kjell S. Rakkenes
- En del av de viktigste tiltakene iverksatte jeg umiddelbart den høsten jeg overtok. Mye handlet da om en restrukturering av konsernet. Hvilke ledere som skulle lede byråene, hvilke byråer skulle vi satse på, for å nevne noe. Jeg fikk umiddelbar god respons fra de ansatte og kundene, forteller Fure.
Les mer: Legger ned Dist
Størrelsen betyr ikke alt
Denne uken skrev Kampanje at Carat igjen er på tronen som Norges største mediebyrå. Fure understreker imidlertid at størrelse i seg selv ikke noe viktig mål for Dentsu Aegis Network Norge.
- For meg og oss i konsernet er det viktigere at vi nå er lønnsomme og langsiktige. I vår verden holder det å være «store nok», og heller sikre at vi klarer å fokusere på det som er viktig for markedet – et marked som sannsynligvis bare blir mer og mer krevende i årene som kommer, sier Fure.
- Hva blir hovedutfordringene fremover?
- Hvis man tenker på bransjestrukturen, så gjennomgår den en grunnleggende endring nå. Det er hyperkonsolidering på internasjonalt nivå, de største blir enda større. Under denne konsoliderinen er det en ekstrem fragmentering. Ikke minst gjelder det i Norge. Konsolideringen vil prege branskestrukturen internasjonalt og nasjonalt fremover, men fragmenteringen vil også fortsette. Å navigere i dette landskapet er og kommer til å bli krevende. Det er nesten så jeg vil si at det blir mest krevende av alt, sier Fure til Kampanje.
Les mer: Carat tilbake på mediebyrå-toppen
Jakter på ny leder
På slutten av fjoråret varslet forhandlingsdirektør Jarle Thalberg sin avgang i Aegis Dentsu etter 19 år i selskapet. Han er på vei til ny jobb i GroupM, en av konkurrentene til Aegis. Avgangen ble først kjent da Kampanje omtalte saken i februar. Samtidig hentet Paal Fure inn veteranen Harald Eide-Fredriksen som ny forhandlingsdirektør. I desember i fjor skrev også Kampanje at Iprospect-sjef Magne Uppman forlater selskapet i løpet av 2015.
- Vi er innspurten i jakten på ny Iprospect-leder, sier Fure.
- Var det en krevende fase da Thalberg sluttet og du måtte ut og finne ny forhandlingsdirektør?
- Jeg vil ikke kalle det en krevende fase, men denne typen rekrutteringer er vanskelig fordi det er et begrenset utvalg med kapable menensker. Harald var vårt førstevalg og han jobber her nå, slår Fure fast.
Les mer: Thalberg slutter i Aegis
Les mer: Tidligere MEC-sjef til Dentsu Aegis
Det englandsbaserte nettverket ble i 2012 kjøpt opp av den japanske reklamegiganten Dentsu, og har i dag aktiviteter i mer enn 110 land. Paal Fure styrer 750 ansatte i hele Norden.
Her ser du tallene til Aegis for 2014. Alle tall i MNOK.
Aegis | 2014 | 2013 | Endring i % |
Omsetning | 2.696.000 | 2.060.000 | + 30,9 |
Driftsresultat | 18,4 | 6,1 | + 201,6 |
Res. før skatt | 18,7 | - 1,9 | - |
Kommentér