Doubleclick-sjefen i Europa Goswijn Thijssen var denne uken i Oslo for å snakke om den nye annonsehverdagen med automatiserte reklamekjøp eller såkalt programmtic buying på Gulltaggen. Programmatic var et av de store buzzordene på konferansen som samler det som kan krype og gå av digitalmarkedsførere og medier.

Les også: - Det blir et race framover

Thijssen sier i et intervju med Kampanje TV at Sverige og Danmark ligger langt foran Norge i utviklingen på det nye annonseområdet der seere og brukere kan kjøpes og selges i helautomatiske digitale prosesser (programmatic) og gjerne etter en budprosess mellom reklamekjøperne (real time bidding).

- Det norske markedet forsøker å ta igjen utviklingen internasjonalt. Ser du på andre markeder med programmatic har de utviklet mye raskere enn det norske. Jeg tror det er noe av forklaringen til det racet du nå ser, sier Thijssen til Kampanje TV.

Doubleclick-sjefen tror programmatic kommer til bre om seg i alle mediekanaler det være seg tv, radio så vel som på nettaviser.

- Det er bedre og mer effektivt både for mediehusene og reklamekjøpere å kjøpe og selge annonser på denne måten, sier Thijssen.

Doubleclick er den største aktøren på markedet og ikke overraskende er det Google som står bak selskapet der Thijssen har jobbe de siste årene. Google kjøpte Doubleclick for ni år siden og har ifølge Europa-sjefen Thijssen over 800 kunder i dag.

Kampanje har denne uken skrevet flere artikler om hvordan mediehusene kappes om å lansere sine nye programmatic-produkter deriblant Bonnier, MTG og Clear Channel. Men også norske mediehus som Schibsted, Egmont, Aller og TV 2 har startet arbeidet med å automatisere reklamesalget og legger mer og mer av varelageret på de nye annonsebørsene.

Etter det Kampanje kjenner til har Aller, Dagbladet og TV 2 allerede tatt i bruk Doubleclick-teknologien, mens Schibsted så langt heller vil utvikle og tilby et helt eget produkt, Schibsted Programmatic.

- Er det en trussel for Doubleclick og Google at Schibsted vil bygge sin egen børs?

- Nei, absolutt ikke. Jeg tror det er bra hvis mediehusene tilgjengeliggjør mer og mer av varelageret sitt på denne måten. Enten de velger sin egen teknologi eller går for Doubleclick er de med å bygge dette nye økosystemet, sier Thissjen.