Schibsted er i ferd med å ruste voldsomt opp i kampen om reklamekronene i det digitale reklamemarkedet. Nylig skrev Kampanje at Schibsted skal ansatte 100 nye teknologer. Mediekonsernet ruller ut det som finnes av kuler og krutt i en prestisjetung og påkostet lansering av en ny og moderne annonseplattform.

Kjernen er styringssystemer for kjøp og salg av datadrevet, personalisert reklame i realtid, et digitalt reklamemarked som ventes å vokse kraftig de neste årene. Bakteppet for lanseringen av Schibsted Programmatic er også den skjerpede konkurransen om reklamekronene der internasjonale aktører som Google og Facebook spiser grundig av reklamekaka. I år stikker Facebook og Google av med nærmere fire milliarder kroner i Norge til sammen. Fra null til fire tusen millioner i løpet av få år.

Les også: Schibsted ansetter 100 nye teknologer 

Nå gjør Schibsted et forsiktig frieri overfor norske mediehus og åpner for at konkurrentene kan knytte seg til Schibsteds annonseplattform og nye økosystemer for annonsesalg.

- Det kan være et alternativ at man samarbeider og deler løsninger norske selskaper i mellom. Denne døren må vi holde åpen, at vi må kunne diskutere dette dersom det er interesse for det, sier annonsedirektør i Schibsted Norge, Per Håkon Fasting, til Kampanje.

Etter det Kampanje forstår har ikke Schibsted kommet med noe formelt tilbud til norske mediehus utenfor konsernet ennå. Men det skal være høyaktuelt.

Les også mer automatisert reklamekjøp på Kampanje Premium: Her er de nye reklamemeglerne (krever innlogging)

Børsbonanza
Gjennom Schibsted Programmatic vil Schibsted friste annonsører med nye digitale annonseprodukter og ytterst presise målgrupper og segmenter - på tvers av sine mediehus. Alt automatisert, selvsagt. For eksempel kan Schibsted tilby kombinasjonen VG/BergensTidende/Finn i Hordaland for bedre lokal digital dekning, frekvensstyring mot klart definerte målgrupper/segmenter. Mediekonsernet tilbyr også programmatisk annonsering på alle flater, inkludert mobil og video. Schibsted vil også forsøke å gjøre seg lekker ved å tilby  rapportering på utstrekning, demografi, geografi og interesse gjennom et nytt og stort Norstat-panel.

I dag er det en rekke tredjepartsleverandører som leverer forskjellige løsninger til norske mediehus og reklamekjøpere og mediehus kan velge blant en rekke forskjellige løsninger.

Noen har større holistiske plattformer, andre har løsninger som forsøker å løse enkeltområder.  Aktørene er Google, Facebook (Atlas) Appnexus, Adtech, Microsoft og Adform, for å nevne noen.

Les mer på Kampanje Premium: - Google blir Norges største reklamekanal (krever innlogging)

Les mer på Kampanje Premium: Digitalt sug i reklamemarkedet (krever innlogging)

Samarbeid raknet
Dagbladet, som er blant medieaktørene som har knyttet seg tett til Google og deres annonseløsninger, tar imot Schibsteds utstrakte hånd med dårlig skjult skepsis.

- Jeg skulle ønske at dette initiativet kom tidligere. For to-tre år siden ble det jobbet med to prosjekter.  Det ene var at vi gjennom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) diskuterte muligheten for en publisiststyrt, felles børsordning i Norge. Dette ble det relativt raskt klart at ikke var noen farbar vei. Schibsted arbeidet med egen plattform for dette i sitt konsern og ville ikke være med på diskusjonen om en felles løsning, forteller kommersiell direktør Per Brikt Olsen i Dagbladet til Kampanje.

Dermed startet man arbeidet med en ny løsning som ikke inkluderte Norges største mediekonsern.

- Som resultat av dette tok så noen av oss på utsiden av Schibsted initiativet til å lage et felles selskap med navnet AS Nettverk. Selskapet skulle ha som mål å samle alle mediehusene på utsiden av Schibsted i en felles børs. Dette initiativet kom langt i formaliseringsprosessen. Det viste seg likevel at alle vi på utsiden av Schibsted ikke var homogene nok gruppe når det kom til faktisk etablering og formalisering, forteller Olsen.

Les også: Henter inn over 300 nett-millioner

Gikk til Google
Planene ble imidlertid skrinlagt og i stedet gikk flere av dem til amerikanske Google.

- Siden den gang har utviklingen vært forskjellig for den enkelte. Flere, inkludert oss, har etablert langsiktige avtaler med Google eller andre som leverandør av annonsestyringssystemer. Det har da i praksis blitt slik at Google DFP-løsningen er i bruk hos mange. Dette igjen muliggjør koordinerte og målrettede kjøp på tvers av for eksempel Aller, Dagbladet, TV 2, Nettavisen og Klikk.no, forteller Olsen.

Se også KampanjeTV-intervju med Schibsted-direktør Frode Eilertsen: - Makta rår, og Google har mye makt

Les også: - Mister ikke nattesøvnen av Facebook

Les også: «Haien» slo tilbake mot Schibsted