Reklamebyrået M&C Saatchi har havnet i en stor plagiatdiskusjon med sin siste annonse for flyselskapet Norwegian.  Annonsen stod på trykk i flere norske aviser.

- Norwegian tilbyr 417 ruter til hele 126 destinasjoner over hele verden. Alt til veldig lave priser. For å dramatisere dette utviklet vi en brutalt, enkel annonse som gikk i VG og Aftenposten på nyttårsaften. Alle nordmenn er som kjent utrolig stolte av sitt flagg og Norwegian er utrolig stolt av sin opprinnelse. Nesten like stolt som de ble etter å ha blitt utnevnt til Europas «Best Airline 2014». Derfor brukte vi det norske flagget for å lage en annonse som ikke kunne komme fra noe annet flyselskap annet enn Norwegian, sier partner og administrerende direktør i M&C Saatchi, nordmannen Bjarte Eide, til Kampanje.

 Det kreative elementet går på at det norske flagget rommer flere andre flagg hvis man ser godt etter. M&C Saatchi har for å gjøre det lettere for avisleserne lagd små firkanter som markerer det franske, hollandske, finske, thailandske og polske flagget.  Alle destinasjoner som Norwegian også flyr til.

Flaggenes flagg: Her ser du annonsen som stod på trykk nyttårsaften i VG og Aftenposten. Se nøye på firkantene så oppdager du de andre flaggene i M&C Saatchis annonse for kunden Norwegian.

Ble hyllet
Kampanjen som treffende har fått navnet «The flag of flags» har fått mye positiv omtale blant annet på Twitter og i bransjemedier. Creativity Online hyllar annonsen og skriver «seems to have award-winner written all over it», skriver det svenske bransjenettstedet Resume.

M&C Saatchi-sjefen kunne i går fortelle Resume at «printmediet fortsatt gir fantastiske muligheter» så lenge ideen er «brutalt enkel» og «relevant».

- Med tanke på dagens fokus på digitale medier kan vi ikke huske når vi fikk så stor og positiv respons på en enkelt annonse, sier Eide til Kampanje.

Men nå har saken i stedet tatt en brutal ny vending. I sosiale medier er det flere som trekker frem at annonsen er et plagiat og det vises til flere eksempler. To av nærmeste er to printannonser utviklet av henholdsvis de to reklamebyråene Young and Rubicam og franske Leg for kundene Eurostar og Visit Polen.

Les også svaret fra Norwegian: - Fortsatt en god idé

Kreativ likt: Norwegian-annonsen viser seg å bygge på samme kreative ide som to tidligere reiselivsannonser.

- Hentet ideen fra en «meme»
I begge tilfellene er det det britiske flagget som ligger til grunn og er det «the flag of flags» for ser du nøyere etter finner du både franske og det polske flagget i Union Jack.

- Var dere klar over at ideen ikke var ny da dere utformet printannonsen til Norwegian?

- Grunnideen med flagget kom til mens vi jobbet med Norwegian. En i teamet på byrået så ideen og gjorde oppmerksom på ett lignende bilde av «Mother of flags», men ettersom det var en såkalt «meme» og ikke reklame, synes vi det ikke var problematisk. Snarere tvert imot, synes vi det var bra ettersom det var et populærkulturellt fenomen - noe som man ofte bygger på i reklamesammenheng.

En «meme» er et bilde eller illustrasjon som sprer seg i sosiale medier og det var på en slik side at reklamebyrået altså først ble oppmerksom på saken.

- Alltid kjedelig
Men i går ble Eide også gjort oppmerksom på at det eksisterer annonser som bygger på den samme ideen.

- I går og i dag har vi blitt gjort oppmerksom på to lignende annonser. Altså etter Norwegian-annonsen stod på trykk. Den ene annonsen er en polsk annonse og den andre en fransk fra 2004, tror jeg, med henholdsvis det polske og franske flagget i det engelske. Kanskje det til og med finns flere, sier han.

- Er det et plagiat vi her er vitne til?

- Jeg er enig i at de er like, men kanskje med en distinksjon. I Norwegian-annonsen er både flagget og avsender identisk – Norwegian og som sagt, det norske «meme»-fenomenet er velkjent og ikke brukt i reklame så vidt vi vet, sier han.

- Nordmenn er stolt over flagget sitt og Norwegian stolt over opprinnelsen sin, men er M&C Saatchi like stolte over annonsen sin i dag som dere var i går?

- Det er alltid kjedelig når man finner lignende løsninger i etterkant og hadde vi sett det før så hadde vi løst annonsen annerledes. Når det er sagt, er vi like stolte i dag, sier Eide.

Bak kampanjen til Norwegian står i tillegg til M&C Saatchi og Bjarte Eide, mediebyrået Vizeum i Norge og produksjonsbyrået Bsmart.

Det var i fjor vår at lavprisselskapet Norwegian valgte å avslutte sitt langvarige samarbeid med det norske reklamebyrået Kitchen.

Les også: Slår opp med Kitchen