Nok et internasjonalt reklamenettverk må avvikle en norsk reklamesatsing og denne gangen er det altså franske Publicis som trekker seg ut av Norge med en byråkjede. Før jul i fjor ble det kjent at også verdens største kommunikasjonskonsern, WPP, besluttet å legge ned Bates i Norge med de konsekvensene det medfører for de ansatte.

Les også: - En trist historie

Tidligere Norden-sjef i Leo og etter hvert Prodigious, Kristina Finne, sa opp i reklamebyrået til Publicis da man ikke lenger ønsket å følge en lokal strategi for byråene i Norden.  I dag skriver Kampanje også om hvordan den norske byrålederen møtte motstand i Paris på sine byråplaner og bestemte seg for å starte opp et nytt reklamebyrå i Norge.

Les også: Skal bygge nytt reklamebyrå

- Jeg jobbet strategisk med vår posisjon over en periode på noen år, da med relativt stor frihet, og ønsket var å bygge noe jeg så det var plass til i markedet i Norden. Men så endte det med at vi ble lagt inn i en ny enhet i Publicis som del av en global satsing med én strategi/ et brand på tvers av alle markeder. Det kom på en tid da vi var ute og vant Coca-Cola og flere andre store kunder. Jeg opplevde derfor at Publicis ba meg reversere strategien og fokusere mer på produksjon igjen. Det var en reise jeg ikke ønsket å være med på, sier Kristina Finne.

I fjor sommer sluttet derfor Finne i Prodigiuos, byrået som erstattet produksjonsbyråene Leo Xpress, Leo og X2M i Norden.

- Skal du drive med produksjon i Norge så må du være del av et fullservicemiljø som Try eller Kitchen, hvor produksjonsenhetene ligger som en implementert del av byrået. Vi måtte finne vår egen posisjon og en posisjon det var betalingsvilje for, sier Finne.  

- Ler av lønnsforhandlinger
Med beslutningen om å legge ned Prodigious bestemmer dermed nok et internasjonalt nettverk seg for å legge ned et reklamebyrå i Norge. Før jul ble det kjent at verdens største kommunikasjonsgigant WPP la ned Bates.

- Kan man se dette i sammenheng?

- Jeg vil ikke uttale meg om Bates spesielt, men på generelt grunnlag så er Norge og Norden små markeder. I de store kommunikasjonskonsernene gjøres det nå store, digitale investeringer og man har blitt veldig opptatt av å parallelt sikre bunnlinjer.  Dette kommer nok som en konsekvens av at selskapene opplever å ha høy en kostnadsbase på de norske og nordiske byråene kombinert med lave bidrag. I tillegg er vi «annerledesland» med høye personalkostnader og dyre ressurser, samt at det er store kulturforskjeller mellom Norden og Paris. Mens vi forhandler lønn på årlig basis så er dette noe de ler av i Paris. De har en helt annen personalkultur, sier Finne.

Starter i Kolonihagen
I dag har Finne det overordnede ansvaret for de ulike selskapene i Kolonihagen AS, som driver innen matleveranser hjem, restaurantdrift, bakeri og bryggeri.  Kolonihagen.no eies blant annet av gründeren av Uniform Strategisk Design, Jon-Frede Engdahl.  Finne sier hun i dag virkelig har funnet «en merkevare hun tror på».

- Er du nå ferdig reklamebransjen?

- Jeg har alltid vært litt schizofren så det er vanskelig å si. Det er noe med den bransjen som er veldig bra, blant annet at du jobber på tvers av kunder, bransjer og problemstillinger, og for en som har et gen av utålmodighet kan det være en bra bransje å være i. Men det er samtidig ingen tvil om at bransjen står overfor store endringer og det ikke kommer til å bli noe mindre tøft i denne bransjen fremover. Spennende å nå følge dette fra sidelinjen, og se hvem som hvem mestrer endringene og hvem som ikke gjør det, sier hun.

 

Sa opp: Tidligere Norden-sjefen i Prodigious, Kristina Finne, jobber i dag i Kolonihagen.no