Det ligger an til tidenes Oscar-utdeling sett med norske øyne, etter at Morten Tyldum torsdag fikk hele åtte Oscar-nominasjoner for sin siste film, «The Imitation Game». Filmen handler om den britiske matematikeren Alan Turing, som under andre verdenskrig utviklet en maskin som knakk tyskernes krypteringssystem. Tyldum har tidligere regissert filmer som «Buddy», «Varg Veum – Falne engler» og «Hodejegerne». Mindre kjent er det kanskje at han også er reklamefilmregissør. Da Tyldum ble Oscar-nominert satt han på flyet til Cape Town i Sør-Afrika, hvor han i disse dager er i ferd med å spille inn nye reklamefilmer for Telenor. Filmene lages i samarbeid med Try Reklamebyrå.

Karianne Salicath, leder for advertising og media i mobildivisjonen til Telenor Norge, sier hun ikke kan røpe hva tema for reklamefilmene er, men forteller at hun selv reiser ned for å delta i produksjonen i morgen. Telenor vant denne uken Sølvfisken med filmen «Toget», laget av Try/Apt, og det er blant annet denne filmen Telenor nå vil bygge videre på i de nye, Tyldum-regisserte filmene fra Cape Town, forteller Salicath.

Les også: Siste Sølvfisk til Try/Apt

- Vi har hatt noen filmer som har fungert bra for oss i det siste, blant annet den som nå vant Sølvfisken, så det er det vi nå bygger videre på. Det er filmer som går litt i den emosjonelle retningen.

Tyldum har tidligere laget flere filmer for Telenor.

- Vi har veldig god erfaring med Morten Tyldum fra før, han er profesjonell og dedikert. Vi gleder oss til å jobbe sammen med ham igjen, sier Salicath.

- 20 år med reklame
Guri Neby, produsent og styreleder i Einar Film, sier til Kampanje på telefon fra Cape Town at hun håper Tyldum fortsatt vil få tid til å lage reklamefilm for dem, også etter Oscar-suksessen.

- Jeg håper at Morten vil fortsette å lage reklame for oss fremover, men det vet jeg ikke. Han har flere ganger sagt at det ikke er sikkert han får så mye tid til det, men så har han fått det til likevel. Det er hyggelig for oss, sier produsent og styreleder i Einar Film, Guri Neby, til Kampanje på telefon fra Cape Town.

Neby eier Einar Film sammen med Morten Tyldum, og de siste årene har Tyldums gamle «Buddy»-venner Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch også kjøpt seg inn i selskapet. Hennie regisserer også reklamefilmer ved siden av hovedvirket sitt som skuespiller. Neby forteller at Tyldum har laget reklame i mer enn 20 år. Debuten var en film for dagligvarekjeden Spar, hvor Eva Sannum og Atle Antonsen var skuespillere.

- Jeg synes Morten har laget noen av de fineste reklamefilmene som fins, sier Neby.

Hun trekker frem filmer for kunder som Norvegia, Statoil og Telenor som eksempler på gode reklamefilmer Tyldum har regissert, og forteller at det snart kommer filmer for både Posten og Lotto som Tyldum står bak.

- Disse filmene laget han før jul. Jeg tror Lotto-filmen kommer neste uke, sier Neby.

- Man blir litt lurt
Hun mener en av Tyldums største styrker som reklamefilmregissør, er hans evne til å kombinere ulike uttrykk og virkemidler.

- Han klarer å integrere visuelle effekter på en naturlig og sømløs måte. Som Domino-filmene for Telenor, som er en blanding av «skutt» film og 3D. Man klarer aldri å se helt hva som gjort, han legger på den lille tvisten som gjør at man blir litt lurt.

Neby tror også at Tyldum bruker reklamefilmene til å øve på teknikker som han siden kan ta i bruk i spillefilmene sine.

- Slik blir han enda mer trygg i faget, sier hun.

- Ser man spor av spillefilmregissøren Morten Tyldum i reklamefilmene hans?

- Absolutt. Han leter etter kjernen i historien, uansett om han lager spillefilm eller reklamefilm, og så legger han til alt det andre etterpå.