Mediebyråenes reklamekroner renner ut av kinosalene, viser ferske årstall fra Mediebyråforeningen. Kinomarkedet hadde en omsetning på 48,3 millioner kroner gjennom mediebyråene i fjor. Det er en nedgang på hele 22,4 prosent sammenlignet med 2013.

- Dette er dramatisk, sier Jarle Thalberg, forhandlingsdirektør i Dentsu Aegis Media, til Kampanje.

Les også: Kjøper reklame for over ni milliarder

- Grunnen til dette tror jeg handler om svakere salgsjobb etter som Capa har blitt en svakere aktør, og ikke minst at kino fort kan bli erstattet av web-tv. Tidligere kunne en ofte kjøre kino som tillegg til en tv- kampanje for å treffe de unge samt at kinoreklame gir høy oppmerksomhet. Nå handler det mer om å utvide tv-kampanjene med web-tv, og da tror jeg fort kino kan falle mellom to stoler, sier han.

I 2013 brøt Oslo Kino med Capa for å bygge opp sitt eget datterselskap Media Direct. Nå eies både Oslo Kino og Media Direct av Egmont, som med Nordisk Film Kino sitter på Norges største kinovirksomhet. Capa er på sin side eid av Ratos og Bonnier.

Administrerende direktør Jan Tore Kristiansen vedgår at Mediebyråforeningens tall ikke er lystig lesning, men avviser dramatikk. Han viser til at fallet var større i første halvår - 25 prosent - og at det har blitt gjort en bedre salgsjobb i andre halvår.

- Det er ikke dramatisk for oss. Disse tallene er bare for den nasjonale delen av omsetningen. Vi har en betydelig lokal omsetning som er langt mer positiv. Vi er ganske trygge på at mediet vårt ikke er blitt mindre verdt, men vi må gjøre en enda bedre jobb med å selge nasjonalt for å få omsetningen riktig vei, sier han til Kampanje.

Han peker i likhet med Thalberg på fragmenteringen av markedet og nye digitale konkurrenter som forklarende årsaker.

- Markedet er delt mellom to aktører der vi står for rundt 45 prosent og konkurrenten vår står for resten. I og med at det ikke finnes noe riksprodukt for kino, er det blitt tyngre å kjøpe kinoreklame nå. Kino har nok også ufortjent kommet i bakgrunnen i den digitale veksten. Vi har en større utfordring med å forfekte vår fortreffelighet kontra andre digitale kanaler. Da må vi gjøre en bedre salgsjobb.

Omsetningen til Capa falt fra snaue 56 millioner kroner i 2012 til 41 millioner i 2013. Resultat før skatt som krympet fra over 17 millioner kroner i 2012 til et underskudd på 261.000 kroner i fjor.

- Hvordan ser resultatet for 2014 ut?

- Det kan vi ikke kommentere riktig enda, men det er langt bedre enn fryktet.