Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene i den nordiske kommunikasjonsbransjen den siste måneden. Denne gangen starter vi i Sverige der vår svenske søsterpublikasjon Resumé har tatt for seg utviklingen i de ulike byråkategoriene. Her kommer det frem at inntektstapet for den svenske kommunikasjonsbransjen stoppet på 40 millioner kroner i fjor. Samtidig har lønnsomheten blitt redusert med totalt 36 prosent. Det viser Resumés årlige regnskapskartlegging, som er basert på nøkkeltall for 266 byråers virksomheter i Norge.
Tallene viser også en fragmentert bransje der design-, event- og PR-byråene går fremover, mens de øvrige kategoriene taper. Verst er utviklingen for influencernettverkene, som mister inntekter for første gang siden 2019.
Det gjennomsnittlige resultatet for et svensk influencer-byrå er minus én million svenske kroner.
. Selv om jeg har tatt feil tidligere, tror jeg fortsatt at vi vil se færre selskaper i fremtiden. Man kan se hvor vanskelig det er for mange, og en konsolidering føles uunngåelig, sier medieanalytikeren Olle Lidbom.
Eventbransjen har den sterkeste utviklingen på inntektssiden og er også den mest lønnsomme kategorien. Den gjennomsnittlige driftsmarginen for et svensk eventbyrå ligger på 14 prosent.
Reklamebransjen går også tilbake og har halvert sitt overskudd over en toårsperiode. Blant de største reklamebyråene har Åkestam Holst den beste utviklingen og har klart å øke både overskuddet og driftsresultatet. En positiv utvikling sees også for The & Partnership og AKQA. Nedleggelsen av F&B Daily reduserer Forsman & Bodenfors’ lønnsomhet, mens Nord DDB og Stendahls går tilbake marginalt.
- Jeg opplever at kundenes budsjetter fortsetter å bli strammere, noe som igjen presser prisbildet. Som bransje gjør vi heller ikke alltid en spesielt god jobb med å vise at kreativitet faktisk skaper forretningsverdi, sier Sofia Austern Björkman, administrerende direktør i Kid Collective.
- Blant de store PR-byråene vokser de fleste, men det finnes unntak. Prime, Narva og Reform Society reduserer både byråinntekten og lønnsomheten på grunn av et mer uforutsigbart marked.
- Flere digitale nisjebyråer taper, for eksempel stilskapende Precis Digital, der hovedselskapet gikk med tap. Samme tendens sees hos byråer som Curamando, Conversionista og Kan.
- Bransjens sterkeste driftsmargin etter byråinntekt finnes hos contentbyrået Nyheter 365, med hele 57 prosent.
Her kan du lese hvordan det går med de 25 største reklamebyråene i Norge. Her er tallene som norske reklamebyråer må slåss med - Marginen er altfor lav