Disse byråkategoriene vokser mest - verst er utviklingen for influencer-byråene

Det er klart for et nytt nordisk nyhetssveip. Her er de beste reklame- og markedsføringssakene fra Norden akkurat nå.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene i den nordiske kommunikasjonsbransjen den siste måneden. Denne gangen starter vi i Sverige der vår svenske søsterpublikasjon Resumé har tatt for seg utviklingen i de ulike byråkategoriene. Her kommer det frem at inntektstapet for den svenske kommunikasjonsbransjen stoppet på 40 millioner kroner i fjor. Samtidig har lønnsomheten blitt redusert med totalt 36 prosent. Det viser Resumés årlige regnskapskartlegging, som er basert på nøkkeltall for 266 byråers virksomheter i Norge.

Tallene viser også en fragmentert bransje der design-, event- og PR-byråene går fremover, mens de øvrige kategoriene taper. Verst er utviklingen for influencernettverkene, som mister inntekter for første gang siden 2019.

Det gjennomsnittlige resultatet for et svensk influencer-byrå er minus én million svenske kroner.

. Selv om jeg har tatt feil tidligere, tror jeg fortsatt at vi vil se færre selskaper i fremtiden. Man kan se hvor vanskelig det er for mange, og en konsolidering føles uunngåelig, sier medieanalytikeren Olle Lidbom.

Eventbransjen har den sterkeste utviklingen på inntektssiden og er også den mest lønnsomme kategorien. Den gjennomsnittlige driftsmarginen for et svensk eventbyrå ligger på 14 prosent.

Reklamebransjen går også tilbake og har halvert sitt overskudd over en toårsperiode. Blant de største reklamebyråene har Åkestam Holst den beste utviklingen og har klart å øke både overskuddet og driftsresultatet. En positiv utvikling sees også for The & Partnership og AKQA. Nedleggelsen av F&B Daily reduserer Forsman & Bodenfors’ lønnsomhet, mens Nord DDB og Stendahls går tilbake marginalt.

- Jeg opplever at kundenes budsjetter fortsetter å bli strammere, noe som igjen presser prisbildet. Som bransje gjør vi heller ikke alltid en spesielt god jobb med å vise at kreativitet faktisk skaper forretningsverdi, sier Sofia Austern Björkman, administrerende direktør i Kid Collective.

  • Blant de store PR-byråene vokser de fleste, men det finnes unntak. Prime, Narva og Reform Society reduserer både byråinntekten og lønnsomheten på grunn av et mer uforutsigbart marked.
  • Flere digitale nisjebyråer taper, for eksempel stilskapende Precis Digital, der hovedselskapet gikk med tap. Samme tendens sees hos byråer som Curamando, Conversionista og Kan.

  • Bransjens sterkeste driftsmargin etter byråinntekt finnes hos contentbyrået Nyheter 365, med hele 57 prosent.

Her kan du lese hvordan det går med de 25 største reklamebyråene i Norge. Her er tallene som norske reklamebyråer må slåss med - Marginen er altfor lav

Grace Jones-modell kan by på trøbbel

Pressbyråns og Åkestam Holsts årlige kampanje for «Kanelbollens dag» den 4. oktober, henter tydelig inspirasjon fra 1980-tallets motekampanjer og lager også egne tolkninger av logoer fra italienske motehus som Valentino og Dolce & Gabbana.

Ideen bygger, som i fjorårets kampanje, på å plassere et lavprisprodukt i en kontekst som assosieres med luksus, der glamorøse, kunstig intelligens (KI)-genererte modeller holder Pressbyråns kanelboller parret med couture-inspirerte overskrifter. Juristene som Resumé har snakket med, vurderer at kampanjen holder seg på riktig side av grensene for opphavsrett, varemerke og ytringsfrihet.

Derimot kan en av de KI-genererte modellenes likhet med den ikoniske supermodellen Grace Jones skape problemer.

Historisk sett finnes det flere saker i Sverige hvor privatpersoner har vunnet mot varemerker som har brukt deres likhet i reklame. Skuespilleren kunne da påberope seg beskyttelsen for navn og bilde i reklame.

- I så henseende kan denne kampanjen ligge altfor tett på Grace Jones. Åkestam Holst balanserer på grensen. Vi vet ikke hva som har skjedd bak kulissene, og det finnes tilfeller der personer har reagert og løst det med varemerket utenfor rettssalen, sier Christer Löfgren, jurist med spesialisering på immaterial- og markedsrett ved Sveriges Marknadsförbund. 

Fjorårets kanelbollekampanje «Bulle de kanel, inspirert av fransk parfymereklame, fikk også stor oppmerksomhet. Her ble ett av bildene felt for sexisme av Reklamombudsmannens opinionsnemnd. Kampanjen ble også diskvalifisert med tilbakevirkende kraft fra 100-wattaren, og «Kanelbollehunken» fikk et nytt antrekk etter kritikken.

Grace Jones-modell:

Pressbyråns KI-genererte modell kan gi den svenske kioskkjeden probelemer, mener spesialister på opphavsrett.

Dansk bokhandler med Mein Kampf-annonse

Hva med en hyggelig stund, et varmt teppe over beina, mindfulness og en god bok i hånden som Adolf Hitlers «Mein Kampf»? Akkurat dette var budskapet i to digitale annonser fra Saxo.com, der bokhandleren annonserte for Hitlers bok «Mein Kampf».

I den ene annonsen stod det å lese «Slapper du best av med en skikkelig god bok?», mens teksten i den andre annonsen lød «Gode grunner til å lese: Det er så mange fordeler ved lesing – glem alt om kosttilskudd og yoga! Les bøker – det er mindfulness, vitaminer og terapi i ett <3.»

Selv om mange har ledd av Saxo.coms annonser, tar bokhandleren saken alvorlig. Markedsføring har bedt om et intervju med Saxo.com, som har valgt å svare skriftlig.

- Vi beklager selvfølgelig feilen og er lei oss. Vi har skyndet oss å fjerne annonsene og gjort et feilsøk i vår datafeed for å forsikre oss om at dette ikke skjer igjen, skriver Saxo.coms pressemedarbeider Lærke Jürs.

- Hva gikk galt som gjorde at det dukket opp annonser for Mein Kampf fra Saxo.com?

- Vi har nettopp byttet fra en datafeed til en annen, hvor det skjedde en teknisk feil i den utvelgelsen av titler som vi manuelt har satt opp med tanke på hvilke titler de dynamiske annonsene skal hente.

Du kan lese hele historien her.

Mein Kampf-annonser:

Her ser du noen skjermbilder som viser hvordan den danske bokhandleren Saxo.com ved en feil laget digitale annonser for Adolf Hitlers Mein Kampf.

Katastrofe-forberedelser som marketing-mulighet

Danskene er mer klare for prepping enn noen gang før. Men til tross for sterke anbefalinger fra de danske myndighetene, tar flertallet fortsatt ikke grep. Ikke ennå (prepping kan oversettes med  «egenberedskap», eller forberedelser - preparations på engelsk - for en krise eller katastrofe.)

Byråene Hearts & Science og Drum har, sammen med Transact, Annalect og YouGov, undersøkt hvor preppeklare danskene er, og undersøkelsen viser at blant de 1.000 spurte er majoriteten - eller 63,7 prosent – «preppe-klare». Det vil si at de enten har begynt å forberede seg eller vurderer det.

Undersøkelsen viser en økning blant de preppe-klare blant befolkningen på 17,4 prosent etter at forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) den 15. juni 2024 på en pressekonferanse anbefalte at danskene bør kunne klare seg selv i 72 timer i tilfelle en uforutsett krise.

Denne graden av beredskap åpner ifølge Claus Andersen, administrerende direktør i de to byråene, opp for en spesiell mulighet for merkevarer.

- Jeg tror ikke helt at alle har forstått hvor stor trend prepping faktisk er. Her ligger det et åpenbart potensial for merkevarer til å hjelpe folk med hva de bør kjøpe, sier han.

Claus Andersen forteller at man valgte å gjennomføre en undersøkelse om fenomenet fordi Hearts & Science opplevde at stadig flere ansatte hadde begynte å preppe og at de derfor ble nysgjerrige på omfanget av trenden.

Ifølge John Thøgersen, professor og forsker i forbrukeradferd ved Institutt for Bedriftsledelse på Aarhus Universitet, viser undersøkelsen fra YouGov, Hearts & Science, Drum og Transact at danskenes tar myndighetenes anbefalinger alvorlig.

Han peker på at trenden nok vil øke ytterligere fordi danskene snakker med hverandre om preppingen og fordi mediene skriver mer og mer om temaet.

- Det er selvforsterkende, og man kan godt kalle det en slags «perfect storm», når både politikere, merkevarer, venner og sosiale medier begynner å snakke om det samme temaet. Det forsterker diskursen i samfunnet og øker fokuset på dette fenomenet, sier han.

Men hvis man er et merke som ønsker å kaste seg på preppe-trenden bør man handle raskt, for ifølge forbrukeradferdsforskeren vil ikke trenden vare i årevis.

-  Hvis det ikke oppstår en ny stor krise, og det er kanskje det mest sannsynlige scenarioet, er det et spørsmål hvor lenge denne trenden og fokuset vil vare. Vi er et stykke unna, men min gjetning er at det ikke trenger å ta mange måneder før vi ser en nedgang, sier John Thøgersen.

Les også: Kan man brande sig på en potentiel katastrofe?

Les også: Ny undersøgelse: Danskernes prepping-parathed er steget betydeligt

Ledelsen kjøper ut PR-byrå

I 2014 kjøpte Weber Shandwick opp Prime og United Minds i en avtale som ifølge kilder var verdsatt til mellom 50 og 100 millioner kroner. Etter ti år som en del av IPG bryter imidlertid byrået ut, og deler av ledelsen i Prime og United Minds tok over eierskapet fra Weber Shandwick.

Nå kjøper en eiergruppe bestående av fem nøkkelpersoner ut selskapene fra nettverket.

- Dette gjorde det på en måte tydelig at hurtighet og innovasjonskraft var viktigere enn de stordriftsfordelene man får av å være fullt integrert i et nettverk. Siden da har vi vært pådrivere i dialogen, inntil vi fra begge parter ble enige om at det var en vinn-vinn-situasjon, sier Johan Dyrendahl, administrerende direktør hos Prime.

Prime og United Minds vil fortsatt være tilknyttet Weber Shandwick som affiliate-byråer. Ifølge den nye eiergruppen betyr det at byråene får det beste fra begge verdener; friheten og energien fra entreprenørskapet, samt styrken fra et globalt nettverk.

Nedgangstidene har rammet Prime hardt, som har gjennomført løpende kutt og innsparinger etter flere år med sviktende tall. Siden 2017 har PR-byråets bemanning blitt redusert med 40 prosent og siden 2018 har nøkkeltallene pekt nedover hvert år. 2023 var i så måte ikke noe unntak.

På fire år har byråinntekten falt med 38 prosent. Det siste året innebar en nedgang på 6,6 prosent til 87,7 millioner svenske kroner (ned fra 94 millioner svenske kroner). Ambisjonen er nå at 2024 blir et år preget av stabilitet, med håp om å snu til vekst i løpet av 2025.

IPG skal fortsette å ha tilstedeværelse i Sverige gjennom eierskapet i byråene IPG Mediabrands og Kinesso Sweden.

Sier takk og farvel til 180.000 følgere

På slutten av 2021 stengte organisasjonen Fucking Flink sine sosiale medier-sider og med ett vinket de farvel til en direktelinje som nådde ut til mer enn 180.000 følgere hvorav nesten alle utelukkende befant seg på Facebook.

For Fucking Flink-grunnleggeren Lars Andreas Pedersen (kjent som «AP») var det et idealistisk valg som lå bak beslutningen om å bryte med teknologigigantene. Ifølge grunnleggeren var det et valg som lenge hadde presset seg på, og som endte med å gi virksomheten betydelige økonomiske tap, men samtidig økt merkeverdi.

- I lang tid har jeg følt meg dårlig av å være på sosiale medier. Man legger ut en historie, og 20 minutter senere har man scrollet seg 43 meter ned i en negativ spiral. Oppmerksomheten blir kapret. I de første årene var det optimisme, men jeg traff en mur av desillusjon, sier Lars AP.

Fucking Flink er en organisasjon som arbeider med veldedige formål, og forsøker å gjøre Danmark til et bedre sted. Da de tok farvel med plattformene, forsøkte Lars AP å overtale sine følgere til å bli med over til Fucking Flinks nyhetsbrev. Færre enn én prosent av de 180.000 ble med over.

- Det er veldig dedikerte, aktive brukere, men vi har totalt mistet den folkelige tilknytningen og det er utrolig synd, sier han.

For Lars AP har lærdommen vært at beslutningen var den helt riktige å ta.

- Og at det gir mening å gjøre det som føles riktig, ikke for markedet, men for deg selv.

Han ser utmeldelsen fra de sosiale mediene som hans måte å ta et større ansvar på. Det Fucking Flink har tapt i økonomisk verdi, mener han at de har vunnet i merkeverdi.

- Vi trenger flere som går foran og tar et personlig tap til fordel for det felles beste. Det er på denne måten vi bygger tillit. Og hvis det er noe merkevarer, bedrifter og institusjoner bør bry seg om, så er det forbrukernes tillit. Tillit tar år å bygge opp, men kan punkteres over natten, sier han.

Les også: Fucking Flink gjorde det utænkelige: Kappede båndet til 180.000 følgere

Disse byråkategoriene vokser mest - verst er utviklingen for influencer-byråene