TV-sjef om dramasvikten: - Pengesekken har gått på Ozempic

Det er drama både foran og bak kamera i TV-bransjen.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Seriedagene Oslo trekker til seg flere hundre fagfolk til ulike arrangementer, og under torsdagens bransjedag ble Ingensteds fylt opp av bransjefolk som ville få med seg sesjonen «Den store TV-duellen: Drama vs. Reality».

I panelet var forbundsleder i Norsk Filmforbund, Elisabeth O. Sjaastad, administrerende direktør i Nordisk Banijay, Erlend Røeggen og programredaktør i TV 2, Trygve Rønningen. Kulturredaktør i Aftenposten, Cecilie Asker, var moderator.

Hun spurte panelet om hva som er den største utfordringen de tre lederne står overfor.

- De som jobber med produksjoner elsker jobben sin, men de må også kunne overleve i bransjen, også etter de har fått familie og boliglån. Det er den største utfordringen, sa Sjaastad.

Forrige uke ble det kjent at Filmforbundet har brutt lønnsforhandlingene med Virke Produsentforeningen, dermed går turen til Riksmekleren.

- Nesten 80-90 prosent av de som jobber i bransjen, jobber som midlertidig ansatte. Og de jobber da fra prosjekt til prosjekt. Det betyr også at når det ikke er prosjekter, så har man jo heller ikke jobb.

Les mer: Brudd i TV-dramaforhandlinger: - Står langt fra hverandre

- Levende bilder-bransjen er et bra sted å være. Det konsumeres mer levende bilder år for år. Men akkurat nå så klarer ikke vi å ha den bærekraften som vi har hatt før. Forretningsmodellene endres og konkurransen er større, sa Rønningen.

Det er Aftenposten som sammen med NRK, TV 2, NFI, Filmforbundet, Dramatikerforbundet, Virke Produsentforeningen, Warner Bros Discovery og Nordisk Film og TV Fond arrangerer festivalen.

- Større risiko

- Drama er jo ledestjernen som alle realityproduksjoner ser etter, i form av casting, fortellergrep og musikkbruk, sa Banijay-direktør Røeggen

Han trakk frem at realityproduksjoner ofte tar kortere tid enn dramaproduksjoner.

- Med reality er det ekte mennesker. Og de er gjerne kjendiser, så du får masse PR på produksjonene med én gang. Og reality er raskere å lage.

- Og i tillegg er drama en større risiko enn andre produksjoner, sa Rønningen.

Les også: Ny Netflix-serie om laksebaronene: - Disse veldig rike folkene er milliardærer på en norsk måte

Rønningen understreket imidlertid at TV 2 ønsker å kjøpe drama.

- Vi har en apetitt for drama, fordi det har en kraft i seg som ingenting annet har, altså «Makta» lagde jo samfunnsdebatt, sa Rønningen.

Sjaastad, Røeggen og Rønningen var enige om at det er nødvendig med både reality og drama på norske TV-skjermer. 

- Vi trenger den gode miksen. 

Dramasjefenes toppmøte:

Alice Sommer i TV 2 og Rebecca Medbøe i Warner Bros. Discovery sitter i sofaen mens Marianne Furevold i NRK snakker med Erik Solbakken. Foto: Anne Marte Bang Fossberg

- Publiseringstakten slakker ned

Dramaproduksjoner var også tema da sjefene Alice Sommer i TV 2, Rebecca Medbøe i Warner Bros. Discovery, Andreas Bakka Hjertø i Prime Video og Marianne Furevold i NRK møttes i sesjonen «Dramasjefenes toppmøte»

Hver av dramasjefene hadde en samtale med moderator Erik Solbakken.

- Jeg er fornøyd med at de dramaseriene vi har produsert har truffet publikum, sa Sommer til Solbakken.

- Men publiseringstakten slakker ned litt når pengesekken har gått på ozempic (diabetesmedisin som fører til vekttap, red. anm.) og gått fra «extra large» til medium, fortsetter hun.

NRK har tre store dramaproduksjoner som lanseres denne høsten, «So long, Marianne», «Oro Jaska» og den tredje og siste sesongen av «Lykkeland».

Til tross for tøffe tider i bransjen og omorganisering i NRK kan Furevold forsikre om at det kommer enda mer drama fra statskanalen.

- NRKs investeringer på drama består. 

Les også: Kampanje erfarer: Disney+ avvikler satsing på nordisk TV-drama 

TV-sjef om dramasvikten: - Pengesekken har gått på Ozempic