VG-sjefen går hardt ut mot Meta: - Blir skremt og desillusjonert

Gard Steiro mener Meta gjør for lite for å stoppe desinformasjon og misbruk av medienes merkevare. - Vi verner ytringsfriheten, svarer selskapet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tirsdag inviterte Kulturdepartementet og Norsk presseforbund til dialogmøte nummer tre mellom norske medier og teknologiplattformene Meta, TikTok, Snapchat og Google. Målet er å sikre en fri flyt av redaktørstyrt innhold på plattformene. Dette er ett av seks krav et samlet Medie-Norge stilte til plattformselskapene i fjor. Krav nummer én er at plattformene må anerkjenne redaktørstyrt innhold som en prioritert innholdskategori. 

Enn så lenge er det lite som tyder på at kravene har hatt særlig gjennomslagskraft.

- Det er en friksjon mellom plattformenes retningslinjer og pressefriheten, sier VGs sjefredaktør Gard Steiro.

Han trekker frem plattformenes retningslinjer som forbyr bilder av åpne sår, som et eksempel.

- Det er vanskelig å dekke en krig uten å vise åpne sår.

Steiro får støtte av teknologidirektør Pål Nedregotten i NRK.

- Det handler ikke bare om at innholdet tas ned, men at spredningen reduseres. Det er fryktelig vanskelig for oss å skjønne hvordan spredning av innhold skjer. Ting som har gått bra før har nå nesten ingen spredning, sier han.

Metas representant Laura Carstens var på plass for å forsvare praksisen med å fjerne innhold fra redaktørstyrte medier, som de mener bryter med retningslinjene. Hun har stillingstittelen Policy Programs Manager i Meta.

- Vi modererer vår plattform i henhold til våre fellesskapsregler og som skandinaver kan man tenke at balansen er skjev, men ser man utenfor Europas grenser blir det tydelig hvorfor det er fornuftig politikk. Det finnes redaktørstyrte medier som er under statens kontroll og som sprer desinformasjon. Det er veldig vanskelig for oss å lage en distinksjon, sier hun.

- Misbruker vår merkevare

VGs sjefredaktør Gard Steiro mener også at spredningen av desinformasjon på plattformer som Facebook, utgjør et stort problem for mediene og noe de opplever ikke blir tatt på alvor. På Pressens hus viste han frem et eksempel på en Facebook-annonse som etterligner VGs nettavis, og som tilsynelatende viser kronprins Haakon i håndjern. «Ingen forventet dette av Kronprins Haakon» er tittelen på annonsen som bærer VGs logo.

Ifølge Steiro leder annonsen til en nettbutikk for ginseng og det har altså ingenting med VG eller virkeligheten å gjøre.

Det var heller ikke hjelp å få fra Facebook-eier Meta da nettavisen bestemte seg for å rapportere svindelannonsen, forteller han.

- Fra vi får beskjed om at de har mottatt rapporten så tar det seks døgn, og da er responsen at de ikke fjerner annonsen og at de «forstår at det kan være frustrerende», sier Steiro.

- Det er jo helt riktig og det er bare ett eksempel på et svindelforsøk hvor de misbruker vår merkevare, fortsetter han.

I løvens hule:

Laura Carstens er Policy Programs Manager i Meta. Hun gikk inn i løvens hule da kulturministeren inviterte til dialogmøte mellom mediene og teknologiplattformene. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Gjør det for å verne ytringsfrihet

Metas representant erkjenner at de har sett en økning i annonsemisbruk hvor profesjonelle svindlere forsøker å kopiere medienes innhold.

- Det er stor internasjonal oppmerksomhet på problemet, sier Carstens.

Hun forsvarer imidlertid praksisen med å ikke fjerne alle svindelannonsene som rapporteres inn.

- Vi fjerner skadelig desinformasjon som kan føre til vold eller opptøyer, feilaktig informasjon om vaksiner og den typen ting. For annen desinformasjon reduserer vi visninger og det gjør vi for å verne om ytringsfriheten. Vi har ingen mulighet til å verifisere sannhetsgehalten i alt innhold på plattformen vår, sier hun.

Svaret fra Meta evner både å «skremme og desillusjonere» VG-sjefen.

- Vi opplever hele tiden at Meta justerer kursen. Noen ganger er de redaktører, andre ganger forretningsfolk. Noen globale standarder er lette å forholde seg til, andre ganger ikke. Hvis ikke Meta vil dele journalistisk innhold, så får de la være å gjøre det, men det er en forventning om at verdens største selskap tar vekk desinformasjon.

- Dette er to litt forskjellige problemer. Det vi ser her er eksempler på svindelannonser hvor motivet er økonomisk vinning. Når vi snakker om desinformasjon som påvirker samfunnet vårt, og som er aktuelt for stortingsvalget neste år, så har det en annen karakter, svarer Carstens.

- Men hvis merkevarene til VG og NRK misbrukes i disse annonsene hele tiden, så gjør det noe med tilliten i samfunnet. Det er et overordnet problem. Vi snakker om at internett blir fullt av falsk informasjon og at folk ikke lenger klarer å se forskjell, sier Steiro.

Kan få flere hjelpende hender av EU

Nå ser både Medie-Norge og kulturministeren mot EU og forordningen om digitale tjenester (DSA) for støtte. DSA pålegger blant annet plattformene å gjennomføre evalueringer av hva slags risiko tjenestene deres utgjør overfor den offentlige samtalen, inkludert pressefriheten. Deretter må de innføre tiltak for å håndtere utfordringene de har identifisert.

EUs nye mediefrihetsordning (EMFA) kan også gi redaktørstyrte medier en hjelpende hånd i dragkampen med teknologiplattformene. Når denne loven trer i kraft vil den pålegge plattformene å varsle mediene før de fjerner redaksjonelt innhold. Varslingen skal inneholde en begrunnelse og komme 24 timer før innlegget slettes.

- Vi står ved et veiskille. Vi har fått nye regelverk skal håndheves på europeisk nivå og som snart blir en del av norsk lov. Nå er spørsmålet hva mer som skal til for å lykkes, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Kulturminister Lubna Jaffery er tydelig på at hun vil ta en proaktiv rolle i saken.

- Norge er nødt til å samarbeide med EU for å få på plass effektiv regulering og arbeidet med å regulere sosiale medier-plattformen er godt i gang, men det er ikke veldig tilfredsstillende å sitte og vente på at EU-forordningene skal formuleres, vedtas og implementeres, sier hun.

NRKs teknologidirektør er imidlertid ikke betrygget etter tirsdagens dialogmøte.

- Jeg er ordentlig redd over hvor lite fremoverlent Meta er med å ta ned det som i dag er svindelannonser, men som i morgen er noe helt annet. Dette vil treffe TikTok og Youtube. Vi har god grunn til å være bekymret, sier Nedregotten.

VG-sjefen går hardt ut mot Meta: - Blir skremt og desillusjonert