Oppdatert 11. 09: Vi har lagt til en presisering fra Meta om at de skiller mellom desinformasjon, misinformasjon og svindelannonser på plattformene sine.
Tirsdag inviterte Kulturdepartementet og Norsk presseforbund til dialogmøte nummer tre mellom norske medier og teknologiplattformene Meta, TikTok, Snapchat og Google. Målet er å sikre en fri flyt av redaktørstyrt innhold på plattformene. Dette er ett av seks krav et samlet Medie-Norge stilte til plattformselskapene i fjor. Krav nummer én er at plattformene må anerkjenne redaktørstyrt innhold som en prioritert innholdskategori.
Enn så lenge er det lite som tyder på at kravene har hatt særlig gjennomslagskraft.
- Det er en friksjon mellom plattformenes retningslinjer og pressefriheten, sier VGs sjefredaktør Gard Steiro.
Han trekker frem plattformenes retningslinjer som forbyr bilder av åpne sår, som et eksempel.
- Det er vanskelig å dekke en krig uten å vise åpne sår.
Steiro får støtte av teknologidirektør Pål Nedregotten i NRK.
- Det handler ikke bare om at innholdet tas ned, men at spredningen reduseres. Det er fryktelig vanskelig for oss å skjønne hvordan spredning av innhold skjer. Ting som har gått bra før har nå nesten ingen spredning, sier han.
Metas representant Laura Carstens var på plass for å forsvare praksisen med å fjerne innhold fra redaktørstyrte medier, som de mener bryter med retningslinjene. Hun har stillingstittelen Policy Programs Manager i Meta.
- Vi modererer vår plattform i henhold til våre fellesskapsregler og som skandinaver kan man tenke at balansen er skjev, men ser man utenfor Europas grenser blir det tydelig hvorfor det er fornuftig politikk. Det finnes redaktørstyrte medier som er under statens kontroll og som sprer desinformasjon. Det er veldig vanskelig for oss å lage en distinksjon, sier hun.