Skatteetaten trekker seg ut av Facebook: - Nødvendig

Over 100.000 nordmenn har fulgt Skatteetaten på Facebook.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Om kort tid mister over 100.000 nordmenn tilgang til «Skatten min» på Facebook. Dette har vært Skateetatens offisielle Facebook-side og en kanal der skattebetalere har hatt mulighet til å stille spørsmål om skatt og andre ting de lurer på.

25. september legges Facebook-siden ned. Det ble kommunisert til Skatteetatens følgere mandag denne uken, og kommunikasjonsdirektør Astrid Mjærum begrunner avgjørelsen med personvernhensyn.

- Facebook har vært en nyttig og effektiv kanal for vårt kommunikasjonsarbeid, men når vi har vurdert folk og bedrifters behov for informasjon og veiledning opp mot de hensyn Skatteetaten må ta rundt personvern, mener vi det er nødvendig å stenge Facebook-sidene. Det er gjort en grundig vurdering i tråd med Datatilsynets anbefalinger, sier hun.

Flere offentlige aktører har trukket seg ut

Det er tre år siden Datatilsynet konkluderte med at en egen Facebook-side ville innebære en for høy risiko for brukernes rettigheter og friheter. Rapporten fra Datatilsynet førte blant annet til at Teknologirådet, et rådgivende organ opprettet av Stortinget, valgte å legge ned sin Facebook-side. De oppfordret samtidig andre offentlige aktører til å gjøre det samme.

I 2022 valgte Sivilombudet å forlate Facebook av samme årsak.

I fjor trappet Datatilsynet opp kampen mot Facebook-eier Meta da de vedtok et forbud mot atferdsbasert markedsføring på Instagram og Facebook.

Bakgrunnen for forbudet er at det irske datatilsynet (DPC) siden 2018 har behandlet klager om Meta sine produkter. I desember i fjor konkluderte tilsynet med at Meta ikke hadde lovlig grunnlag for å bruke personopplysninger til såkalt «atferdsbasert markedsføring», altså reklame basert på overvåking.

- Får svar i andre kanaler

Skatteetaten sluttet med betalte kampanjer i Facebook allerede i fjor. Nå trekker etaten seg altså helt ut av denne og andre plattformer eid av Meta, inkludert Messenger, Instagram og Whatsapp.

- Hva har Skatteetaten oppnådd på Facebook?

- Facebook har siden 2011 vært en viktig kanal for Skatteetatens kommunikasjon, og våre veiledere har gjort en solid jobb i å benytte dette som en kanal som kommer i tillegg til de andre måtene vi kommuniserer med folk på. Alle spørsmålene vi har fått har gitt oss innsikt og kunnskap som har vært nyttig i det generelle arbeidet med å gi god informasjon til befolkning og næringsliv. Antallet spørsmål som Skatteetaten har besvart fra folk og bedrifter har også falt en del de siste årene, selv om bruken av våre Facebook-sider har holdt seg på et høyt nivå.  

- Hvilke kanaler skal Skatteetaten benytte nå?

- Skatteetaten har flere egne kanaler der vi når svært mange. De to viktigste kanalene er vår veiledning via telefon og henvendelser via skatteetaten.no. I 2023 fikk Skatteetaten 2,5 millioner henvendelser fra folk og bedrifter på telefon til våre veiledere. Vi mottok 1,1 millioner skriftlige henvendelser, mens 610.000 benyttet vår chatrobot i fjor. Til sammenligning var det rundt 4500 svar som ble gitt via Facebook, sier Mjærum.

- Selv om flere selvsagt kan ha lest disse innleggene på Facebook, slår vi fast at de aller fleste kan finne svar gjennom de andre kanalene våre.

Hun legger til at redaktørstyrte medier er en viktig kanal for Skatteetaten.

Skatteetaten trekker seg ut av Facebook: - Nødvendig