Oppsiktsvekkende funn om unge gutter i fersk rapport: - Et stort samfunnsproblem

Trigger-sjefen vil forsøke nå unge gutter i «øyehøyde».

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Torsdag inviterte Trigger til faglig frokost for å rette søkelyset mot en av målgruppene de synes det er utfordrende å nå frem til.

- Etter hvert som vi har gått dypere inn i undersøkelser fra blant andre Opinion, så har vi begynt å innse at unge gutter er en tøff gruppe å nå, sier Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen til Kampanje.

Til høstens første faglige frokost hadde hun invitert sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, seniorrådgiver og ansvarlig for Ung-rapporten til Opinion, Vilde Vågsland og FpU-leder Simen Velle. Sistnevnte fikk bokstavelig talt vist at unge gutter faktisk er vanskelig å nå frem til – ettersom han glimret med sitt fravær.

Men det la likevel ingen demper på frokostmøtet eller ønsket om å forstå hvorfor unge gutter viser seg å være vanskelig å nå ut til. Vågsland i Opinion delte rykende ferske funn fra «Ung2025» som lanseres 24. oktober.

I rapporten kommer det frem at nesten halvparten av de unge guttene (46 prosent), opplever at de ikke kan si det de mener fordi samfunnet er blitt for opptatt av hva som er politisk korrekt.

- Og det er et farlig høyt tall, men også et stort samfunnsproblem at nesten fem av ti unge gutter ikke tør å si det de mener eller tenker fordi de frykter at det er «feil», sier Trigger-sjefen.

- En utvikling det er verdt å legge merke

Bente Kvam Kristoffersen i Trigger sier de lenge trodde at de forstod gutta.

- Men vi har begynt å innse at vi ikke forstår de like godt som vi trodde, og derfor er det kjempeviktig for oss å få mer kunnskap om målgruppen og rundt denne tematikken.

Opinion avdekker også at 36 prosent av unge gutter oppgir at de ikke alltid sier det de mener, fordi det ikke er sosialt akseptert i deres vennekrets.

- Vi følger alltid med på Ung-rapporten fordi det gir oss bedre forståelse for unge mennesker i vårt arbeid inn mot yngre målgrupper og dette er en utvikling vi mener det er verdt å legge merke til, sier Kristoffersen.

Dette er ikke første gang Trigger har rettet blikket mot unge gutter. Under årets Arendalsuka ble tematikken også diskutert, den gang med Velle til stede. Han lanserte begrepet «øyehøyde».. Altså hvis man skal nå frem til unge gutter, så må man snakke til dem i øyehøyde og vise at man snakker deres språk, forstår dem og ikke minst treffer dem i de kanalene de bruker.

Trigger er ikke det eneste PR-byrået som har rettet fokus mot målgruppen. Hekt inviterte til pandelsamtale om tematikken under årets Arendalsuka - der Velle var til stede og bidro til å belyse flere av utfordringene.

Kristoffersen innrømmer at Trigger per dags dato har for få unge gutter som kan bidra med innsikt i øyehøyde.

- Akkurat nå har vi en mannlig praktikant som er midt i aldersgruppen, men til vanlig har vi for få som representerer unge gutter. Vi har flere unge menn som jobber her, men vi har absolutt en jobb å gjøre med å tenke enda mer på mangfold når vi rekrutterer – og det er noe vi skal ha i bakhodet ved de neste rekrutteringene, sier hun. 

Tar gutta på alvor:

Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen, synes UNG-rapporten har flere oppsiktsvekkende funn om unge gutter - og at målgruppen må tas på alvor. Foto: Fredrik Myhre

- Vi må ha ekte innsikt og vi må ta gutta på alvor

Trigger jobber med et bredt spekter av kunder og Kristoffersen sier de selvfølgelig ønsker å lage kommunikasjon som treffer presist.

- Og vi kjenner at vi ikke forstår målgruppen så godt som vi trodde – og det bekymrer litt. Også er det et viktig poeng at skillelinjene mellom kjønn er i ferd med å forsterkes, noe som kommer frem i UNG-rapporten, og det er en utvikling vi som kommunikasjonsfolk må følge nøye med på for å sikre at vi er tett nok på. Vi må ha ekte innsikt og vi må ta gutta på alvor.

- Er unge gutter vanskeligere å nå enn unge jenter?

- Det kan virke sånn. Det kan hende at vi undervurderer dem og at vi ikke i like stor grad er til stede i de flatene de hovedsakelig bruker.

Ifølge Opinion bruker guttene signifikant mer tid enn jentene på plattformer som YouTube, Discord, Reddit og X.

- Gutter bruker sosiale medier, men også medier på en helt annen måte enn kvinner – og det er virkelig noe vi må tenke over, og noe vi trenger mer kunnskap om. Vi jobber alltid med innsikt, analyser og fokusgrupper, men i dagens landskap der alt utvikler seg så raskt, gjelder det å henge med i utviklingen. For dette er en målgruppe vi virkelig vil forstå og treffe enda bedre, sier Kristoffersen.

Oppsiktsvekkende funn om unge gutter i fersk rapport: - Et stort samfunnsproblem