NRK eksperimenterer med emojis - forsker advarer mot å svekke tilliten

- Sakene treffer bredt og ungt, sier NRK-redaktør.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

NRK.no har den siste tiden eksperimentert med emojis enkelte artikler, blant annet i «Sju plagg du kan sy av gamle jeans» og «10 ting du alltid bør ha på kjøkkenet».

I disse artiklene kan man blant annet se bukse-emojis, lommebok-emojis og egg-emojis.

Egil Sundvor er redaktør for dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK. Han sier til Kampanje at formålet med emojisene er å formidle innholdet mer lekent. 

Sundvor understeker at han ikke kan uttale seg på vegne av hele NRK eller alle artikler der statskanalen har brukt emojis, men Sundvor forklarer emoji-grepet i artikkelen «Sju plagg du kan sy av gamle jeans».

- Artikkelen er en del av vår satsning på ung økonomi i høst. Vi vet at unge er opptatt av privatøkonomi og at mange har feeden full av gode, og ekstremt dårlige, råd fra influensere i sosiale medier.

- Vi ønsker å gi vårt yngre publikum den samme grundigheten i økonomi-journalistikken som etablerte aldersgrupper får, men med et innhold som er relevant for dem og som er mer leken i formidlingen.

Vekker en diskusjon

Tellef Solbakk Raabe er medieforsker ved Samfunns- og næringslivsforskning på Norges Handelshøyskole (NHH).

Han la selv merke til at NRK brukte jeans-emojis i artikkelen, og stusset over det.

- NRK er den nest største nettsiden i Norge, og nedslagsfeltet til NRK er hele befolkningen. Med frontinngangen «Dette må du gjøre med brukte jeans før du kaster dem» henvender du deg i praksis til alle.

Han sier at aviser lenge har brukt emojis i sosiale medier. Forskjellen i denne sammenhengen er at emojis blir brukt inne i selve artikkelen.

Raabe mener NRKs emoji-grep vekker en diskusjon knyttet til personalisering av innhold.

- Jeg tror vi kan anta at målgruppen for jeans-artikkelen er unge kvinner.  Så kan man diskutere hvorvidt emojis oppleves som positivt eller negativt for alle NRKs lesere, og hvorvidt ulike målgrupper kunne fått presentert samme sak på ulike måter.

Positiv til eksperimentering

Raabe trekker frem at NRK er den aktøren som nyter høyest grad av tillit i den norske befolkningen.

- Man skal være varsom med å tolke for mye fra tillitsundersøkelser, men jeg har tidligere fremmet en hypotese om at konservativt design er tillitsvekkende i seg selv. Tabloide grep som sterke farger, korte titler og – kanskje – bruk av emojis er grep som svekker tillit. Generelt har NRK en konservativ front, mens Dagbladet – som faller på tillitsmålingene – har blitt stadig mer sjokkartet de siste årene.

Raabe understreker imidlertid at han er positiv til at mediene eksperimenterer.

– Det er flott at NRK tar grep for å nå unge, men de må samtidig unngå å «irritere» kjerneleseren. Personalisering av presentasjon kan være en god løsning, men da må innloggingsgraden opp.

Sundvor sier til Kampanje at artikler som har inneholdt emojis har truffet bredt og ungt. 

- Det viktigste grepet for å lykkes er innholdet, men lettlest språk, visualitet, grafiske uttrykk, emojis, gjør innholdet gøy, inkluderende og lettlest.

-  Så langt går det bra, og sakene treffer bredt og ungt. Det er gøy 🙂.

NRK eksperimenterer med emojis - forsker advarer mot å svekke tilliten