Netflix-sjef med kalddusj til norske annonsører: - Ikke med det første

STOCKHOLM (Kampanje): Det store spørsmålet nå er hvordan Netflix skal fortsette veksten, mener analytiker.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag fikk Netflix’ nordiske ansatte storfint besøk av en av selskapets to toppsjefer, Greg Peters. Han leder Netflix i tospann med Ted Sarandos og hadde tatt turen til Sverige og Stockholm for å innvie det nye nordiske kontoret til strømmeselskapet.

Peters brukte anledningen til å minne om at de startet sin satsing på egne serieproduksjoner i Norden, med norske «Lilyhammer», og ikke med «House of Cards», slik mange tror.

- «Lilyhammer» var en fantastisk start på reisen vår. Den representerer det vi forsøker å gjøre, å jobbe med innholdsskapere fra hele verden for å fortelle historier som kommer fra et bestemt sted, som tilfredsstiller et lokalt publikum og som i noen tilfeller reiser på imponerende måter, sier Peters.

12 år etter er det lite som tyder på at appetitten på nordisk drama er blitt mindre. Bare i år står norske produksjoner som «Milliardærøya» og «La Palma» på menyen, og til neste år er det duket for oppfølgere av filmen «Troll» og en tredje sesong av folkefavoritten «Hjem til jul».

Les mer: Netflix bekrefter ny sesong av «Hjem til jul»

Venter med reklame i Norden

Greg Peters var ikke tilgjengelig for Kampanje for et én-til-én-intervju, men stilte opp på en spørsmålsrunde med journalister fra hele Norden. Ett av spørsmålene han fikk er hvorvidt Netflix vil lansere en abonnementsmodell med reklame i de nordiske landene, slik de har gjort i flere andre markeder. 

I USA selges et abonnement med reklame til under halv pris av et abonnement uten reklame.

Svaret fra Peters tyder imidlertid på at norske annonsører må smøre seg med tålmodighet før de får innpass på tjenesten.

- Akkurat nå jobber vi med å bygge teknologien og finne ut av hvordan vi skal drive denne virksomheten. Vi er veldig fokusert på de markedene vi operer i nå og når vi blir gode der vil vi begynne å tenke på hvordan vi skal ekspandere. Det vil ikke være med det første, sier han.

Netflix har tidligere varslet at de forventer å nå en milepæl på én milliard dollar i reklameomsetning i 2024. Det er en brøkdel av den totale omsetningen til selskapet, som i fjor var på nærmere 34 milliarder dollar og som forventes å øke med rundt 15 prosent i år.

- Jeg tror reklame vil utgjøre en mindre andel av omsetningen i lang tid. Om ti år vil det kanskje utgjøre halvparten, men det kan ta lengre tid enn det. For oss handler det mest om å la brukerne velge, sier Peters.

- Sliter med å få sportsrettigheter til å fungere

Sport er også en del av strategien til Netflix fremover og i USA har de inngått en ti år lang avtale med wrestling-giganten WWE. Netflix har også sikret seg de globale rettighetene til boksekampen mellom influencer Jake Paul og legenden Mike Tyson, som går av stabelen 15. november.

Men også her er det lite nytt å melde i Norden.

- Vi ville elsket å ha masse sport på tjenesten vår, men vi sliter vi med å få sportsrettigheter til å fungere for virksomheten vår. Når sportsrettigheter kommer på markedet, har de en tendens til å være veldig dyre. Vi har vår egen inngang på sport med dokumentarserier som «Drive to Survive» og «Break Point». Det er et scenario vi kan leke med og være suksessfulle. Medlemmene våre elsker det og det fungerer for oss.

Varsler flere realityserier

For det nordiske Netflix-kontoret er det med andre ord drama som gjelder fremover, selv om også reality er et satsingsområde.

- Kommer Netflix til å satse mer på reality fremover og vil det påvirke investeringene i nordisk drama?

- Vi har vår største og mest vågale portefølje noensinne innen serier og film akkurat nå, men vi har også lansert vår første «non-fiction» produksjon i år med «Love is Blind: Sweden», som gjorde det veldig bra. Det er tegn på at vi ønsker å gjøre mer av det. Det handler om variasjon. Vi ønsker å tilby alle medlemmene våre noe de vil elske, sier Jenny Stjernströmer Björk, nordisk innholdssjef i Netflix.

- Vi vil definitivt gjøre mer «non-fiction» fremover, men ikke på bekostning av våre dramaprosjekter, legger hun til.

Marie Nilsson i det nordiske analyseselskapet Mediavision følger det nordiske strømmemarkedet tett og var på plass for å få med seg presentasjonen fra Netflix. Hun forlater det nordiske kontoret med et ubesvart spørsmål.

- Det er en imponerende portefølje, men det store spørsmålet er hvordan Netflix skal vokse. Det nordiske markedet er veldig modent, og det som driver markedet i dag er billigere abonnement med reklame. Det har de vært tydelige på at de ikke skal ha med det første. Da blir spørsmålet hvordan de skal vokse og hvem de skal ta fra, sier Nilsson.

Les mer: TV-sjef om dramasvikten: - Pengesekken har gått på ozempic

Netflix-sjef med kalddusj til norske annonsører: - Ikke med det første