Meta får kritikk av kulturministeren: - Svarer ikke godt for seg

- Her trengs det sterkere lut, sier Lubna Jaffery.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tirsdag inviterte Kulturdepartementet og Norges presseforbund til dialogmøte mellom teknologiplattformene og norske medier. Der ble Metas representant stilt til veggs av VG-sjef Gard Steiro. Han har sett seg lei på at selskapet ikke gjør mer for å stanse svindelannonser som misbruker mediehusenes merkevare.

Heller ikke når VG rapporterer inn svindelannonsene tar Meta grep ifølge sjefredaktøren.

- Fra vi får beskjed om at de har mottatt rapporten så tar det seks døgn, og da er responsen at de ikke fjerner annonsen og at de «forstår at det kan være frustrerende», sa Steiro fra scenen.

- Det er jo helt riktig og det er bare ett eksempel på et svindelforsøk hvor de misbruker vår merkevare.

Svaret han får fra Meta gjør han «redd og desillusjonert».

- Vi fjerner skadelig desinformasjon som kan føre til vold eller opptøyer, feilaktig informasjon om vaksiner og den typen ting. For annen desinformasjon reduserer vi visninger og det gjør vi for å verne om ytringsfriheten. Vi har ingen mulighet til å verifisere sannhetsgehalten i alt innhold på plattformen vår, svarte Policy Programs Manager Laura Carstens i Meta. 

Les mer: VG-sjefen går hardt ut mot Meta: - Blir skremt og desillusjonert

- Meta må skjerpe seg

Kulturminister Lubna Jaffery er ikke imponert over Metas forklaringer.

- Synes du Meta svarer godt for seg?

- Nei, det synes jeg ikke. For på den ene siden sier de at de tar bort innhold som er skadelig, men hvis det ikke er skadelig i et samfunnsperspektiv, så tar de det ikke ned. På den andre siden har de valgt å ikke fokusere på politisk innhold, fordi folk ikke er så opptatt av det, men samtidig er redaktørstyrte medier ekstremt viktig for å opplyse folk for å motarbeide desinformasjon, sier hun til Kampanje.

- VG-sjefen sier han blir redd og desillusjonert etter møtene med Meta, blir du også redd?

- Jeg er ikke sånn som blir redd av meg, men jeg forstår veldig godt de sterke advarslene redaktørstyrte medier kommer med, og det er derfor jeg har sagt at Meta må skjerpe seg. Her trengs det sterkere lut. Vi må også bruke sterkere lut, og derfor er jeg glad for at det kommer to forordninger som etter hvert skal bli norsk rett.

Hun snakker om EUs nye forordning om digitale tjenester (DSA), som blant annet pålegger plattformene å gjennomføre evalueringer av hva slags risiko de utgjør overfor den offentlige samtalen, og EUs nye mediefrihetsordning (EMFA).

- Åpenlyst at vi ikke lykkes

Laura Carstens i Meta sier til Kampanje at hun setter pris på dialogen med norske medier.

- Det er noen viktige spørsmål, men også store spørsmål, og det er klart at plattformene og mediene ser ulikt på noen av spørsmålene. Mye av dette blir avklart med DSA og EMFA og i løpet av det neste året vil vi jobbe med å implementere dem. Vi håper det gir større klarhet i ansvar og roller mellom medier og plattformene.

- Kulturministeren synes ikke dere svarer godt nok på spørsmålet om hvorfor dere lar svindelannonser bli stående. Hvorfor er det så vanskelig å fjerne svindelannonser som misbruker medienes merkevarer?

- Vi er veldig oppmerksomme på situasjonen og vi gjør mye for å bekjempe dette. Det er åpenlyst at vi ikke lykkes med oppgaven akkurat nå, derfor har vi iverksatt initiativer som skal komme dette bedre til livs. Vi noterer oss kritikken fra kulturministeren og skal jobbe for å komme dette bedre til livs.

Meta får kritikk av kulturministeren: - Svarer ikke godt for seg