Vil ha mer samarbeid blant B2B-markedsførere: - Tror vi traff en nerve

Kun to av ti av de nominerte for «Årets markedssjef» jobbet med B2B. Nå vil en gruppe markedssjefer og direktører definere hva god B2B-markedsføring er, og bygge selvtillit i gruppen de selv er en del av.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

- B2B-markedsførere tar ofte ikke så mye plass, sier Cecilie Fensholt.

Hun er leder for merkevare og kommunikasjon i Amesto, og er en av intitiativtakere til workshopen «Hva er god B2B-markedsføring?».

- Og da vi gikk gjennom listen for «årets markedssjef» så vi at kun to av ti av de nominerte jobbet med B2B. Vi tror at grunnen til det er at mange ikke tror det de leverer er godt nok eller spennende nok. Derfor vil vi definere hva god B2B-markedsføring faktisk er. Vi vil bygge selvtillit i gruppen. 

- Men i B2B er jobben mer komplisert. Fordi det er mange flere faktorer du må påvirke for å skape et resultat. Og vi tror det mangler noen kriterier for hva som er god B2B-markedsføring, forteller primus motor for workshopen, seniorrådgiver og kreativ leder i Iteo, Andreas Thue.

Fornøyde:

Initiativtakere var godt fornøyde med oppmøtet til workshopen. Foto: Eivor Eriksen

- Vanskeligere å være kreativ

Under workshopen som foregikk onsdag ble norske markedssjefer oppfordret til å dele egne erfaringer knyttet til hva som er god markedskommunikasjon for bedrifter som selger til andre bedrifter, såkalt business to business, eller B2B. Når bedrifter selger til kunder eller privatpersoner, kalles dette businesss to consumer, eller B2C.

- Selger du saft er kanskje ønsket ditt å selge til to millioner. Selger du smøremidler er det kanskje to tusen du skal nå ut til, sier Thue. 

- Og det er mye vanskeligere å være kreativ i B2B enn i B2C fordi det er så lange kundereiser og så mange berøringspunkter underveis. Og det ønsker vi å øke bevisstheten rundt, legger han til. 

Thue har i tillegg til Fensholt også fått med seg leder og initiativtaker til nettverket TechMarketing, Cathrine Golf, markedsdirektørene Hilde Kallevig i Hydro, Erik Eskedal i Convene, Mona Mikaelsen i Xledger, kommersiell leder i Kampanje Nina Gade Tenvik, og konsulent og rådgiver Alf B. Bendixen.

- Det er ikke noen som ha hatt samtalen vi inviterer til. Nå ønsker vi å bygge et nettverk med de som kommer på workshoppen. Denne kunnskapsdelingen tror vi er enormt viktig, sier Mikaelsen.

Totalt 50 stykker meldte seg på workshopen, som også var taket for antall deltakere.  

- Dette tyder på at det er en interesse for kunnskapsdeling i B2B, sier Thue.

- Det er mange små selskaper, med mange som sitter alene. Vi vil at folk som jobber med B2B skal føle at de er en del av et lag.

Målet med workshopen var også å øke fellesskapsfølelsen for de som jobber med B2B.

- Jeg tror vi traff en nerve på hvordan mange kjenner det i hverdagen, sier Fensholt.

- Hvordan tror du de kjenner det?

- Kanskje mange føler seg alene, og at de har mange hatter og mye de skal levere på. Da trenger man et fellesskap. Folk som jobber med B2B trenger noen å diskutere med, men har det ofte ikke i hverdagen.

Kreativ leder:

Seniorrådgiver og kreativ leder i Iteo, Andreas Thue, var primus motor for workshoppen «Hva er god B2B-markedsføring?». Foto: Eivor Eriksen

Lengre prosess med flere

- Det som er fascinerende med B2B-markedsføring er at det er mellom sju og femten beslutningstakere i hver prosess. Og prosessene går gjerne fra fire måneder og to år. Så salgsprosessen er også lengre med B2B, sier Golf.

Derfor er det også mer krevende å bevise effekten av markedsføringen forklarer hun.

- I tillegg er prosessen ofte veldig kompleks, og budsjettene er ikke like store som markedsføring som er rettet mot befolkingen. Vi brenner for å få frem kompleksiteten til B2B-markedsføring.

- Og vi vil definere hva god B2B markedsføring er, avslutter Golf.

Vil ha mer samarbeid blant B2B-markedsførere: - Tror vi traff en nerve