Equinor staker ut ny sponsor-kurs – går ut av fotball og ski

Heller ikke sponsorprogrammet «Morgendagens helter» er sikret en plass videre.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Som selskap har vi en ambisjon om å være ledende i energiomstillingen – og det ønsker vi også at våre sponsorater helt tydelig skal vise, så derfor gjør vi en dreining i hvem og hva vi skal sponse fremover, sier sponsorsjef i Equinor, Thea Moen til Kampanje.

I flere tiår har selskapet støttet «Morgendagens helter» gjennom sponsorprogrammet med samme navn, og selv om Equinor ønsker å legge til rette for enda flere sponsorsamarbeid innen realfag, vitenskap og teknologi, er det uklart hva fremtiden til «Morgendagens helter» blir inntil videre.

- Vi tar med oss en del av filosofien videre og vi kommer til å fortsette med en del av sponsoratene innenfor «Morgendagens helter» også neste år, men om vi viderefører konseptet etter dette – har vi ikke bestemt oss for ennå. Det som er sikkert er at hele energibransjen står overfor enorme utfordringer i fremtiden, og at dagens unge er helt avgjørende i energiomstillingen. Og det ønsker vi i Equinor skal komme enda mer til syne gjennom sponsoratene våre, forklarer Moen.

I henhold til den nye retningen innebærer det at to store sponsoravtaler avsluttes i løpet av neste år.

- Både avtalen med Norges Fotballforbund og Norges Skiforbund kommer mot en naturlig slutt neste år, og begge er sponsorater som vi ikke kommer til å forlenge. Vi utelukker ikke samarbeid med idrett i fremtiden, det vil først og fremst skje inn mot lokalsamfunn der vi er til stede.

Les mer: Skiforbundet og NFF om sponsortapet: - Kjedelig

- Vi ser på det som en del av samfunnsoppdraget vårt

I dag har selskapet sponsoravtaler med blant andre Inspiria, Norsk Teknisk Museum, Vitensenteret i Innlandet, Nordland og Trondheim, Festspillene i Bergen, Stavanger Symfoniorkester og sykkelrittet Arctic Race of Norway.

Hvilke nye sponsorater olje- og energiselskapet vil satse på i fremtiden, er så langt ikke bestemt.

- Vi kommer til å bruke litt tid fremover for å kartlegge hvem som best vil bidra til å få oss gjennom energiomstillingen, og derfor kommer vi til å utforske studentmiljøene for å finne ut hvem som engasjerer seg og virkelig brenner for å finne løsningene.

Moen forklarer at selskapet ønsker å finne og støtte de som skaper nysgjerrighet og interesse i krysningsspunktet mellom vitenskap og teknologi.

- Vi ønsker å støtte mennesker som kommer opp med mye løsninger for hvordan vi kan produsere nok energi til verdens befolkning, samtidig som utslipp reduseres. Det er en del av fremtiden og det ønsker vi at sponsorsamarbeidene våre skal kommunisere. Vi ser på det som en del av samfunnsoppdraget vårt å bidra til talentutvikling innen forskning, teknologi, ingeniørfag og matte, for å opprettholde Norges konkurransekraft i fremtiden.

Den lokale støtteordningen forblir uendret, slik at alle som driver foreninger eller lag, fortsatt kan søke om midler to ganger i året.

- Vet at ikke alle er enige

Selv om to langsiktige partnerskap knyttet til talentutvikling forsvinner neste år, forblir budsjettet innen spons omtrent det samme, selv om Moen ikke vil gå ut med konkrete tall.

- Vi er et stort selskap og som sagt er det viktig for oss å ta del i samfunnsoppdraget. Vi går aldri ut med summene vi setter av til spons, men sett i kraft av den størrelsen Equinor er, så er det betydelige summer. Og vi kommer til å bruke de samme midlene de neste årene som vi har gjort frem til nå. Den største forskjellen fremover er at vi omdisponerer midlene på de vi ønsker å støtte fremover. Alt annet forblir omtrent det samme.

De siste åtte årene har Equinor vært sponsor av en interaktiv utstilling på London's Science Musuem kalt «WonderLab», men i sommer ble samarbeidet avsluttet fordi Equinor ikke oppfylte klimakravet til museet.

- Er det en bekymring for at klimakrav kan komme i veien og sette en stopper for enkelte samarbeid i fremtiden, slik som skjedde med WonderLab i London?

- Vi har forståelse for at ikke alle er helt enige med oss alltid, men her i Norge føler vi at vi står støtt i de samarbeidene vi har i dag. Sponsoratet i London kom også mot en slutt, så uansett ville det være naturlig å ta en ny vurdering om samarbeidet skulle fortsette i denne nye retningen vi er på vei nå. Vi vet at ikke alle er enige med Equinor, men vi opplever heller at vi må takke nei til samarbeid fordi vi ikke kan samarbeide med alle, enn at folk ikke ønsker samarbeid med oss.

Les mer: Prestisjemuseum bryter med Equinor - nye klimakrav skal være årsaken

- Er dere redd for at slike saker bidrar til å skape et negativt omdømme for selskapet?

- Vi opplever at de vi samarbeider med er veldig stolte og glade for at vi samarbeidet med oss.

- Er det ikke litt skummelt å gå bort fra konseptet «Morgendagens helter», som over årene har blitt en så viktig del av Equinor?

- Det er et konsept som har bestått siden 2006 og et konsept vi er veldig stolte av. Det har vært et sterkt og helt fantastisk sponsorprogram, men med denne nye dreiningen innen spons må vi se nærmere på hvordan vi ønsker å bli oppfattet som selskap, og da er det ikke sikkert at «Morgendagens helter» er det riktige for oss lenger. Vi har lyst til å støtte alt det som ligger nærmest våre ambisjoner forretningsmessig og da ser vi at det ikke lenger er naturlig for oss å ha en så langsiktig og omfattende sportsportefølje. Det har ligget i kortene en god stund.

- Har dere noen krav til nye sponsorsamarbeid?

- Vi har ingen konkrete krav, men vi retter oss mer inn mot studentmiljøene fordi det er der vi finner de som skal bidra i energiomstillingen – og det er der vi finner de som kanskje skal jobbe her hos oss i fremtiden. Vi ønsker at sponsoratene skal bidra til å vise frem hvem vi er og hva vi står for som selskap, og for å løfte dette frem enda tydelige ser vi at det er nødvendig at vi legger en litt ny kurs for sponsoratene inn i fremtiden.

Equinor staker ut ny sponsor-kurs – går ut av fotball og ski