Dette må du som leder styre unna på LinkedIn – og dette gir mest poeng

- Folk begynner å bli lei de lange innleggene, sier gründer og byråleder, som tror det kommer en motvekt.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- LinkedIn har gått fra å være en veldig formell plattform som få brukte, til å være en kanal stadig flere oppdager og bruker, sier Camilla Hager til Kampanje.

Til daglig er hun byråleder i tekstbyrået HvabeHager og onsdag sto hun på scenen under Kampanjes eget B2B-event «Slik lykkes du med B2B-markedsføring i 2024» sammen med daglig leder i Coupler, Sigurd J. Vik.

Duoen snakket blant annet om hva som skal til for ledere som vi lykkes på LinkedIn for å spille på lag med algoritmene, hvilke trender som gjelder nå og hva som gir høyest poengscore på plattformen.

- Det er stadig flere som beveger seg fra Facebook eller Instagram og ser at LinkedIn er et bra sted å være. Legger man ned litt innsats vil man se at det er mange muligheter for å treffe målgruppen sin og skape høyere engasjement enn man kanskje ville fått i andre kanaler, sier Hager.

Og det er mange ting å huske på for å skape innhold som skaper engasjement. Alt starter med en «hook» i første setning for å skape en stoppeffekt.

- Den første setningen er alfa og omega. Det står og faller på denne setningen om resten av innlegget ditt blir lest, forteller hun.

Hager tipser om at man med fordel kan være litt kryptisk, skrive noe oppsiktsvekkende eller stille et spørsmål.

- Det er de eldste triksene i boka, men de funker fortsatt.

- Den første timen er gull verdt

Hager har selv vært på LinkedIn i flere år, men det var først for et par år siden at hun virkelig begynte å bruke plattformen enda mer aktivt og systematisk. Hun mener norske ledere har mye mer å gå på.

- Noen er selvfølgelig kjempeflinke, men det er jo fortsatt sånn at mange bare leser innlegg og sniker seg usynlig rundt i kulissene. Som med alle sosiale medier må man bare kaste seg ut i det. Det verste som kan skje er at man legger ut ting som ikke får noe engasjement. Det har jeg gjort, men det handler bare om å prøve og feile.

På LinkedIn handler det ikke bare om å få engasjement – det handler om hva slags spredning engasjementet gir.

- Å få kommentarer er veldig positivt, så hvis man klarer å skrive innlegg folk engasjerer seg i, så er det veldig bra. Men hvis du får dem til å dele innlegget ditt videre, så er jo det enda bedre.

Ifølge LinkedIn-guru Richard van der Blooms poengscore for LinkedIn, gir en kommentar flest poeng. På LinkedIn belønnes man med 15 poeng for en kommentar, ti poeng hvis folk reposter innlegget ditt og åtte poeng hvis folk lagrer innlegget ditt.

- Jeg har brukt mye tid på å tenke på poengene, og selv om høyrere poengscore gir større spredning, ville jeg likevel lagt mest i å skrive innlegg som er interessant og nyttig for målgruppen min.

Og ønsker man stor spredning og fart på innlegget, råder Hager ledere og LinkedIn-entusiaster til å alliere seg med kolleger eller bekjente.

- Reaksjonene du får på et innlegg i løpet av den første timen er gull verdt. Deretter de neste seks timene, men den første timen er desidert den viktigste tiden, og derfor er det lurt å tipse folk om innlegget ditt slik at du kan få litt hjelp til å gi det fart. En annen viktig ting å ha i bakhodet er at hvis en kollega både liker og kommenterer på innlegget ditt – så er det den første interaksjonen som teller.

Engasjement gir ulik poengscore på LinkedInEn kommentar er gull verdt sammenlignet med likes på LinkedIn

Type engasjement:

Poengsum for første interaksjon:
Like 1 poeng
Kommentar 15 poeng
Reposting 10 poeng
Repost med tekst 3 poeng
Lagrer innlegg 8 poeng
Trykker på  «se mer»   5 poeng

Kilde: Richard van der Bloom, fra Algorithm Insights Report 2024

- Det kommer en motvekt fordi folk begynner å bli lei

I lengre tid har det vært en trend å skrive relativt lange innlegg på LinkedIn, Hager derimot, tror vi kommer til å se at innleggene blir kortere og kortere i tiden fremover.

- Det har vært veldig trendy å skrive langt og mange har gått foran med «oppskriften», men jeg tror at det kommer en motvekt fordi folk begynner å bli lei av de lange innleggene.

Hun peker også på at det tar tid å lage lange og gode innlegg.

- Vi ser at folk stadig eksperimenterer med å skrive kortere og at det ser ut til å funke bra. Det handler selvsagt om verdien du klarer å skape, og hvis du kan si det med tre setninger – så skal du selvfølgelig ikke bruke tre avsnitt.

- Hva er du verste du ser fra ledere på LinkedIn?

- Det er innlegg der personen blir veldig selvsentrert eller at man bare snakker om produktet sitt og går rett på salg, eller glemmer å ta utgangspunkt i hva målgruppen vil høre. Hvis du i tillegg kombinerer det med masse tekst i et langt tungt avsnitt og med det lite inspirerende foto, så er du på god vei til å mislykkes. 

 

Dette må du som leder styre unna på LinkedIn – og dette gir mest poeng