Anfo-sjef stiller seg ikke bak nye anbudsråd: - Svært omfattende

- Mediebyråenes anbefalinger må ned i omfang og størrelse før vi kan ende opp med en felles anbefaling, sier Jan Morten Drange.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drange, tar imot den nye anbudsveilederen fra Mediebyråforeningen med avmålt begeistring.

- Veilederen fra Mediebyråforeningen er et svært omfattende dokument som mange beviselig har brukt lang tid på. Jeg tror nok den er litt i lengste laget, og litt vel detaljert som en generell anbefaling. Som et internt hjelpeverktøy for hvordan foreningen ønsker at medlemmene skal agere i pitcher vil den nok fungere, sier han til Kampanje.

I veilederen kommer Mediebyråforeningen med flere råd om hvordan annonsører kan gjennomføre best mulige anbudsprosesser for innkjøp av mediebyråtjenester. 

De anbefaler blant annet en to-trinnsprosess med en invitasjon til pre-kvalifisering til et begrenset antall mediebyråer, etterfulgt av en finalerunde med maks fire byråer.

Ved krav om at byråets besvarelse omfatter en konkret caseoppgave eller strategiske eller kreative løsninger, anbefaler Mediebyråforeningen at alle deltakende byrå kompenseres og at honoraret kommuniseres tydelig på forhånd.

Les mer: Mediebyråforeningen slipper ny anbudsveileder - mener byråer bør kompenseres

- Ganske store forskjeller

Det er snart ett år siden Mediebyråforeningen, Kreativt Forum og Anfo ble enige om å lage nye retningslinjer for byråkonkurranser. Det har så langt resultert i nye råd fra Kreativt Forum og Anfo, i tillegg til Mediebyråforeningens ferske veileder, men altså ingen felles retningslinjer for alle tre parter.

- Planen når foreningene for snart et år siden tok ballen om en felles anbefaling opp igjen, var å lage en felles anbefaling. Kreativt Forum og Anfo ble ganske raskt enige om en anbefaling for kjøp av kreative tjenester, sier Drange.

Lederen av den norske annonsørforeningen tror nå ikke det vil la seg gjøre å skape et felles sett med retningslinjer for hele bransjen, og han vil ikke umiddelbart anbefale Mediebyråforeningens veileder til sine medlemmer.

- Anbefalinger, enten de er felles eller per organisasjon, bør være kortfattet og innenfor et felles enighetsrom om de skal fungere. Mediebyråenes anbefalinger må ned i omfang og størrelse før vi kan ende opp med en felles anbefaling. Jeg tror kanskje at det lureste vil være å ha en anbefaling for kjøp av kreative tjenester, slik Kreativt Forum og Anfo nå har. Og en lignende for kjøp av mediebyråtjenester. Det er ganske store forskjeller i både kjøpsprosesser og leveranser. Om og når mediebyråene og Anfo kommer opp med en felles anbefaling, slik Kreativt Forum og Anfo har gjort, vil vi selvsagt anbefale dette for våre medlemmer.

Skeptisk til kompensasjon

- Mediebyråforeningen anbefaler å kompensere deltakende byråer for oppgaveløsninger. Er det fornuftig, synes du?

- Jeg har ikke lest dokumentet i detalj, men har sett punktet om kompensasjon. Dette er nok et punkt som vil resultere i noen diskusjoner både her og der. Det er vanlig i veldig mange bransjer at man legger ned mye arbeid i en anbudsprosess. Grunnen er åpenbar, det ligger en betydelig oppside i en ny stor kunde og en avtale som ofte blir langvarig. Mediebyråforeningen har ti medlemmer. En finalerunde består kanskje av 3-4 av disse. Skal vi da kompensere 30-40 prosent av en medlemsmasse i en prosess hvor vi ønsker å bli kunde i et nytt mediebyrå? spør Drange og svarer:

- Jeg synes ikke det! Her synes jeg faktisk det er stor forskjell på valg av kreative byråer, når man ønsker kreative leveranser i pitchen og betaler en symbolsk sum for det, og et valg av mediebyrå.

Det er heller ikke vanlig praksis å kompensere for deltakelse i pitcher alle andre steder heller, poengterer Anfo-sjefen.

- Jeg sitter her med en ganske fersk australsk undersøkelse med utgangspunkt i siste årets pitcher. Av et netto utvalg på 77 sa 89 prosent at de ikke betalte deltagere i pitchen.

- Kommer til å gå i dialog med Anfo

Lederen av Mediebyråforeningen, Camilla Gåre, understreker at veilederen er ment som et startpunkt.

- Dette er en start, og neste steg i prosessen er at vi kommer til å gå i dialog med Anfo om hva de tenker og se på videre samarbeid med dem, sier hun til Kampanje.

Hun forteller at veilederen er ment mer som et arbeidsverktøy enn et regelverk.

- Er dere ikke litt avhengig av å ha med dere Anfo for at det skal fungere?

- Jeg tror og håper at Anfo og vi vil komme frem til noen felles anbefalinger.  Da har vi vår veileder som utgangspunkt fra vår side. Dette er en start og så får vi se hvordan markedet tar det imot. Vi har alle et ansvar for å finne gode og effektive løsninger for alle parter.

Gåre har forståelse for at Drange synes dokumentet er omfattende.

- Det er ti sider og det er litt å sette seg inn i. Vi har ønsket å utvikle et verktøy og en veileder som skal være nyttig for de som kjøper inn mediebyråtjenester.

Anfo-sjef stiller seg ikke bak nye anbudsråd: - Svært omfattende