Alpinlandslaget utfordrer internasjonale skitopper: - Må få noe til å skje

Sammen med KPMG og reklamebyrået Pol vil det norske alpinlandslaget få hele idretten til å endre kurs.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Siden 2021 har revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG vært en av hovedsponsorene for alpinlandslaget, og som en del av samarbeidet har selskapet sett nærmere på mulighetene for å aktivere sponsoratet utover logoeksponering. Sammen med det norske landslaget og reklamebyrået Pol, har dette resultert i bærekraftsrapporten og kampanjen «Change the Course».

- Dette er et stort sponsorat som åpner mange dører og vi har hatt et sterkt fokus på å skape stolthet internt, samtidig som vi har et ønske om å styrke KPMG som en mer samfunnsorientert merkevare, sier markeds- og kommunikasjonssjef i KPMG Norge, Simen Schulerud Tønnesson til Kampanje.

De siste årene har sponsoratet i hovedsak handlet om å skape møteplasser mellom KPMGs ansatte og det norske alpinlandslaget for å finne ut hvordan de kan lære av hverandre, men i den nyeste kampanjen er det et felles engasjement for bærekraft og klima, som er bærende.

- Vi hadde en mistanke om at høye klimagassutslipp er en stor utfordring og bekymring for alpinlandslaget, samtidig som vi har vært vitne til at stadig flere renn har blitt avlyst de siste årene. Og vi kunne heller ikke unngå å legge merke til snømangelen under sesongåpningen i Sölden da vi var til stede for to år siden, sier Schulerud Tønnesson.

Alpint som idrett er truet av klimaendringer. Vi er i en alvorlig situasjon. Det er ganske tydelig at noe skjer, og alle vi idrettsutøvere kan se og føle konsekvensene allerede Aleksander Aamodt Kilde, alpinist

- Vanskelig å komme gjennom med

Fjorårets sesong var en av de verste sesongene for verdenscupen i alpint, der 22 prosent av alle løp ble avlyst på grunn av varmere klima og dårlige værforhold. Med dette som bakteppe begynte arbeidet med Change the Course – som bokstavelig talt handler om å endre kurs for hele alpinsporten.

- Alpint som idrett er truet av klimaendringer. Vi er i en alvorlig situasjon. Det er ganske tydelig at noe skjer, og alle vi idrettsutøvere kan se og føle konsekvensene allerede. Vi kan ikke tulle rundt lenger. Vi må få noe til å skje nå, sier Aleksander Aamodt Kilde.

Etter å ha sett nærmere på hvordan rennkalenderen fylles opp hver eneste sesong, begynte KPMGs bærekraftseksperter å samle inn data og intervjue utøvere og støtteapparat for å kartlegge reisingen i jakt på hode snøforhold. Særlig i oppkjøringen frem mot sesongstart tvinges det norske alpinlandslaget til å reise svært mye.

Og det tok ikke lang tid før bærekraftsekspertene fant ut at reiseruten til rennkalenderen ikke er bærekraftig, verken for utøverne eller klimaet. Sammen ble det enige om å endre kurs og har jobbet sammen om det helnorske initiativet.

- Bærekraftskommunikasjon er vanskelig å komme gjennom med, og veldig mange både gjør og sier mye av det samme. Og for oss som selskap som bistår våre kunder med bærekrfat og ESG, er det viktig å vise frem den kompetansen som vi sitter på. Så dette har blitt et veldig spennende prosjekt der vi bruker et felles engasjement for å finne en løsning som er mer bærekraftig i fremtiden, sier Schulerud Tønnesson i KPMG.

Kan kutte opptil 29 prosent av dagens klimagassutslipp

Siden 2020 har bærekraft og ESG vært et stort satsingsområde i KPMG. Selskapet jobber tett med næringslivet på tvers av bransjer, og hjelper kundene med å tilpasse seg omstillingsfasen med strengere rapporteringskrav i henhold til nye EU-regler. Derfor ble det også naturlig å ta med dette inn i sponsoratet med det norske alpinlandslaget som omfatter både herre-, kvinne- og paralandslaget.

- Det har blitt en helt unik klimarapport med forslag til en helt ny rennkalender for å reise mindre og smartere – uten at det går på bekostning av utøverne, sier Schulerud Tønnesson.

Rapporten ble lansert i slutten av fjorårets sesong og er presentert til det internasjonale ski- og snøbrettforbudet (FIS).

- Første steg i arbeidet har vært å kartlegge det norske landslagets rennkalender for å komme med helt konkrete forslag til endring. Vi har gjort et omfattende arbeid og regnet oss frem til at det norske landslaget samlet kan kutte opptil 29 prosent av dagens klimagassutslipp ved reising. Så er det opp til FIS og møte oss på veien, men nå har vi i hvert fall fått det opp på agendaen og håper at dette kan være starten på en bevegelse.

Både det norske alpinlandslaget og KPMG vet at store endringer ikke skjer over natten.

- Vi vet at det er mange hensyn og ta og at rennkalenderen planlegges flere år frem i tid. Og i tillegg vi vet at vi er avhengig av å få med de andre nasjonene med landslag og arrangørlandene. Men vi er veldig glade for at det norske alpinlandslaget tør å utfordre FIS, og at de fremmer dette prosjektet. Det er veldig motiverende å være en del av og vi er veldig glade for at vi får være med på dette, avslutter Schulerud Tønnesson.

- Modig å bruke sponsoratet til mer enn bare sponsing

Change the Course er et samarbeidsprosjekt mellom alpinlandslaget, KPMG og sist, men ikke minst reklamebyrået Pol. Sistnevnte har jobbet med konsulent- og revisorselskapet de siste tre årene.

- Briefen var å aktivere sponsoratet og synliggjøre KPMGs kompetanse på bærekraft, og vi bestemte oss for å vise kompetansen, fremfor å fortelle at de er gode på dette området, sier rådgiver og kundeansvarlig i Pol, Marius Eriksen til Kampanje.

Det som begynte som en bærekraftsrapport har resultert i et helt prosjekt og en lengre film som forklarer utfordringene, ideen og resultatene.

- Det er ekstra gøy å være med på slike prosjekter som gjør mer enn å bare virke salgsutløsende eller rette på omdømmet til selskapet. Vi synes det er modig av KPMG å bruke sponsoratet til mer enn bare sponsing, og vi er veldig takknemlige for at det norske alpinlandslaget utfordrer FIS fordi de virkelig ønsker en endring til det bedre, sier Eriksen.

Han får støtte av sine kolleger i Pol.

- Av og til dukker det opp idéer som gjerne er så store at man dropper å presentere dem. Men denne gangen valgte vi å gjøre det, og heldigvis var gjengen i KPMG og Alpinlandslaget helt med fra start. Og vi har ikke satt oss små mål heller, for vi SKAL endre måten verdenscupen gjennomføres i fremtiden. Ikke fordi det er så veldig enkelt å gjøre, men fordi vi er nødt, sier Sindre Johnstad og Thorbjørn Ruud, som er kreatørene bak ideen.

Og samarbeidet har allerede båret frukter.

- Etter at vi sendte rapporten til FIS har vi hatt flere møter med dem, og dette er allerede på bordet. Vi ønsker å gjøre det til et felles mål for FIS og hver nasjon å gjøre noe med vår påvirkning på klimaet og dette viser at sponsorsamarbeid faktisk kan være med på å gjøre en forskjell. Det virkelige arbeidet gjenstår, men jeg tror dette er starten på noe som kommer til å skje ganske raskt. Om noen år tror jeg vi ser en reell forskjell, sier sportsdirektør for Alpint i Norges Skiforbund, Claus Ryste.

Ringrev og ungfole:

Fra venstre: Thorbjørn Ruud og Sindre Holmedal Johnstad, dannet nytt kreativt team i Pol tidligere i år. Foto: Pol

Alpinlandslaget utfordrer internasjonale skitopper: - Må få noe til å skje