Tolv byråer har kjempet om 15 bibliotek-millioner – vinneren får full pott

Det ble stor rift om Nasjonalbibliotekets rammeavtale på byråmarkedet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nasjonalbiblioteket har fått god respons på sin anbudskonkurranse for markedsførings- og designtjenester. Hele 12 byråer har levert tilbud på rammeavtalen som har en maksimal verdi på 15 millioner kroner over fire år. Nasjonalbiblioteket anslår at de i realiteten vil bruke mellom 800.000 og 2,5 millioner kroner i året.

Avtalen knytter seg både til tjenesten Tibi, som er et bibliotek for tilrettelagt litteratur, og Nasjonalbibliotekets kulturformidling for et allment publikum.

Tibi gikk tidligere under navnet ble Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek og ble innlemmet i Nasjonalbiblioteket i 2023.

- Tjenesten er et digitalt bibliotektilbud for mennesker med funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese trykt tekst, og gjennom Tibi produserer og låner vi ut lydbøker, e-bøker og bøker i punktskrift for barn, ungdom og voksne. Det er et mål for oss at enda flere i målgruppen blir kjent med tjenesten, og at vi kan formidle litteratur på best mulig måte til allerede aktive brukere, sier Eline Skaar Kleven, avdelingsdirektør for kulturformidling i Nasjonalbiblioteket.

Les også:  Nytt offentlig millionanbud møter motstand: - Tror mange byråledere vil gå for langt

- En av Norges mest interessante kunder

Byråene som har levert tilbud har blitt vurdert på pris (20 prosent), løsningsforslag (20 prosent), oppdragsspesifikk kompetanse (30 prosent) og miljø (30 prosent). Newslab får full pott på alle kriteriene. Det betyr at de også har levert det laveste pristilbudet. Pristilbudet fra Newslab er nesten 40 prosent lavere enn det dyreste tilbudet, som kommer fra Amedia Salg og Marked. 

I tillegg har Anorak, Anti, Bielke&Yang, Bolt Communication, Knowit, Melkeveien designkontor, Neue Design Studio, Per Høj, Tante Randi og Try levert tilbud.

Newslab-sjefen kaller seieren «veldig gledelig».

- Dette er en av Norges aller mest interessante kunder. Vi skal få jobbe med Tibi og kulturformidlingen Nasjonalbiblioteket gjør. Tibi har en svært viktig samfunnsoppgave som biblioteket for tilrettelagt litteratur. Og kulturformidlingen er også enormt spennende, det handler om å gjøre vår kulturhistorie relevant for samtiden. Det er kjempegøy at de velger oss som leverandør, sier Kristiane Roe Hammer.

Les mer: Her er tallene som norske reklamebyråer må slåss imot: - Marginen er altfor lav

Danker ut Knowit og Try

Newslab har med seg Smuss som underleverandør i tilbudet sitt.

- Mange av oss i Newslab har redaksjonell bakgrunn og gjengen som jobber i Smuss har bakgrunn fra redaksjonelt design. Jeg tror den kombinasjonen ble satt pris på. Nå gleder vi oss veldig til å komme i gang.

Tilbudet fra Knowit har blitt vurdert som det nest beste, mens Try Reklamebyrå har blitt plassert på tredjeplass. Også byråer som Anorak og Anti har kjempet om avtalen.

- Flere av landets største byråer har levert tilbud. Hvordan har dere opplevd konkurransen?

- Det å levere et anbud er ikke noe annet enn å sitte bak et skrivebord og prøve å levere det beste man kan, men det er selvfølgelig fantastisk gøy. Ikke på grunn av hvem man slår, men hvem man vinner.

 

- Gjorde det overkommelig

Nasjonalbiblioteket har ikke hatt en prekvalifiseringsrunde, slik bransjeorganisasjonen Kreativt Forum anbefaler. I fjor høst lanserte de fire bud for byråkonkurranser, som over 40 byråer har stilt seg bak. Her heter det at byråkonkurranser ideelt sett bør bestå av en prekvalifisering og en finale med tre til fem byråer. 

Newslab er ikke blant byråene som har stilt seg bak denne avtalen, men Kristiane Roe Hammer sier hun synes det er et fint initiativ.

Hun legger til at de ikke opplevde at Nasjonalbiblioteket la beslag på for store ressurser.

- Slik anbudet var utformet vektla det kompetanse og relevant erfaring, i tillegg til tilnærming, uten noen veldig omfattende case-løsning. Det gjorde det overkommelig, sier hun.

Tolv byråer har kjempet om 15 bibliotek-millioner – vinneren får full pott