Lotteritilsynet om Lotto-sendinger på NRK: - Gir drahjelp

Tilsynet tok ikke med NRK-sendingene i vurderingen da de vedtok Norsk Tippings reklamekutt, men utelukker ikke at de vil gjøre det fremover.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Tidligere denne uken kunne Kampanje fortelle at et ferskt anslag fra mediebyrået Omnicom Media Group verdsetter NRK-sendingene av Norsk Tipping sine programmer Lotto, Vikinglotto og Extra til å ha en total eksponeringsverdi på 80 millioner kroner brutto i 2023. Lotto-trekningen på lørdager skal stå for over 60 millioner kroner av totalsummen, og sendes i så kalt primetime på statskanalen.

Det gir god «drahjelp» og reklame for spillgiganten på Hamar, ifølge politisk rådgiver i Spillavhengighet Norge, Magnus Pedersen. Også Lotteritilsynet erkjenner at NRK-sendingene hjelper på. 

- Ja, det er klart alt all eksponering gir en drahjelp. Dette er òg noe Oslo Economics har drøftet i sin rapport bestilt av Kulturdepartementet i 2018, sier avdelingsleder i Lotteritilsynet, Henrik Nordal til Kampanje, før han fortsetter:

- Det er kanskje naturlig å se på om marginalkostnad (differansen mellom det NRK betaler for Lotto-trekningene og produksjonskostnadene til Norsk Tipping, red. anm.) knyttet til produksjon skal inn i vurderingsgrunnlaget om dette får større betydning for eksponeringen av merkevaren fremover.

I rapporten til Oslo Economics, som blant annet tok for seg omfang av markedsføring av pengespill i Norge, vurderte analyseselskapet at de TV-sendte trekningene har «stor strategisk verdi for Norsk Tipping.»

- Norsk Tipping er blant virksomhetene som scorer best på omdømme i Norge (TNS Gallup, 2017). Det er god grunn til å anta at de TV-sendte trekningene spiller en viktig rolle for at Norsk Tipping har denne posisjonen. Sendingene bidrar til å bygge tillit om trekningene og merkevaren Norsk Tipping som helhet, het det blant annet i rapporten.

Les også: Norsk Tipping får nær 100 millioner i «gratis-reklame» - nå øker kritikken mot spillgiganten

Tok ikke med NRK-sendingene i regnestykket

Til tross for den store kommersielle verdien sendingene skal ha ifølge Omnicom Media Groups anslag, ble ikke NRK-sendingene tatt med i beregningen da Lotteritilsynet kartla Norsk Tippings pengebruk på markedsføring, og deres totale markedsføringstrykk overfor nordmenn. Tilsynet landet til slutt på at Norsk Tipping skal kutte 45,5 millioner kroner eller minimum 20 prosent inneværende år fra et beregningsgrunnlag på 227,5 millioner kroner.

- Lotto-trekningene er ikke med i beregningsgrunnlaget da det hos PFU ble betraktet som redaksjonelt innhold siden NRK har redaksjonelt ansvar for sendingene. 

- Men som sagt, dette må vi ta med oss fremover, det er gode og relevante spørsmål som blir stilt her. Disse problemstillingene har vært oppe før, men da var vi i en helt annen situasjon med tanke på kostnadsbildet i det norske reklamemarkedet. 

Han peker dermed på PFU-klagen fra 2019, der Unibet-eier Kindred Group innklaget Norsk Tipping sine sendinger hos NRK for for å bryte seks punkter i Vær Varsom-plakaten (VVP), blant annet punkter som går på å skille reklame og kommersielt innhold fra redaksjonelt arbeid. Det utenlandske spillselskapet pekte blant annet på at det er Norsk Tipping som selv produserer sendingene. 

PFU slo da fast at NRK hadde opptrådt kritikkverdig på punkt 2.3 i VVP, som dreier seg om «åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.»

Norsk Tipping gjør egne beregninger av «total synlighet»

Tidligere denne uken fortalte kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Roar Jødahl, at de ikke kjente seg igjen i Omnicom Media Groups verdivurdering av NRK-sendingene. Som tidligere nevnt landet byrået på at sendingene hadde en verdi på 80 millioner kroner brutto. En tidligere rapport bestilt fra Unibet-eier, Kindred Group beregnet sendingene til en verdi av 175 millioner kroner i 2019.

- Har NRKs tippesendinger stor kommersiell verdi for Norsk Tipping?

- Vi gjør våre egne beregninger av Norsk Tippings totale synlighet opp mot de målgruppene vi skal nå. Da inngår selvsagt synligheten i TV-trekningene som en del av grunnlaget. 

Til tross for at Norsk Tipping har innklaget reklamevedtaket fra Lotteritilsynet, var Jødahl klar på at reklametrykket deres likevel skal reduseres for å forebygge spilleproblemer.

- Men vi er altså uenige om hva som er tilstrekkelig nivå på markedsføringen for å oppnå målet. Det er nettopp for å kunne forebygge problemspill best mulig at vi har klaget på vedtaket, sa Jødahl.

Les også: Norsk Tipping klager på reklamekutt

 

Lotteritilsynet om Lotto-sendinger på NRK: - Gir drahjelp