Norsk Tipping får mer tid til å kutte reklamemillioner

Lotteritilsynet gjør ikke om på kuttkravet etter Norsk Tipping-klage, men gir spillgiganten et halvår ekstra på å nå målet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Som tidligere omtalt i Kampanje, har Norsk Tipping klaget på vedtaket Lotteritilsynet kom med tidligere i sommer der de ber Norsk Tipping kutte minst 45,5 millioner kroner i sine markedsføringsbudsjetter som følge av bortfall av TV-sendt reklame fra utenlandske spillaktører. Kampanje har tidligere erfart at Lotteritilsynet ikke akter å gjøre om på størrelsen på kuttet, og i sitt svarbrev til Norsk Tipping er det nå klart at de gir spillmonopolisten et halvår ekstra på å gjennomføre kuttene samtidig som de opprettholder kuttsummen.

- Etter en helhetsvurdering av saken finner Lotteritilsynet grunnlag for å gi Norsk Tipping endret frist til 30. juni 2024 med å redusere markedsføringskostnadene med minimum 20 prosent, skriver Lotteritilsynet i svarbrevet som Kampanje har fått innsyn i.

De peker blant annet på at «Norsk Tipping nå styrer mot en reduksjon i markedsføringskostnadene på 11 prosent fra 2022 til 2023 i stedet for 4,17 prosent som tidligere skissert». Det tilsvarer omtrent 25 millioner kroner i reklamenedtrekk inneværende år.

- Hva er det som gjør at Lotteritilsynet gir Norsk Tipping delvis medhold i utsettelse?

- Norsk Tipping er i gang med å redusere markedsføringen og estimerte i starten 4,17 prosent. Nå har de justert dette til 11 prosent. Derfor har vi tiltro til at de med lengre frist kan klare kravet på minimum 20 prosent, svarer avdelingsdirektør i Lotteritilsynet, Henrik Nordal.

- Gjør man dette for å inngå et kompromiss - altså for at Norsk Tipping lettere skal godta vedtaket?

- Nei. Vi har som mål at Norsk Tipping skal klare kravet, og har ingen problemer med å dermed endre fristen.

Ønsker ikke kommentere

Ballen ligger nå hos Norsk Tipping, som har frist til å svare onsdag denne uken. Dersom Norsk Tipping opprettholder klagen, vil tilsynet sende saken over til Lotterinemnda for videre behandling.

- Vi svarer Lotteritilsynet før vi svarer Kampanje, skriver kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Roar Jødahl, i en kort kommentar til Kampanje.

I sin klage som ble sendt i august i år, har Norsk Tipping blant annet anført at Lotteritilsynet ikke har et godt nok faktisk eller rettslig grunnlag for å pålegge spillselskapet å redusere markedsføringskostnadene med 20 prosent, ei heller innen den tidsrammen som er angitt.

Les også: Norsk Tipping klager på reklamekutt: - Uforsvarlig saksbehandling

Norsk Tipping peker også på at kuttkravet vil påvirke langsiktig planlegging og kommersielle avtaler, og dersom vedtaket opprettholdes, ønsker spillgiganten at det ikke trer i kraft før 30. juli neste år.

Les også: Høyre reagerer på Norsk Tipping-klage: - Oppsiktsvekkende

Norsk Tipping får mer tid til å kutte reklamemillioner