DN-sjefen må kutte ti millioner: - Vil verne de ansatte

Dagens Næringsliv må ta en brorparten av kuttene i publikasjonene til DN Media Group. Flere ansatte får tilbud om gavepensjon.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag fikk de ansatte i DN Media Group beskjed om at konsernet skal kutte kostnader på opp mot 60 millioner kroner. 

- Vi har god digital abonnementsvekst, leverer strålende eventer og konferanser både i utlandet og Norge, senest i Arendalsuka, men samtidig ser vi at kostnadene øker mer enn inntektene, og det er bakgrunnen for at de ansatte har fått denne krevende beskjeden i dag, sier konsernsjef Trond Sundnes til Kampanje.

Les mer: DN-eier varsler kostnadskutt og nedbemanning: - Vanskelig budskap

Han bekrefter at kuttene vil innebære en nedbemanning, i hvert fall på konsernnivå. Selskapet skal kutte 45 millioner kroner i konsern- og fellesfunksjoner med effekt fra 2024 og 15 millioner kroner i de forskjellige publikasjonene.

Ifølge konsernsjefen jobber det i overkant av 200 mennesker på konsernnivå i DN Media Group.- Har dere mye å gå på her, utover årsverk, når dere skal kutte 45 millioner kroner?- Vi skal lete med lys og lykte etter hvordan vi skal redusere kostnader i konsernet. Derfor blir det vanskelig å gi et konkret svar på hvordan vi skal komme i mål nå. Vi skal gjøre det vi kan for å redusere kostnader som ikke er knyttet til bemanning, men som jeg sa til alle ansatte i dag, er at vi allerede nå ser det blir krevende å komme i mål uten at vi blir færre ansatte.

- Ønsker å verne folk

En sjettedel av kuttene - ti millioner kroner - skal skje i flaggskipet Dagens Næringsliv. Administrerende direktør og ansvarlig redaktør Janne Johannessen forteller at hun vil strekke seg langt for å unngå kutt i bemanningen.

- Vi har satt som hovedprinsipp at vi ønsker å verne kvalitetsjournalistikken vår og vi ønsker å verne folk, så vi kutter av veldig mye annet, sier hun til Kampanje.

Det inkluderer kutt i vakttillegg, vikarbruk, reiser, innkjøpt tekst, foto, illustrasjoner, noe markedsføring og lisenser, for å nevne noe.

- Vi ser også på tiltak som kan redusere kostnader knyttet til papir og distribusjon.

Det går i tillegg ut et tilbud om gavepensjon til ansatte som nærmer seg 61 år med «en viss ansiennitet». 

- Er dere avhengig av at ansatte benytter seg av dette tilbudet for å unngå nedbemanning?

- Vi håper noen ansatte vil synes dette er et interessant tilbud, men vi jobber også med andre mulige tiltak for å nå disse millionene.

- Ingen ansatte i DN vil få beskjed om at de står uten jobb?

- Nei, nå jobber vi for å unngå å komme i en sånn situasjon.

- Er dette en krevende situasjon å stå i?

- Det er morsommere å jobbe med inntekter enn med kostnader, men samtidig er dette en situasjon så å si alle mediebedrifter står i om dagen. Det må vi i DN håndtere. Jeg har tro på at vi skal klare dette uten at vi må kutte i den veldig dyktige staben vi har. Jeg ser lyst på fremtidsmulighetene for DN.

Les også: Norske mediehus skal kutte over én milliard kroner: - Dette er brutalt

- Ingen av oss synes dette er behagelig

  - Jeg tror dette må synke litt inn. Vi i DN er glade for at redaksjonelle ansatte blir beskyttet, men vi er ikke glade for at noen våre kollegaer i konsernet kan miste jobben. At vi må gjennom denne prosessen nå er det ingen av oss som synes er behagelig, sier leder av NJ-klubben i DN, Marie Melgård, til Kampanje.

Hun organiserer rundt 100 journalister i DN.

- Frykter du likevel at journalistikken skal lide under kuttene?

- Det er klart at alt som innskjerper vår mulighet til å drive med journalistikk vil merkes, men jeg er likevel veldig glad for at det tydelige budskapet fra Janne Johannessen er at hun vil skjerme de ansatte. Vi klubben skal gjøre vårt for å holde kostnadene nede sånn at flest mulig vil beholde jobben sin i tiden vi går inn i.

- Er dere bekymret for at journalistene står i neste rekke hvis disse kuttene ikke er nok?

- Det er alltid en bekymring og jeg ser i andre mediekonsern at man kutter folk. Jeg synes likevel vi fikk et tydelig og godt signal i dag og tar Janne på ordet, og håper hun gjør sitt for å unngå nedbemanning.  

Leder av Parat-klubben i DN Media Group, Patrick Valeur, har ikke fått samme forsikring. 

- Det er klart det er en vanskelig tid og at dette preger medlemmer og ansatte. Da må vi være til stede for dem. Vi i Parat-klubben skal jobbe for at medlemmene blir ivaretatt på best mulig måte, sier han til Kampanje.Parat har totalt 38 medlemmer i konsernet i Oslo og Bergen, og de jobber en rekke ulike stillinger, både kommersielt, i støttefunksjoner og i IT og stab.- Konsernsjefen sier at det går mot nedbemanning. Hva gjør det med stemningen blant de ansatte?- Det gjør at folk føler usikkerhet, og de er samtidig spent på hva prosessen blir videre.- Er du overrasket over hvor mye som skal kuttes?- Det er klart at det er signifikant størrelse på kuttene, men vi har jobbet med ledelsen underveis i prosessen for å identifisere andre kostnader for å få summen ned.

DN-sjefen må kutte ti millioner: - Vil verne de ansatte