Håndballforbundet ut mot rettighetshaver: - Må ha priset seg fullstendig ut

Nærmere 285 norsk kroner koster det å se Norges håndballflaggskip spille Champions League. - Jeg håper inderlig et av TV-husene plukker opp rettighetene, sier kommersiell sjef i Norges håndballforbund.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Saken er oppdatert med flere kommentarer fra Infront.

Champions League er den gjeveste turneringen innenfor klubbhåndball. I år stiller Norge med ett lag for hvert kjønn – Kolstad på herresiden og Vipers på kvinnesiden. Sistnevnte lag er regjerende mestere i turneringen.

Tross de norske lagenes tilstedeværelse er det ingen mediehus i Norge som har investert i TV-rettighetene. Skal man se Champions League-håndball må man logge seg inn på strømmetjenesten Handball Kanalen.

Les også: TV-krise for Champions League-håndballen i Norge – rettighetene fortsatt ikke solgt

Kommersiell sjef i Norges håndballforbund, Jan-Erik Aalbu, synes det er synd at Champions League-håndballen ikke har funnet veien til et etablert mediehus i Norge.

- Vi har mildt sagt verdens beste håndballag på kvinnesiden med Kristiansand Vipers, i tillegg til at Elverum på herresiden i mange år gjorde det godt i turneringen. Nå er det Kolstad som er med, og at turneringen da ikke går på en eller annen plattform for et mediehus i Norge er beklagelig, sier Aalbu.

Han mener Det europeiske håndballforbundet (EHF) og deres agentselskap Infront må ha bommet på prissatsen ettersom ingen norske mediehus har tatt til seg rettighetene.

- Jeg vet ikke hvem som prissetter det, men de må ha priset seg fullstendig ut. Hvis ikke hadde noen plukket det opp, sier Aalbu.

Kommersiell sjef:

Jan Erik Aalbu har lang fartstid innenfor idrett. Han har vært sportssjef i en rekke forbund og klubber. Nå er han kommersiell sjef i håndballforbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB

- Det er altfor dyrt

Norges håndballforbund sitter på rettighetene til landets øverste divisjoner i håndball, Rema 1000-ligaen, 1. divisjon og 2. divisjon, i tillegg til utvalgte landskamper. Kamper fra disse turneringene sendes på TV 2 sine plattformer.

- At vår mediepartner TV 2 ikke vil ha Vipers og Kolstad i Champions League, det er som å tro på julenissen. Det må være prisen. Vi vil at saken skal løse seg på ett eller annet tidspunkt, sier Aalbu.

Den eneste måten det norske folk kan se turneringen på denne sesongen er gjennom Infronts egne strømmetjeneste. Tjenesten koster 25 euro i måneden, som er om lag 285 kroner i dagens kurs. Eventuelt kan en seer betale 13 euro for å se én kamp – såkalt «pay per view». Infront er det europeiske håndballforbundets media- og sponsorpartner.

Med Infronts egne løsning er Aalbu særlig redd for to ting. Det ene er at folk ikke vil finne frem, mens det andre er betalingsviljen.

- Jeg synes det er altfor dyrt. Jeg håper inderlig at et av TV-husene plukker opp rettighetene i løpet av sesongen, sier Aalbu.

- Vi håper dette for håndballpublikummet, Vipers og Kolstad sin del, legger han til.

- Har dere dialog med EHF og Infront?

 - Vi snakker ikke med Infront, men EHF og IHF (det internasjonale håndballforbundet) sier vi ifra til. Det er helt sikkert agentselskapet som har kjøpt rettighetene for en dyr penge, og så vil de tjene penger på det.

Mestere:

Katrine Lunde, keeper for Vipers Kristiansand, kunne juble for Champions League-triumf etter forrige sesong. Da gikk turneringen på Viaplays kanaler. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tror mange seere faller av

- Hva gjør det her med håndballinteressen tror du?

- Det er veldig synd når man har Champions League-produktet. Folk har blitt vant med strømmetjenester som Discovery, TV 2 Play, Viaplay, NRKs nettspiller også videre. Men når det kommer en helt annen distributør, så er man ikke det lenger, sier Aalbu og fortsetter:

- Man mister automatisk mange seere, noe som er synd for klubbene som er med i Champions League.

Han legger til at selv om håndballforbundet følger med på saken, har de ikke noe med rettighetssalget å gjøre.

- Forrige uke brukte vi hjemmesiden vår for å informere om hvor man kan finne klubbkamper, landskamper og europakamper. Da vi promoterte denne tjenesten, trodde folk det var oss og sa ifra om at det var dyrt. Det jeg kan si er at vi ikke står bak tjenesten, vi bare forteller hvor man kan se kamper.  

Kringkasterne er tause

Kampanje har vært i kontakt med Viaplay, Discovery, TV 2 og Schibsted angående håndball-rettighetene. Ingen ønsker å kommentere saken.

- Spekulasjoner rundt håndballen skal jeg holde meg unna. Vi har ikke de rettighetene lenger, sier sportssjef i Viaplay Norge, Kristian Oma.

Viaplay hadde rettighetene til turneringen frem til årets sesong.

- Vi kommenterer aldri hvilke rettigheter vi potensielt eller hypotetisk er interessert i eller har vært interessert i, skriver Hanne McBride, kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery, i en e-post til Kampanje.

Vegard Jansen Hagen, sportsredaktør i TV 2 og mediepartner med Norges håndballforbund, forteller at de velger å ha fokus på norsk håndball og jobber for å bygge interessen rundt dette videre.

Rettighetssjef i VG, Aslân Farshchian, forteller til Kampanje at de fikk tenderen før sommeren, men at de ikke gikk videre med dette.

-  Det var i og for seg interessant, men det er mange matcher og et stort oppdrag å ta på seg. Det blir fort mange hjemmekamper i året, avhengig av hvordan de norske lagene gjør det.

- Var det et ressursspørsmål i Schibsted?

- Jeg vet ikke helt hva spørsmålet var, men det ble i hvert fall ikke noe av.

Strømmes:

Sander Sagosen, Kolstad-spiller, må strømmes hvis man vil se han spille Champions League-håndball. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

- Gir klare fordeler

Amikam Kranz, visepresident for media, teknologi og tipping i Infront, skriver til Kampanje via e-post at de er fullt ut investert i strømmetjenesten, men lukker ikke døren dersom en kringkaster skulle melde sin interesse.

- Potensielle tilleggsavtaler med en kringkaster må ta hensyn til det faktum at dette er tjenesten for håndballfans i Norden, det vil si at det vil eksistere samtidig med handball-kanalen.tv  

- Ha dere noen interessenter på nåværende tidspunkt?

- Vi har mange diskusjoner med kringkastere i regionen hva gjelder distribusjon av rettigheter for både håndball og andre idretter vi samarbeider med, så det er fortsatt interesse. Vi snakker imidlertid aldri offentlig om pågående potensielle diskusjoner, sier Kranz.

- Det norske håndballforbundet mener prisen er satt for høyt, både for markedet og person. Hva tenker dere om det?

- Vi har analysert forskjellige plattformer og modeller for å best forstå prising og risikoer for å fastsette prisen for kanalen. Vi samarbeider med klubbene for å tilby kampanjekoder, som gjør at de kan kjøpe abonnement til rabatterte priser i løpet av sesongen, sier Infront sentralt.

- Frykter dere at interessen for Champions League i Norge vil falle?

- Det er for tidlig å sammenligne direkte på fjorårets seertall siden det er i starten av sesongen. Vi er imidlertid optimistiske med tanke på at plattformen vil tiltrekke seg et sterkt publikum, skriver Infront og fortsetter:

- I tillegg gir plattformen mer innsikt enn du får i tradisjonell kringkasting, noe som betyr at klubbene kan lære mer om fansen sinn enn tidligere og tilpasse engasjementsstrategien deretter.

Det er først og fremst fotballen som har lykkes på betalt-tv eller strømmetjenester. Andre idretter har ikke lykkes i samme grad. Harry Arne Solberg, professor NTNU

Professor tror ikke på suksess

Harry Arne Solberg, professor ved NTNU Handelshøyskolen, tror strømmetjenesten kan slå an i byene Kristiansand og Trondheim, hvor henholdsvis Vipers og Kolstad er fra, men er usikker på hvor mange andre i det ganske land som ser seg villig i å investere i strømmetjenesten.

- Jeg bor i Trondheim og kunne tenke meg å betale for å se Kolstad, men jeg er usikker på om resten av landet vil det, sier Solberg.

Han forteller at idretter med idretter med «andreplass-status» historisk sett har slitt når de ikke blir vist på åpen TV.

- Det er først og fremst fotballen som har lykkes på betalt-tv eller strømmetjenester. Andre idretter har ikke lykkes i samme grad. Noen håndballfans vil sikkert betale for det, men det kan ikke sammenlignes med norske Liverpool og Manchester United-fans, sier Solberg.

- Hva tenker du om prisen på 25 euro?

- Det kommer jo som et tilegg. 250 kroner på toppen av alt. Det er lett å være etterpåklok og si at prisen var for høy. Det kan som sagt være noen som er villig til å betale, men jeg tror ikke det er mange. Folk går ikke mann av huse for å se de norske lagene i Europa.

- Men hvordan er betalingsviljen for rettighetene blant mediehusene? Mange norsk mediehus har jo varslet kutt nå?

- Det er også et godt poeng. Det henger sammen med høye priser generelt. Man må kutte noe, og da blir det minst nødvendige kutta. Det er jo ikke mangel på idrett på TV, sier Solberg.

Håndballforbundet ut mot rettighetshaver: - Må ha priset seg fullstendig ut