Onsdag legger Mediebedriftenes landsforening (MBL) frem avisenes opplagstall for årets første halvår. De viser tydelig at kampen om abonnentene er beinhard på det norske avismarkedet og totalopplaget er 2,6 prosent mindre enn i samme periode i fjor.
- Dette er første gang på veldig lenge at vi ser en nedgang, sier MBL-sjef Randi S. Øgrey til Kampanje.
Tidligere har veksten i digitalopplaget veid opp for fallet på papir, men sånn er det ikke lenger. Det heldigitale opplaget vokser riktignok med 5,4 prosent, men det er langt mindre enn tidligere. På samme tid i fjor var digitalveksten på ti prosent.
Når papir- og komplettopplagene faller med henholdsvis 14 og 12 prosent, sier det seg selv at bransjen samlet sett havner på minussiden.
MBL-sjefen mener forklaringen ligger i det makroøkonomiske bildet.
- Vi vet at bransjen vår merker konjunkturene i folk sin privatøkonomi tidlig. Det kan være noe av svaret på tilbakegangen, sier hun.
Én av fem titler i undersøkelsen har også fått færre heldigitale abonnenter. Det er spesielt i nasjonale aviser og nasjonale nisjeaviser at digitalveksten nå er svakere enn tidligere. Her kan du se alle tallene.
Som Kampanje tidligere har omtalt har kuttvarslene kommet på rekke og rad i Medie-Norge. De største kuttene ligger an til å komme i Schibsted, som står midt i en prosess med å finne 500 millioner kroner i besparelser. Også Amedia og Polaris Media har offentliggjort ulike sparetiltak.
Les mer: Norske mediehus skal kutte over én milliard kroner: - Dette er brutalt
- Tyder disse tallene på at det kan bli enda strammere rundt omkring fremover?
- Vi står midt i en intens digitalisering. De som er kommet langt skal transformere seg selv digitalt, samtidig som vi har noen som er veldig papirtunge som skal digitalisere seg. Det er mange ting som skjer samtidig, og dette tror jeg vi kommer til å stå i en stund. Vi er på ingen måter i mål, sier Øgrey.
MBL-sjefen vil likevel minne om at vi kommer fra høye nivåer, også i et internasjonalt perspektiv. Det heldigitale opplaget utgjør nå 60 prosent av totalopplaget.
- Vi er en bransje i intens utvikling, men det er dyrtid og det er blitt mer krevende, sier hun.