Sjokk-vekst for Dagbladet på nett – VG mister opp mot 100.000 lesere

Men nå viser ferske målinger at de totale lesertallene til norske nettaviser flater ut.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

De ferske lesertallene til MBL viser at Aller Media er den store vinneren blant de norske nettavisene. For både Dagbladet, Se og Hør, nyhetsportal Sol og KK legger kraftig på seg. Det får sjefredaktøren i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, til å dra frem de største superlativene.

- Det er helt fabelaktig, sier Beverfjord til Kampanje.

Nettavisen legger på seg med 55.000 lesere og til sammen når Dagbladet ut til 1,3 millioner lesere i andre kvartal i år, eller en vekst på drøye fire prosent. 

- Vi er det nyhetsmediet som vokser mest, og det gjør vi for andre kvartalet på rad. Det tar vi en som en sterk tilbakemelding på at det vi gjør ut mot leserne fungerer, sier sjefredaktøren i Dagbladet.

Hun trekker særlig frem dekningen av krigen i Ukraina som noe av årsaken til veksten.

- Vi bestemte tidlig at vi skulle prioritere den russiske invasjonen veldig høyt og hadde krigen i Ukraina som hovedoppslag i lang tid. Innsatsen vår her har nok bidratt til veksten, sier hun.

- Er det nok sjokk-nyheter der ute til at Dagbladet kan fortsette veksten?

- Vi står veldig stødig i en populærjournalistisk tradisjon og har vært en tabloidavis i snart 40 år. Vi er opptatt av å lage den mest engasjerende journalistikken og den viktigste leveransen vår til leserne er å være best på breaking news samtidig som vi er et sted som også underholder. Det lykkes vi med, sier Beverfjord.

Hun sier Dagbladet på nett har hatt en positiv utvikling helt tilbake til 2018. 

- Siden 2018 har vi mer enn doblet sidevisningene, økt web-TV med ti-gangeren og hatt en voldsom vekst i brukere digitale år for år. Vi er også opptatt av å lage en avis for hele befolkningen og ikke bare deler av befolkningen. Vi treffer godt og bredt og lager et produkt som folk ønsker også er vi mer opptatt av det enne hva enkelte mediesynsere innenfor ring 3 i Oslo måtte mene, sier Beverfjord. 

Les også: Dagbladet-redaktør blåser av Sanna Marin-kritikk: - Virker til tider maniske

VG mister lesere: - Et øyeblikksbilde

Veksten til Dagbladet og de andre Aller-titlene skiller seg ut sammenlignet med andre store mediene som enten faller eller holder på lesertallene. VG er den nettavisen som faller mest, mens NRK, Nettavisen, E24 og Aftenposten ligger ganske så stabilt.

En teknisk feil i tallene gjør det vanskelig å sammenligne nedgangen VGs digitaltall direkte med samme kvartal i fjor, men ifølge MBL er nedgangen på 4-5 prosent, noe som tilsvarer opp mot 100.000 daglige lesere.

Sjefredaktør Gard Steiro i VG betegner nedgangen i andre kvartal som «et øyeblikksbilde».

- Jeg ville vært bekymret om dette var en vedvarende trend eller om jeg ikke forstod tilbakegangen. For det første har VG hatt vekst i den daglige dekningen vår i hver MBL-måling over lang tid og vi har høyere dekning nå enn før pandemien. Vi visste at vi gikk noe tilbake i første halvår 2021. Det kan oppsummeres med fraværet av pandemi og Russlands invasjon av Ukraina, forklarer Gard Steiro.VG opplevde nemlig at nordmenns interesse for krigen i Ukraina falt relativt raskt.- Vi hadde et dropp i lesertallene utover våren og da ble det et prioriteringsspørsmål. Vi valgte å legge mye ressurser inn i dekningen av krigen og lot den prege fronten, fordi vi mente det var den viktigste saken. Samtidig ser vi at det preger tallene i andre kvartal, sier han.

- Vi ville ha gjort det samme igjen. Det er årets viktigste sak, legger han til.
- Når interessen for krigen falt så raskt, gjorde dere ikke en god nok jobb med dekningen av den?- De brukerne som var inne og leste dekningen vår, de leste veldig mye. Så det var ikke sånn at sidevisningstallene var lave, men det var en andel av våre brukere som ikke fant dette interessant. Jeg er veldig fornøyd med dekningen vår og stolt av den. Det er godt mulig vi burde ha funnet andre virkemidler for å gjøre dette mer relevant for flere. Det disse tallene ikke viser, er det vi gjør på andre plattformer, sier Steiro og viser til at VG har over 900.000 abonnenter på Snapchat.- Det er mulig noe av lesingen har skjedd der, sier han.Nå vokser lesertallene igjen ifølge VG-sjefen.- Tallene for andre kvartal er et bevis på at du må kjempe hardt for å beholde forbrukernes tid og lojalitet, sier han.
Kjendisjubel:

Se og Hør-redkasjonen med det obligatorisek jubelbilde etter at lesertallene for årets andre kvartal er klare. Se og Hør la på seg med seg hele 70.000 digitale lesere, mest av alle norske nettaviser.

Se og Hør vokser mest digitalt

Største lesertallveksten er det imidlertid kjendisbladet Se og Hør har med sin nettavis. Se og Hør på nett legger på seg med hele 70.000 lesere.

- Vi øker mest i faktiske lesere og det er selvsagt ekstra moro og være best i klassen, sier ansvarlig redaktør Ulf Andre Andersen i Se og Hør.

Han sier oppskriften er «å være best på kongestoff og nyheter rundt underholdning.»

- Men i Se og Hør er vi aldri helt fornøyd ellers så kommer vi oss ikke videre. Se og Hør skal sjokkere, informere og underholde brukerne. Den målsetningen jobber vi med hver dag og tallene viser at vi er på rett spor med vi har en økning på 30 prosent fra i fjor. Det betyr ikke at vi skal sitte stille i båten, men hele tiden utvikle oss gjennom journalistikken, teknikken og organisasjonen, sier Andersen.

Forlagsdirektør for magasindivisjonen Ingrid Skogrand kan også glede seg over sterk vekst i kvinnebladet KK.

- Vi investerer og har ansatt mange folk. Det gjør at vi kan lage mer av det gode innholdet vårt også ser vi at flere vil ha det. Vi får betalt for veksttiltakene våre, sier Skogrand.

Hun trekker spesielt frem saken til Se og Hør med kjæresteoppslaget med prinsesse Ingrid Alexandra.

- Den saken ble godt lest, godt sett på web-TV og den solgte også godt på pluss og på papir. Når vi er alene om sånne rysare så gir det effekt og da kommer også pengene. Vi har 40 prosent omsetningsvekst både på Se og Hør og KK, sier Skogrand.

Her kan du se landets ti største nettaviser. Tall fra andre kvartal i 2022 målt mot tilsvarende periode i 2021.VG fortsatt størst - men Dagbladet kapper innpå

Plassering Avis 2022 2021 Endring i '000
1. VG* 1.916.000 2.089.000 - 173.000
2. NRK 1.457.000 1.452.000 + 5.000
3. Dagladet 1.291.000 1.236.000 + 55.000
4. TV 2 884.000 841.000 + 43.000
5. Nettavisen 476.000 478.000 - 2.000
6. E24 470.000 469.000 + 1.000
7. Aftenposten 383.000 394.000 - 11.000
8. Se og Hør 302.000 232.000 + 70.000
9 ABC Nyheter 261.000 208.000 + 53.000
10. SOL 192.000 153.000 + 39.000

Kilde: Kantar Forbruker & Media Q2, 2022. 

* MBL og Kantar opplyser at grunnet en dobbelttelling i andre kvartal i fjor, gir dette seg et utslag i at VG får en noe større tilbakegang enn det reelt sett ville vært og at tilbakegangen for total digitallesning for VG vil være i størrelsesorden 4-5 prosent i stedet for åtte prosent. Omfanget på feilen anses likevel som innenfor standardavviket for dekningstall på digitale flater. 

Daglig dekning flater ut - strømming vokser

Samtidig så flater nå leserveksten til norske aviser ut, og den daglige dekningen til de største mediehusene går tilbake. Det gjelder både Schibsted, Aller Media og Amedia. Tilbakegangen her skyldes først og fremst en nedgang for papiravisene som samlet går tilbake med 8,6 prosent i perioden. Men også en snart 25 år lang vekstreise for norske nettaviser virker å ha nådd toppen. 73 prosent av befolkningen leser i dag innhold fra norske nettaviser daglig, men det er svakt ned sammenlignet med tilsvarende periode ifjor. At det nå flater litt ut overrasker ikke Dagbladets sjefredaktør.

- Nei, jeg synes ikke det er overraskende. Vi har vært inne i to år med pandemi som ga alle nyhetsmedier et voldsomt rykk oppover. Det var en ekstraordinær situasjon der folk hadde et voldsomt behov for å oppdatere seg, men nå ser vi både nasjonalt og internasjonalt at det følger en tilbakegang i total bruk. Det er ikke så rart, sier Alexandra Beverfjord.

Mediebedriftenes Landsforening som står bak målingen, viser til at fortsatt så leser åtte av ti nordmenn «minst én avis digitalt eller på papir daglig.

- At åtte av ti hver dag bruker innhold fra norske redaksjonelle medier, viser at mediene er en viktig del av folks hverdag og at nordmenn fortsatt er aktive nyhetsbrukere, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL.

De redaktørstyrte mediene møter imidlertid stadig tøffere konkurranse fra blant annet strømmetjenestene i kampen om folks tid. Den digitale avislesingen er i dag på nivå med bruk av strømmetjenester i befolkningen, hvor rundt syv av ti daglig benytter seg av de målte strømmetjenestene. Til sammenligning ser 63 prosent på norske TV-kanaler daglig, 58 prosent lytter til radio og 18 prosent lytter til podkast.

- Selv om enkelte titler kan vise til sterk digital vekst det siste året, opplever flertallet nå en tilbakegang. Om dette er tegn på naturlige svingninger i markedet etter år med pandemi, eller starten på en mer omfattende trend er ennå for tidlig å si, sier Øgrey.

Sjokk-vekst for Dagbladet på nett – VG mister opp mot 100.000 lesere