Viaplay med omstridt turnering i TV-kampen: - Kan sammenlignes med VM i Qatar og OL i Kina

Viaplay og Discovery sitter begge med rettigheter på store golfturneringer. Førstnevnte har fått rettighetene til en omstridt nykommer.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I lang tid har PGA-turneringen vært den soleklart største golfturneringen i verden, men i år har en konkurrerende turnering for alvor skapt bevegelse i golfeliten. LIV-Golf har Saudi-Arabias statlige investeringsfond som finansiell partner og grunninvestor, og har i løpet av kort tid hentet flere store golfstjerner til turneringen.

- LIV-Golf er definitivt en snakkis, sier kommunikasjonssjef i Norges Golfforbund Tom Rosenvinge om turneringen til Kampanje. 

Han sier det er snakk om store summer som er investert i den nye turneringen. 

- De som står bak, med de hensiktene de måtte ha, har gått inn med helt hinsides mye penger. Golfere som har deltatt i andre store turneringsserier har gått fra disse for å konkurrere om store pengesummer i LIV. Det er den klassiske sportsvaskingen vi har hørt mye om den siste tiden. Det kan sammenlignes med VM i Qatar, OL i Kina og sist med den norske fotballspilleren Mathias Normann i russisk fotball, sier Rosenvinge.

I Norge viser både Viaplay og Warner Bros. Discovery golfturneringer av forskjellig karakter. Det er imidlertid førstnevnte som skal vise LIV-touren til det norske folk.

- Vi viser eventer vi anser å være av interesse for våre seere, samtidig som vi alltid vil opprettholde relevante regler og reguleringer i markedene vi opererer i. Dette inkluderer naturligvis sanksjoner mot spesifikke land, bedrifter og individer, sier Peter Nørrelund, sportssjefen i Viaplay, til Kampanje.

- Hvordan var diskusjonene rundt rettighetskjøpet? 

- Internasjonal finansiering og eierskap har vært vanlig i toppidrett av alle slag i mange år. Å vise sportsbegivenheter som er finansiert av, eller lokalisert i et bestemt land, betyr ikke at vi er enige i alt som skjer i landet, sier Nørrelund. 

Golfrettigheter:

Peter Nørrelund, EVP & Chief Sports Officer i Viaplay, forteller at selskapet har vist golf siden sent 80-tall. De har rettigheter til flere golfturneringer i tillegg til LIV-golf.

- De er et ledd i sportsvaskingen

Saudi-Arabia har de siste årene engasjert seg voldsomt i idrettens verden. Landet ble tidlig i 2022 klare som eiere av fotballklubben Newcastle i England, i tillegg bærer de ønske om å arrangere både sommer-OL og fotball-VM. Andreas Selliaas, eier og driver av nettstedet idrettspolitikk.no, mener Viaplay har blitt en del av Saudi-Arabias propagandamaskineri.

- Er du overrasket over at de engasjerer seg i golf?

- Nei, overrasket er jeg ikke. De har vært litt engasjert i golf tidligere. Hovland var blant annet med på en liten turnering for en stund siden. En liten prøveballong for den store touren de nå organiserer, sier Selliaas.

- Viaplay forklarer at de kun sender ut den internasjonale strømmen når de viser turneringen, men har de likevel et ansvar for å forklare seerne hvem som står bak turneringen?

- Jeg mener at de har et ansvar for å fortelle hvorfor de velger å sende nettopp denne turneringen. Hvis vi sier at denne turneringen er et ledd i sportsvasking av Saudi-Arabia, så er Viaplay et virkemidddel i sportsvaskingen. Bevisst eller ubevisst formidler de det Saudi-Arabia ønsker, sier Selliaas.

Hvis vi sier at denne turneringen er et ledd i sportsvasking av Saudi-Arabia, så er Viaplay et virkemiddel i sportsvaskingen. Andreas Selliaas, skribent og eier av idrettspolitikk.no

- Mer showturnering enn et idrettsarrangement

Viaplay forteller Kampanje at de ikke skal ha noen egen, norsk dekning av LIV Golf og at sendingene blir en ren videreformidling av den internasjonale strømmen.

- Burde Viaplay hatt dekning eller gjort noe for å formidle de problematiske sidene ved Saudi-Arabias engasjement?

- Det gjør det egentlig ikke noe bedre. Dette er forskjellig fra for eksempel NRK og TV 2 som skal sende VM i Qatar og blitt kritisert for det, men samtidig har de redaksjonelle flater der de kan belyse de kritiske sidene. Noen vil kanskje si at dette er dobbeltmoralsk når de sender VM likevel. For Viaplay blir det en ukritisk formidling av et saudisk PR, sier Selliaas. 

Rosenvinge i Golfforbundet forteller at PGA-touren fortsatt er den gjeveste turneringen for golferne, selv om LIV har hentet flere store stjerner den siste tiden. Han tror ikke LIV vil få samme status eller bli like populær som PGA, eller andre majorturneringer, riktig enda.

- Jeg kommer sikkert til å se på turneringen, for å se hva det er for noe. Men de beste turneringene i golf er konkurranseidrett på høyt nivå. Jeg ser på LIV mer som en showturnering enn et idrettsarrangement. Det er et helt annet tilbud og et annet turneringsformat. Det er foreløpig helt i startfasen, så får tiden vise hva det utvikler seg til, sier Rosenvinge.

Snakkis:

kommunikasjonssjef i Norges Golfforbund, Tom Rosenvinge, forteller at LIV-golf er noe som blir snakket om i golfmiljøet. Foto: Norges Golfforbund.

- Golf er en viktig rettighet for Warner Bros. Discovery

I likhet med idretter som tennis og Formel 1 så kjenner golfsporten på økende interesse i Norge som følge av en stor internasjonal stjerne med norsk pass. Viktor Hovland er Norges håp i de store golfturneringene, og Warner Bros. Discovery innrømmer at de har lagt inn flere ressurser etter at han entret verdensscenen.

- Golf er en svært viktig sportsrettighet for Warner Bros. Discovery, både her i Norge og i resten av Europa. Med Viktor Hovland har Norge fått en verdensstjerne i golf, og vi legger ned betydelige ressurser for å dekke golf, både i form av TV-sendinger på våre lineære kanaler og på discovery+. Blant annet produserer vi under enkelte turneringer egne sendinger hvor man kan følge Viktor Hovland live, slag for slag, gjennom hele turneringen, sier Morten Johannessen, sportsdirektør i Warner Bros. Discovery Norge.

Verken Viaplay eller Warner Bros. Discovery ønsker å opplyse om seertallene til de ulike golfsendingene, men både Johannessen og Nørrelund forteller at sendingene blir verdsatt av golffansen.

- Vi har i de siste årene bygget opp en meget sterk seerbase, både lineært og digitalt. Men en sesong på PGA-touren består av rundt 50 ulike turneringer hvert eneste år, noe som betyr fryktelig mange timer med golf. Det sier seg selv at interessen for den enkelte turneringen avhenger av flere faktorer som blant annet størrelse på turnering, norsk deltakelse, og norsk sendetid, sier Johannessen.

Viaplay med omstridt turnering i TV-kampen: - Kan sammenlignes med VM i Qatar og OL i Kina