Storedal skal ha fått marsjordre av konsernsjefen - det tok fem dager før styret ble informert

Avisa Oslo skal allerede ha begynt å ta kostnadsgrep og setter ansettelsen av ny video- og sosiale medier-journalist på is.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Nye opplysninger har kommet frem om prosessen før Avisa Oslos ansatte ble informert om avgangen til deres redaktør Magne Storedal på et allmøte mandag morgen denne uken. Flere kilder forteller Kampanje at det var Amedias konsernsjef Anders Opdahl som selv gav Storedal fyken onsdag forrige uke under et møte mellom de to, visstnok uten å «involvere mange» i beslutningen.

Dette skal ha kommet som en overraskelse på Storedal, og to dager etter ble så Arne Reginiussen avsatt som styreleder til fordel for Morten Nilsen. Det gikk så ytterligere tre dager før resten av styret ble orientert om beslutningen, i et ekstraordinært styremøte mandag morgen kun én time før det ble kjent for resten av redaksjonen på et allmøte.

- De ble altså ikke informert om sparkingen før fem dager etter. Det er jo rart, sier en kilde til Kampanje. 

Storedals redaktører skal heller ikke ha fått vite noe om beslutningen før allmøtet, og flere ansatte har reagert på både den brå avgangen og konsernledelsens håndtering. Observatør for de ansatte i styret, Jørgen Hyvang, ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene og henviser til sin klubbleder Eirik Løkkemoen Bjerklund, som ikke har besvart Kampanjes henvendelse fredag.

- Vi har ikke registrert at det har vært uenighet om hvilken linje vi legger oss på og hvordan redaksjonen jobber. Da blir det desto mer overraskende, sa Bjerklund til Kampanje tidligere i uken.

Martine Røiseland som er de ansattes representant i styret, bekrefter at de ble orientert om Storedals avgang rett før allmøtet mandag morgen.

- Alt skjedde veldig fort, sier hun til Kampanje. 

Hun ønsker ikke å kommentere noe utover det, heller ikke opplysningen om at Storedal skal ha fått sparken onsdag forrige uke. Kampanje har vært i kontakt med Storedal. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt. 

Mandag denne uken skrev han i en SMS til Kampanje: 

- Grunnen jeg har fått oppgitt for at jeg ikke var ønsket med videre er for dårlige resultater.

Les mer: Tidligere Avisa Oslo-redaktør til Kampanje: - Var ikke ønsket med videre

- Er det Storedal eller målene det er noe galt med?

Ifølge Kampanjes kilder skal stemningen nå være «laber» innad i redaksjonen, og flere skal frykte at kutt kan komme. Ansatte synes det er merkelig at det ikke skal ha vært strategisk uenighet mellom Storedal og konsernledelsen, og at avskjeden skjedde så fort. Det stilles spørsmålstegn ved hvorfor det ikke ble gjort noen grep for å få opp abonnementstallene før Storedal måtte gå. 

Torsdag kunne både Aftenposten-redaktør Trine Eilersten og Vårt Oslo-redaktør Vegard Velle bekrefte at abonnementssanking i Oslo er en vanskelig øvelse. Også medieforsker Erik Wilberg har vært ute denne uken og sagt at å drive lokalavis i Oslo i 2022 er «risikosport». 

Aftenposten-redaktøren beskrev Oslo-markedet som et av de vanskeligste å byggge opp ny avis i. Amedia hadde her et mål om å nå 20.000 abonnenter for AO.

- Hvor realistisk var det målet gitt Oslo-markedet. Det er en følelse her av at Amedia åpenbart har satt målene de mener Storedal ikke har nådd, men er det Storedal eller målene og tempoet for å nå disse det er noe galt med, undrer en ansatt i lokalavisen.

Det lyktes ikke Kampanje å få en kommentar fra finansdirektør i Amedia, Gisle Torheim, i forbindelse med torsdagens artikkel. Hvilke undersøkelser Amedia gjorde i forkant av sin satsing med AO, som har kostet konsernet omtrent 70 millioner kroner, er fortsatt ukjent. Torheim, som også sitter i AOs styre, ønsker heller ikke å gi en kommentar til Kampanje fredag denne uken. 

Les mer: Avisa Oslo-redaktør får støtte av konkurrent: - Tror han blir gjort til syndebukk for tapene til Amedia

Kutter ut ny journaliststilling

Da Kampanje snakket med den nye styrelederen Morten Nilsen tidligere denne uken, fortalte han at de nå måtte få kontroll på øknomien i avisen. Han kunne heller ikke utelukke at det kunne bli kutt i avisa. 

Hvilke grep avisen tar vil bli klart i løpet av budsjettprosessen til Amedia, som løper frem til midten av november.

- Vi skal fortsatt investere, men vi kan ikke ha resultater som det vi så i fjor, og vi tror Kristin er riktig person til å lede det arbeidet. Jeg er overbevist om at hun vil prioritere de riktige tingene fremover for AO, som vi fortsatt har stor tro på. 

Av det Kampanje kjenner til skal derimot avisen allerede ha begynt å ta grep. I juli utlyste Avisa Oslo en stilling for ny video- og sosiale medier-journalist. Der skal den nye redaktøren, Kristin Stoltenberg, nå ha satt foten ned, selv om man skal ha kommet langt i ansettelsesprosessen og gjennomført flere intervjuer.

- Vi kommenterer ikke interne forhold i slike spørsmål, skriver Morten Nilsen i en e-post til Kampanje. 
 
- Jeg vil igjen fremheve at vi har offensive ambisjoner knyttet til Oslo-markedet gjennom både Avisa Oslo, bydelsavisene og Budstikka. Vi ser også frem til at Kristin Stoltenberg og hennes team fortsetter arbeidet med å skape en sterk felles offentlighet for Oslo-folk, fortsetter han. 
 
Han ønsker heller ikke å kommentere på de nye opplysningene omkring Storedals avgang. Kampanje har vært i kontakt med Kristin Stoltenberg som opplyser at hun ikke har tid til å bli intervjuet fredag.

- Vi kommenterer ikke interne prosesser

Kampanje har forelagt de nye opplysningene om avskjeden til Storedal til Amedias konsernsjef, Anders Opdahl. Han verken avkrefter eller bekrefter om det medfører riktighet at han selv gav den tidligere Avisa Oslo-redaktøren fyken onsdag forrige uke. 

I en SMS repeterer han budskapet Morten Nilsen har delt med Kampanje den siste uken:

- Vi kommenterer ikke interne forhold og prosesser. Jeg vil likevel legge til at vi har offensive ambisjoner knyttet til Oslo-markedet gjennom både Avisa Oslo, bydelsavisene og Budstikka. Vi ser også frem til at Kristin Stoltenberg og hennes team fortsetter arbeidet med å skape en sterk felles offentlighet for Oslo-folk. 

Det er fortsatt et åpent spørsmål om styrelederne har vært klar over - eller involvert i - avgangen til Storedal, før Opdahl selv angivelig skal ha gitt Storedal beskjed om at han ikke var ønsket med videre. 

Arne Reginiussen som var styreleder frem til fredag forrige uke, og som satt et drøyt år i styrelederstolen, har ikke besvart Kampanjes henvendelser. I en SMS tidligere denne uken skrev han følgende:

- Fra min avdeling, Strategi og vekst, har vi vært inne for å støtte i en tidlig fase. Morten Nilsen har overtatt som styreleder og oppfølgingen av Avisa Oslo er flyttet til samme linje som de øvrige storbyavisene i Amedia, dermed får man en helhetlig oppfølging av disse avisene fremover Har ikke noen flere kommentarer enn det. 

Storedal skal ha fått marsjordre av konsernsjefen - det tok fem dager før styret ble informert