Stavanger-byrå skroter Oslo-planer etter kun få måneder: - Det er ikke kult, det er jeg åpen på

Det Stavanger-baserte byrået Fasett gikk inn i 2022 med ambisjoner å utvikle et Oslo-kontor, men planene falt i fisk da Oslo-sjefen forlot skuta.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I januar omtalte Kampanje byrået Fasett sine ambisjoner om å etablere et Oslo-kontor. Målet var et kontor som skulle ha åtte til ti ansatte i løpet av et par år, samtidig som hovedkontoret i Stavanger skulle vokse ytterliggere. Men etter kun få måneder i drift pakkes nå Oslo-kontoret sammen for godt.

- Vi er et byrå som har holdt på en god stund nå, og selv om vi holder til i Stavanger, så har vi hatt kunder i Oslo i 25-30 år. Dette var et forsøk på en offensiv strategi med folk og lokaler i markedet, sier byråleder, gründer og største eier i Fasett, Pål Hjorth Berge, til Kampanje. 

Med Kyrre Edquist-Hansen i spissen som leder og partner skulle Fasett for alvor etablere seg i hovedstaden. Men da han etter få måneders drift plutselig takket ja til en annen jobb, så ikke Hjorth Berge noe annet valg enn å reversere hele satsingen. 

- Det kan kanskje se rart ut fra utsiden ettersom vi trakk satsingen etter så kort tid, men det er en ganske logisk forklaring bak, sier byrålederen.

Edquist-Hansen kom til Fasett ved starten av 2022 etter å ha jobbet de seneste årene i Nucleus. 

- Det meste er mulig å få til fra Stavanger, og det har Fasett bevist gjennom de siste 25-30 årene. Men vi tror det er et potensial her, og at arbeidsmodellen til Fasett også vil fungere på andre siden av fjellet, sa Kyrre Edquist-Hansen, til Kampanje i januar i år. 

Les også: Stavanger-byrå vil vokse i Oslo - henter tidligere Nucleus-partner til å lede satsingen

Vi har tapt penger, men tapene kommer ikke bare av kostnader knyttet til satsingen, men også i form av fokus, tid og nøkkelpersoner benyttet på prosjektet. Pål Hjort Berge, Fasett

- Var tuftet på hans personlighet og posisjon

Fasett-sjefen Pål Hjorth Berge forteller at det imidlertid ikke er noen krise, selv om han opplever det som surt at planene om et Oslo-kontor nå er lagt i søpla. 

- Shit happens. Man tenker jo at det verste scenarioet aldri slår til, men denne gangen så gjorde det det, sier han. 

- Er planene reversert utelukkende for Edquist-Hansen trakk seg fra prosjektet? 

- Planene var tuftet på hans person og posisjon i markedet, så ja. Han skulle lede kontoret med lokal tilstedeværelse. Vi hadde full tillit til han og de konklusjonene som ble trukket underveis, men da han trakk seg ble det en for stor risiko for et relativt lite byrå som oss, sier byrålederen som ikke har planer om å utvide geografisk på en stund, sier han. 

Ha sier byrået nå «legger planene om en geografisk ekspansjon på is for en stund.»

- Men man skal aldri si aldri. Det går bra med kontoret i Stavanger hvor vi har et godt fundament som ledende byrå i regionen, og kalkulerer med jevn videre vekst. Så Oslo-reverseringen er et lite set-back, men hovedmarkedet er jo i Stavanger-regionen og her går det veldig bra. Ambisjonene var store og seriøse, men det ble for risikabelt, sier Hjorth Berge. 

- Et kortsiktig økonomisk set-back

I tillegg til Edquist-Hansen har også Line Thams Reiersen forlatt Fasetts Oslo-kontor til fordel for Apeland. I tillegg har Susanne Møller-Hansen blitt sagt opp som følge av nedleggelsen i Oslo, mens Martin Brurås fortsetter i Fasett hvor han skal jobbe til og fra i både Oslo og Stavanger. Hjorth Berge forsikrer om at alle som har gått ut av Fasett har blitt tatt hånd om på en ryddig måte.

- Kan du si noe om hvor mye dere har tapt på denne satsingen?

- Vi har tapt penger, men tapene kommer ikke bare av kostnader knyttet til satsingen, men også i form av fokus, tid og nøkkelpersoner benyttet på prosjektet. Sånn sett har det vært kostbart når dette måtte stoppes og reverseres. Det blir et kortsiktig økonomisk set-back, men ingen dramatikk. Ved å reversere det så raskt så har vi unngått det verste, sier Hjort Berge.

- Hvilke følelser sitter du med nå?

- Det er ikke kult, det er jeg åpen på. Men det hadde ikke vært bærekraftig siden vi ikke er større enn vi er. Vi reverserte heldigvis planene etter noen få måneder og ikke flere år, så det er ikke snakk om noen oppsigelser på hovedkontoret. I tillegg skal vi skal fortsatt jobbe med kunder i Oslo samtidig som vi er i markedet og til stede når det trengs, sier Hjorth Berge som avslutningsvis understreker at det ikke er snakk om noen konflikter mellom han og Edquist-Hansen.

- Det er ingen personkonflikt bare så det er klart, men jeg så ikke denne komme. Nå skal vi fortsette å jobbe med å utvikle vår kundebase, som i hovedsak befinner seg i Stavanger. Vi ser oss ikke tilbake lenger, men fokuserer nå energien og kreativiteten i fartsretning sier, en offensiv Pål Hjorth Berge.

Fasetts består for øvrig av 25 ansatte, får Kampanje opplyst.

Kampanje har vært i kontakt med Kyrre Edquist-Hansen som henviser til Pål Hjorth Berge for kommentarer knyttet til Fasett og Fasetts Oslo-satsing. 

Her kan du se alle tallene til Fasett for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Svakere Fasett-tall

Fasett 2021 2020 Endring i %
Omsetning 32,8 35,1 - 6,6
Driftsresultat 2,4 2,8 - 14,3
Resultat før skatt 1,7 2,0 - 15

Stavanger-byrå skroter Oslo-planer etter kun få måneder: - Det er ikke kult, det er jeg åpen på