Etter nattens valg er det klart at flere profilerte politikere, statssekretærer og politiske rådgivere må finne seg andre jobber. Noen har allerede valgt å trekke seg fra politikken, mens andre mister plassen - og flere medlemmer i Erna Solbergs regjering. som sitter ikke på Stortinget og heller ikke er stortingskandidater, vil miste sin plass i rikspolitikken som en følge av at landeet får en ny regjering. Det kan bety at mange stortingspolitikere og regjeringsansatte finner veien til norske kommunikasjonsbyråer.
Sist uke kom VG ut med en kartlegging av politikeres tilknytning til PR-bransjen som viser at 148 personer med bakgrunn fra politikken har hatt en tilknytning til PR-bransjen siden høsten 2009.
Nå som snart enda en stortingsperiode er over, tror PR-forsker og høyskolelektor Ketil Raknes ved Høyskolen i Kristiania tror det er sannsynlig at vi vil få se et skred av politikere som går over til PR-byråene når valgresultatet er klart.
- Men ikke bare til PR-byråene, de vil også gå til ulike former for politisk påvirkningsarbeid. Om du ser på andre land som USA, så kan du si at halvparten av kongressmedlemmene arbeider med ulike former for lobbyarbeid, og det samme gjelder for EU-parlamentet. Det er en del av en større trend hvor mennesker med politisk bakgrunn jobber med påvirkning etterpå.
Lektoren som selv har bakgrunn fra politikken, er imidlertid klar på at det er på tide å stramme inn trafikken mellom politikken og byråene.
- Trafikken har nådd et nivå hvor det trengs sterkere regulering for å beskytte systemets integritet. Man skal ikke overdrive situasjonen, men det er lurt at man setter seg ned og ser på karanteneregelverket. Samtidig har byråene gjort en jobb med tanke på å gjøre overgangene mindre demokratisk problematiske, blant annet med åpne kundelister, sier han til Kampanje.
Noen av politikerne som mister plassen på Stortinget er Jan Bøhler (Sp), Jon Engen-Helgheim (Frp), Iselin Nybø (Venstres næringsminister) og Karin Andersen (SV). I tillegg er det flere profilerte politikere som ikke tar gjenvalg og forsvinner fra Stortinget - blant annet tidligere Frp-leder Siv Jensen, tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande, tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, helseminister Bent Høie (H), Martin Kolberg (Ap), Trond Giske (Ap) og Dag Terje Andersen (Ap).