PR-topp knyttes til omstridt milliardær-nettverk - Danske Bank misliker koblingen

- Vet ikke hvorfor jeg er lagt til, sier Corporate Communications-partner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag kunne Dagens Næringsliv avsløre hva som foregår i den lukkede Whatsapp-gruppen «Politikk», der flere av landets rikeste personer blant annet diskuterer hvordan de kan svekke Arbeiderpartiets innflytelse i norsk politikk. Etter hvert som høyresiden har mistet terreng, skal strategien ha vært å styrke Senterpartiet på venstresiden.

Ifølge avisen hersker det også stor skepsis til klimakrisen i gruppen, og ikke minst Norges rolle i å løse den, og det fremsettes gjentatte angrep på miljøbevegelsen i meldingene som offentliggjøres i Dagens Næringsliv.

«Politikk» skal ha blitt etablert av Øystein Stray Spetalen 31. desember 2016, og teller i dag nærmere 130 medlemmer, blant dem flere næringslivstopper, advokater og mediefolk.

- Jeg synes dette ser ut som gutteklubben Grei og det er ikke et pent syn, sier statsminister Erna Solberg til DN fredag ettermiddag

- Skulle helst sett at de ikke ble innblandet

Blant medlemmene i gruppen finner vi også styreleder og partner i kommunikasjonsbyrået Corporate Communications, Geir Bjørlo. Ifølge Dagens Næringsliv har han en av flere medlemmer som ikke har besvart avisens henvendelse om saken.

Bjørlo var med å starte Corporate Communications i 2011 og jobbet før det syv år som rådgiver og partner i Geelmuyden Kiese. Han har også jobbet som finansjournalist i TDN Finans. Ifølge nettsidene til Corporate Communications brukes han som rådgiver av toppledere i flere selskaper.

Når Kampanje tar kontakt, tar Bjørlo avstand til Whatsapp-gruppen.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg er blitt lagt til i gruppen. Jeg har aldri publisert noe på den, eller deltatt i diskusjonene. Vi som jobber med kommunikasjon følger med på samfunnsdebatten i en rekke ulike kanaler, slik også som for eksempel journalister gjør, skriver han i en e-post til Kampanje.

Bjørlo har ikke svart på spørsmål om hva han synes om innholdet i gruppa, eller hvordan det samsvarer med verdiene til Corporate Communications som på byråets egne nettsider beskrives som at «lagånd, ærlighet, hardt arbeid og integritet lønner seg».

Kundeforholdet mellom Geir Bjørlo og Øystein Stray Spetalen er tidligere blitt dokumentert av Nettavisen, og strekker seg tilbake til da Bjørlo var partner i Geelmuyden Kiese.

I en ny e-post til Kampanje legger Bjørlo til at det er velkjent at han har kjent Spetalen i mange år.

Corporate Communications er tungt inne i næringslivskommunikasjon og har selskaper som Danske Bank, Aker Solutions, Ice og Anfjord Salmon på kundelisten.

Førstnevnte er ikke glad for koblingen som trekkes mellom nettverket og deres samarbeidspartner.

- Vi har hatt et langt og godt samarbeid med Corporate Communication, og selv om vi forstår det slik at deres medarbeider har hatt en utelukkende passiv holdning i denne gruppen hadde vi naturlig nok helst sett at de ikke ble innblandet i denne saken, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank til Kampanje.

- Kjenner ikke til saken

Hos Andfjord Salmon, som ifølge egne nettsider bygger framtidens havbruk, står bærekraftig produksjon høyt på agendaen. Selskapet har som mål å bygge verdens mest miljøvennlige anlegg for oppdrett av laks.

Toppsjefen i Anfjord Salmon, Martin Rasmussen, sier han ikke har noen kommentarer til den hemmelige milliardær-alliansen der altså navnet til Corporate Communications-partner, Geir Bjørlo, dukker opp. 

- Vi kjenner ikke til saken og har dermed ingen kommentarer til denne gruppen. Jeg kan imidlertid bekrefte at vi har et samarbeid med Corporate Communications og at vi i Anfjord Salmon er veldig opptatt av at det vi gjør ikke får noen skadelige konsekvenser i de økosystemene vi operer i. Vi er opptatt av at vi skal minst mulig energi når vi produserer mat og at det vi gjør ikke får noen skade på dyr og miljø, sier Rasmussen.

PR-topp knyttes til omstridt milliardær-nettverk - Danske Bank misliker koblingen