Møller, Nike og Discovery inne på ny toppliste - her er landets største annonsører på sosiale medier

Analyseselskapet Nielsen bygger opp et rekordstort panel som for første gang skal måle reklameinvesteringer i sosiale medier og på YouTube. Se de første funnene her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

De første 20 årene eller mer har Niesen målt reklameomsetningen til de ulike annonsørene og mediekanalene med sin reklamestatistikk, men analyseselskapet har ikke klart å fange opp de fullstendige digitale reklametallene. Inntil nå. Denne høsten lanserte Nielsen en tjeneste for statistikk over reklameinvesteringer i sosiale medier, YouTube og apper i flere av selskapets internasjonale markeder, inkludert Norge.

- At vi nå forsterker statistikken vår med data for sosiale medier, YouTube og de viktigste appene i det norske markedet, er et betydelig løft for tjenesten vår i Norge. Dette er informasjon kundene våre har etterspurt, og vi er virkelig glade for å kunne imøtekomme behovet. Vi føler oss sikre på at tilgjengeliggjøring av de nye datasettene vil være et positivt bidrag til økt innsikt om det digitale annonsemarkedet, sier kommersiell direktør i Nielsen, Ragnhild Herlofsen.

Kampanje har nå fått tilgang til de første funnene i undersøkelsen som viser hvilke bransjer og hvilke annonsører som hadde mest trykk i kanaler som Facebook. Enn så lenge har Nielsen kun lyst til å dele visninger og innrykk, men lover at måltall på investeringer vil komme i løpet av kort tid.

- Data publiseres med antall innrykk, bilde av kreativene og et estimert nivå for spending i norske kroner. Estimering av spend er naturligvis utfordrende på grunn av de sosiale medienes natur, her jobber vi med kontinuerlige justeringer. Vi tror likevel beregninger av investeringsstørrelser vil gi verdi, og kunne si noe om styrkeforholdet mellom aktører, kategorier og kanaler. Dette er innsikt vi vet markedet har savnet, og hvor vi nå håper å kunne bidra med en god del flere biter i puslespillet, sier Inger Lise Gundersen i Nielsen Media Research.

Les også: Reiselivet skraper reklame-bunnen: - Utfordringen er å få krisekassen til å vare lengst mulig

Rekordstort panel på 70.000

Det er et stort panel som Nielsen nå har satt sammen med sin samarbeidspartner og til sammen består det norske panelet av rundt 70.000 mennesker. Bakgrunnen for utvidelsen av reklamemålingene er ifølge Gundersen enkel:

- Over 60 prosent av det totale annonsemarkedet over hele verden vil være digitalt, hvorav 65 prosent forventes å komme fra mobil i 2025, sier hun.

Data fra september, viser at det er bransjersom bil, strømmeselskaper og klær som er de mest aktive.

- De største hovedgrupper i september i sosiale medier er bil, elektronikk, telekom og klesbransjen, sier Gundersen.

Ser en på antall annonsevisninger i løpet av perioden er det bil som dominerer med bilforhandleren Nardo Bil på topp foran Bavaria og Møller.

- Foreløpig avventende

Forhandlingsdirektør i mediebyrågruppen Omnicom, Jonas Buskop, sier han er avventende til hva de nye målingene kan gi av informasjon.

- Hvis man klarer å få til å lage en noenlunde perfekt variant av dette så er det spennende, men vi er foreløpig litt avventende til både kvalitet og presisjon.

- Er slike målinger over investeringer viktige for annonsørene?

- Det er i utgangspunktet interessant for mange annonsører å ha kontroll på kategorier og konkurrenter og det har vært en mangel på gode digitale målinger med tanke på investeringer, sier Buskop.

- Hva tenker du om at det er klær, strømmeselskaper og bil som topper listen?

- Det finnes  mange store kategorier der ute med veldig høyt trykk i de mediene som nevnes i denne sammenheng og dette er nok bare tre av dem, sier Buskop.

Inger Lise Gundersen i Nielsen Media Research sier planen er å utvide undersøkelsen ytterligere.

- Basen vår oppdateres daglig for sosiale medier, YouTube og in-app. Kanalene vi dekker foreløpig er Facebook, Instagram, Twitter, YouTube og en del reklame i apper. Neste år kommer trolig også TikTok, Snapchat og etter hvert søk, sier Gundersen.

Bil topper på sosiale medier

Annonsør

Annonsevisninger

NARDO BIL AS

5 273 568,0

BAVARIA 

4 949 336,0

MØLLER BIL

4 899 621,0

DISCOVERY NETWORKS

3 558 033,0

NIKE INTERNATIONAL

2 667 323,0

BERTEL O. STEEN

2 326 148,0

FERNER JACOBSEN

2 294 084,0

BILIA

1 984 396,0

AMAZON.COM

1 915 926,0

POLARN O. PYRET

1 885 716,0

Møller, Nike og Discovery inne på ny toppliste - her er landets største annonsører på sosiale medier