Visit Norway ble tildelt 50 milloner kroner øremerket et restart-program for reiselivsnæringen i juli. Programmet er foreslått å vare i tre og et halvt år. Allerede i samme måned startet Visit Norway kampanjen «Norwegian Space Travel». Nå setter de også i gang en nordlyskampanje, alpinkampanje og aktiviteter knyttet mot åpningen av det nye Munch-museet for å nevne noe.
Ettersom også innreisekravene til Norge mykes opp, kan utenlandske turister oppsøke Norge slik de gjorde før koronapandemien. Digital markedsdirektør Katrine Mosfjeld i Visit Norway har klare planer for markedsføringen fremover.
- I hvilke markeder legger dere trykket nå når det gjelder markedsføring?
- Det er særlig nærmarkedene som får fokus nå; Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia, men i noen av satsingene vil vi også jobbe med andre europeiske markeder, sier Mosfjeld.
- Er internasjonale turister klare for å reise til Norge, eller vil det ta lenger tid å hente de tilbake?
- Det vil ta lengre til å få turistene tilbake. Våre undersøkelser viser at markedet har krympet veldig; kun 20 prosent av de som tidligere ville gjennomført en internasjonal reise før covid-19, kan nå tenke seg å gjøre det i løpet av de neste tre årene. Det blir stor konkurranse om denne gjengen!
Det er en stor forskjell på reiselivsnæringen og andre bransjer som måtte stenge under pandemien, mener hun.
- Det er ikke med reiselivet, som det var med frisørene, som hadde ustelte og bustete kunder som skrapte på døren da det åpnet. Det er ikke bare en markedssvikt reiselivet er utsatt for; det er en systemkollaps. Flyruter er borte, økonomisk krise i mange markeder, ny frykt for å reise, og en økede klimabevissthet hos forbrukere. Det er også dette bakteppet som gjør at vi har foreslått et restartprogram som går over 3,5 år, forteller Mosfjeld.
- Har dere budsjettene dere trenger til konkurransen på det internasjonal reiselivsmarkedet?
- Jeg tror ingen markedssjefer vil si at de har tilstrekkelig budsjett. Ikke jeg heller. Det finnes alltid muligheter for å gjøre noe mer, kjøpe på en kjendis, lage en større aktivitet i mediene og så videre. Vi håper derfor den kommende regjeringen ser hvilket potensial som ligger i restart-programmet, inklusive de foreslåtte rammene over de neste tre årene - i tillegg til de midlene vi får til ordinær drift. Hvordan og hvor raskt vi kan hjelpe det norske reiselivet tilbake står og faller i grunn mye på dette, avslutter Mosfjeld.