Har tapt 12 millioner på to år – nå får reklamebyrået Foll ny eier

- Mer en sammenslåing enn et oppkjøp, sier sjefen i Foll Reklamebyrå.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter at Rema 1000-samarbeidet ble avsluttet i 2018, har det kladdet på resultatsiden i reklamebyrået Foll, som tidligere het Fjeldheim & Partners. I 2019 gikk selskapet på et nytt underskudd og til sammen har reklamebyrået, som blant annet jobber med taxfree-selskapet Travel Retail, tapt rundt 12 millioner kroner til sammen de siste to regnskapsårene.

Les også: Millionsmell i Foll etter Rema-exit: - Jeg har personlig opplevd dette som ganske tøft

Byråinntekten har samtidig mer enn halvert seg, fra 80 millioner kroner i 2017 til fjorårets 39 millioner kroner. Nå får Foll Reklamebyrå nye eiere i reklameinvestor Ove Grønneviks byrånettverk, Media Bergen. Det var Finansavisen som først omtalte saken.

- Dette gjør oss nærmest komplette og betydelig sterkere, sier konserndirektør Magnar Øyhovden i Media Bergen.  

Media Bergen har den siste gjennomgått en større reprofilering av sine mange byråer i Oslo, Bergen og Stavanger under en felles paraply som heter Apriil. Tidligere var reklamebyråene i gruppen samlet under Oktan-merkevaren.

Les også: Samler seks byråer i nytt konsern - tidligere Sbanken-direktør får sjefsjobben

Ove Grønnevik er en veldig trivelig og blid bergenser som det er umulig ikke å bli glad i. Eilif Langvad Kiland, Foll Reklamebyrå-sjef

Var på jakt etter retailkompetanse

Media Bergen har byråer innenfor både reklame, PR, innhold, design og event, men flesteparten av medarbeiderne holder i dag til i Bergen og Stavanger.  Nå får Media Bergen en markant sterkere tilstedeværelse i hovedstaden, selv om Media Bergen også er inne på eiersiden i Per Høj (55%).  Om sin nye datter sier Øyhovden:

- Foll har fagfolk med meget høy kompetanse og de står bak mange suksessfulle konsepter innen norsk og nordisk varehandel. Denne kompetansen vil supplere det vi allerede har, sier han.

Media Bergen har byråer innenfor både reklame, PR, innhold, design og event, men flesteparten av medarbeiderne holder i dag til i Bergen og Stavanger.  Nå får Media Bergen en markant sterkere tilstedeværelse i hovedstaden, selv om Media Bergen også er inne på eiersiden i Per Høj (55%). Om sin nye datter sier Øyhovden:

- Foll har fagfolk med meget høy kompetanse og de står bak mange suksessfulle konsepter innen norsk og nordisk varehandel. Denne kompetansen vil supplere det vi allerede har, sier han.

Byrågrupperingen Media Bergen blir majoritetseier i det nye selskapet og tar som i Per Høj en eierandel på 55 prosent, mens nøkkelpersoner i Foll fortsatt vil være med på eiersiden.

- Det vil bidra til at vi får utviklet byrået videre. Samtidig ser vi nytten av å få et samspill med en bredere fagkompetanse. Det får vi gjennom det faglige fellesskapet i Apriil og Media Bergen, sier daglig leder Eilif Langvad Kiland i Foll.

Satser stort:

Media Bergen-eier Ove Grønnevik (til venstre) med ny konserndirektør Magnar Øyhovden i Apriil. De to har satset stort på å bygge opp en norsk byrågruppe som nå blir enda større med kjøpet av Foll Reklamebyrå.

- Vært en lang og seig utforbakke

Foll Reklamebyrå-sjefen Eilif Langvad Kiland avviser at samtalene og sammenslåingen med Media Bergen kommer som en følge av dårlige tall de siste par årene.

- Rema 1000-historien og bruddet er godt kjent og beskrevet i Kampanje, men konsekvensene ble en lang og seig utforbakke. Det tar tid å omstrukturere et byrå og 2018 og 2019 er definitivt to negative år. Men halvveis ut i 2019 fikk snudde vi det. Det tok 1,5 år etter bruddet å snu skuta, og vi hadde et positivt siste halvår i fjor, men det kommer ikke til syne i tallene våre fra 2019, sier Kiland til Kampanje.

- Når startet samtalene med Ove Grønnevik og Media Bergen?

- Ove Grønnevik dukket opp i vår, midt i koronatiden. Da var vi mest opptatt med å sikre oss og stabilisere virksomheten, men vi synes det var interessant å møte en person som hadde så stor forståelse og respekt for det vi drev med og kjærligheten vå til retail. Måten han verdsatte dette på sjarmerte oss, sier han.

- Grønnevik har en lav medieprofil, hva slags type er det?

 - Han er en veldig trivelig og blid bergenser som det er umulig ikke å bli glad i, sier Kiland.

Korona-albue:

Tidlig i koronakrisen dukket Media Bergens Ove Grønnevik og Magnar Øyhovden (begge til høyre) opp hos Foll Reklamen. Der fant de fort tonen med Stuart Granlund-Jones, Ståle A. Møystad Østhaug og Eilif Langvad Kielland. Foto: Media Bergen.

Lover bedre tall i 2020

Med Media Bergen på eiersiden, blir Foll dermed søster av det kanskje mer kjente Per Høj som også holder til i Oslo.

- Hvordan blir det å være i samme familie som Per Høj?

- Det synes vi er veldig interessant. Vi jobber jo i liason med tradisjonelle reklamebyråer på flere av kundene våre med stort hell. På en kunde som Meny så jobber vi med Kitchen og det fungerer veldig bra. Vi har testet denne formen for samarbeid tidligere og når vi nå kommer inn i et miljø der disse kjente reklamebyråene allerede finnes, så ser vi frem til det. Å samarbeide med disse reklamebyråene er en oppskrift vi vet fungerer for oss og kunden, sier han.

Ifølge Finansavisen verdsettes Foll Reklamebyrå til rundt ti millioner kroner av Media Bergen.

- Hva kan du si om prisen, er dere fornøyd?

- Vi har valgt ikke å snakke utad om det, og det er klart vi er verdt mye mer, så den summen får stå for journalisten sine egne spekulasjoner, men vi har fått til en avtale som vi er veldig fornøyd med. For alle parter er dette er mer enn sammenslåing med faglige fordeler enn et oppkjøp. Nøkkelpersoner og ansatte i Foll blir med videre og vi føler at vi har fått til en veldig, veldig god deal, sier han.

Et godt stykke ut i koronaåret 2020 sier Kiland at tallene for inneværende år kommer til å bli bedre for Foll Reklamebyrå.

- I prosent var det en resultatforbedring i 2019, men den vil bli enda bedre i 2020. Det blir ikke så bra som vi hadde håpet på, men forholdene tatt betraktning må vi si oss godt fornøyd med året så bra. Vi fikk en kraftig trøkk med en gang, men med kunder som Europris, Jernia, Meny og Ark har vi kunder med solid vekst i år, og som er godt posisjonert i nedslagsfeltet hus og heim og det har jo stått seg godt under koronakrisen, sier Kiland.

Her kan du se tallene til Foll Reklamebyrå for 2019. Alle tall i MNOK. : Fortsatt store underskudd i Foll Reklamebyrå

Foll Reklamebyrå 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 53,6 73,4 - 27
Driftsresultat - 5,1 - 7,0
Resultat før skatt - 5,1 - 6,9 -

 

Har tapt 12 millioner på to år – nå får reklamebyrået Foll ny eier