Forrige uke endret Oscar-akademiet kriteriene for å kunne bli nominert til beste film. Oscar-akademiet har lenge fått kritikk for å ikke være inkluderene og fem år etter hashtagen #OscarsSoWhite tar Oscar-akademiet grep for å sikre større mangfold.
Målet med de nye kriteriene er å oppfordre til mer representasjon i filmbransjen, med flere kvinner, etniske minoriteter, LGBTQ-personer og personer med funksjonsnedsettelse, både foran og bak kamera. Fra og med Oscar-utdelingen i 2025 må Hollywood-filmer oppfylle minst to av fire kriterier for å bli nominert i kategorien «Beste film».
Filmprodusent Khalid Maimouni mener at Oscar-akademiets grep ikke er særlig radikale.
- De fleste filmene som har blitt nominert og vunnet siste 15 årene ville ikke blitt diskvalifisert, fordi de kun skal treffe på to av fire kategorier, sier Maimouni til Kampanje.
Maimouni er produsent i produksjonsselskapet The End og har blant annet produsert «Fluefangeren» som vant Amanda for beste regi i 2017 og ble nominert til Nordisk Råds Filmpris.
- Den enkleste måten å oppfylle kravene, i en så pengesterk bransje, er jo å oppfylle kriterene som oppfattes minst inngripende, som å ha en annen type rekrutteringspolitikk bak kamera som aspiranter og assistenter. Det tror jeg bare er et pluss, ikke et problem, sier Maimouni.
- Bør Amandaprisen gjøre noen lignende grep som Oscar-akademiet?
- Som produsent i Norge mener jeg det er interessant og viktig, men man starter egentlig litt i feil ende. For hvordan skal du nominere noe som ikke eksisterer?