Eksplosiv vekst i gaming-markedet: - I løpet av ti år spår jeg at e-sport er en OL-gren

Good Game-gründer Harald Strømme vil avlive myter om gaming og bygge Telialigaen opp på et profesjonelt internasjonalt nivå.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Harald Strømme mener e-sport som populærkulturelt fenomen vokser raskere enn noe annet. Strømme står bak e-sport selskapet Good Game, som driver Gamer.no, eSerien og Europas største nasjonale e-sport liga, Telialigaen.

- Gaming omgis fordommer og kontroverser, når det utvikler seg så fort, sier Strømme fra scenen på Hotel Continetal.

På konferansen «Media Business 2019-2023» forteller Strømme, som har 25-års erfaring som toppleder i norsk mediebransje, om hvordan president Donald Trump ga dataspill skylden for skyteepisodene som herjer i USA. En påstand Strømme klassifiserer som «fake news» og legger til at det er like godt dokumentert at spising av banan fører til selvmord.

Strømme tar opp det han kaller myten om «kvisete tjukke gamere» som sitter i kjelleren og spiller dataspill. Fra scenen forteller Strømme om en studie som avliver myten om at dataspill ødelegger barns sosiale trening i det virkelig liv.

Tvert om viser mestringen av dataspill at en har viktige ferdigheter, forteller Strømme og viser til at bemanningsbyrået Manpower har lagt inn gamer-erfaring i sin CV-database.

- Du kan se hvilke kompetanser og kvaliteter du har om du er god i et spill. Er du god i for eksempel Counter Strike, er du god på samarbeid, taktikk, mønstergjenkjenning og romforståelse, sier Strømme fra scenen.

PWC spår eksplosiv vekst

På «Media Business»-konferansen kunne konsulenthuset PWC også presentere sin nye femårsprognose for utviklingen i medier- og underholdningsindustrien. Her kom det tydelig frem at e-sport og videospill er et raskt voksende marked.

- Er det én ting du skal lese deg opp på i år, så er det potensialet og mulighetene i e-sport og gamingverden. Globalt forventes det å se en vekst i gamingmarkedet på 37 prosent frem mot 2023. Du må forstå hvorfor nordmenn bruker timer om dagen på disse plattformene, og ikke minst hvordan du kan bruke det til din fordel, sier Øystein Sandvik, partner i PWC.

Når Telialigaen satser både i bredden og i høyden og rommer noen av de beste, og de som spiller mer for gøy, kan serien potensielt bli langt mer omfattende og ikke minst lønnsom enn det den er i dag. Den årlige veksten i Skandinavia og globalt på dette feltet, er ifølge PwC på 5,5 prosent. Bryter man opp kategorien og ser på e-sport alene, så er veksten her på hele 18,5 prosent.

- Veksten på e-sport ligger i helt i toppen blant det som vokser aller mest i media og underholdningsindustrien, sier PWC-partner Eivind Nilsen.

Med PWC sin vekstprognose og regjeringens ferske dataspillstrategi kan norsk e-sport skyte fart de neste årene, både når det gjelder antall spillere og lønnsomhet.

- I norsk fotball har du alt fra Eliteserien til 9. divisjon hvor «amatører» spiller for gøy. Blir Telialigaen et tilsvarende ligasystem for e-sport i Norge?

- Ja, vi kan godt si at vi er en slags parallell til fotballforbundet i den forstand at vi driver hele seriesystemet fra de laveste divisjonene til Eliteserien, sier Strømme.

Sammenligner Telialigaen med et friidrettsstevne

I Telialigaen er det nå over 4000 spillere denne høstsesongen. Over 700 klubber og fem divisjoner. Strømme anslår at det i 2019 spilles omtrent 15 000 kamper i ligaen. Det konkurreres i «Counter-Strike: Global Offensive», «Rocket League», «Hearthstone», «Leauge of Legends», «PlayerUnknown's Battlegrounds», samt «Fortnite» på siden. 

Fra scenen forklarer Strømme publikum hvordan ligasystemet kan sammenlignes med et friidrettsstevne. Du er ikke nødvendigvis god i «Fifa», selv om du er god i «Fortnite», på samme måte som de som driver med kulestøt, ikke er mestre på 400 meter.

- Kan en vanlig «gamer» som spiller for gøy bli med i ligaen?

- Ja, hvis man starter i de lavere divisjoner kan man absolutt det. Barrieren er lav for å være med, men det stilles krav til at du faktisk er med og stiller til de kampene du skal spille, sier Strømme.

- Fordelen med e-sport er at jenter og gutter stiller likt

- Det ble stilt spørsmål fra salen om hvordan dere jobber med å inkludere jenter og regjeringen ønsker en «inkluderende og tilgjengelig dataspillkultur». Hvordan jobber dere med dette?

- Dette er unge mennesker, hvor mange ikke har drevet organisert før, så vi er opptatt av å lage regelverk og retningslinjer som er veldig tydelige om både adferd og holdninger. Fordelen med e-sport er jo at jenter og gutter i utgangspunktet stiller likt. Det er ingen fysiske forutsetninger som er annerledes, sier Strømme.

Strømme mener fundamentet er godt for å skape rom for mangfold.

- Grunnlaget er der og det er som sagt mange flinke kvinnelige spillere i dag. Vi ønsker å løfte dem frem og synliggjøre dem. Her er vi også åpne for gode initiativ til hvordan få jentene mer med.

- Trenger norsk e-sport sin egen Northug? Noen norske e-sport-profiler?

- Vi har jo noen veldig gode spillere som har hevdet seg godt internasjonalt, så det vokser frem. Men det er også vår og medias oppgave å gjøre dem synlig. Så profilene tror jeg kommer og noen av dem er der, men det må gjøres en enda bedre jobb for å løfte dem frem. Det å bygge profiler er en viktig del, sier Strømme.

- Når regjeringen legger frem en dataspillstrategi er det veldig positivt

Samtidig som Good Game-gründeren holder foredrag i Oslo, presenterer kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande regjeringens nye dataspillstrategi i Bergen. Strategien, med navnet «Spillerom», skal løfte dataspill som selvstendig kulturuttrykk, kunstform, næring og fritidsaktivitet. Strømme ønsker den ambisiøse satsingen velkommen.

- Når regjeringen legger frem en dataspillstrategi og er så tydelig på at e-sport er et verdifullt tilskudd til norsk kultur og idrettsliv, er det veldig positivt, sier Strømme til Kampanje.

I mai 2019 inngikk Telia et sponsorsamarbeid med Good Game, og ligaen som tidligere het Telenorligaen fikk et nytt navn. I mars ble det kjent at Norsk Tipping og Good Game hadde inngått et samarbeid som åpnet for e-sport som spillobjekt på oddsen. I dag kan en tippe på e-sport kamper.

- Når store tunge aktører som Telia og Norsk Tipping engasjerer seg i norsk e-sport, gir det grunn til optimisme for oss som jobber med det, både for å tenke langsiktig og bygge. Vi er opptatt av å bygge norsk e-sport opp på et profesjonelt internasjonalt nivå, samtidig som vi er opptatt av å bevare bredden og rekrutteringen inn, sier Strømme.

Eksplosiv vekst i gaming-markedet: - I løpet av ti år spår jeg at e-sport er en OL-gren